Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Gabapentin Actavis

Läkemedlet Gabapentin Actavis används för att behandla olika former av epilepsi samt långvarig smärta som har orsakats av nervskador. Den aktiva substansen i detta läkemedel är gabapentin. Här kan du läsa mer om Gabapentin Actavis och hitta svar på de vanligaste frågorna om läkemedlet. Du kan alltid kontakta en av våra farmaceuter om du har funderingar kring dina mediciner.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Gabapentin Actavis 
 • Gabapentin Actavis i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Gabapentin Actavis? 
 • Kan jag ta Gabapentin Actavis om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Gabapentin Actavis?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Gabapentin Actavis?
 • Finns Gabapentin Actavis receptfritt? 
 • Är Gabapentin Actavis narkotikaklassat?

Om läkemedlet

Gabapentin Actavis är ett läkemedel som du kan få ordinerat till dig av en läkare om du lider av epilepsi eller perifer neuropatisk smärta, alltså kronisk smärta som har orsakats av nervskador. Det innehåller det verksamma ämnet gabapentin och tillhör en grupp av mediciner som kallas antiepileptika. Gabapentin Actavis är ett receptbelagt läkemedel och finns i form av kapslar i olika styrkor.

Eventuella biverkningar från Gabapentin Actavis

Du kan uppleva bieffekter när du använder Gabapentin Actavis, men inte alla som använder läkemedlet får dem. Vanliga biverkningar är virusinfektion, trötthet, feber, yrsel och dåsighet. Du kan även få svåra bieffekter, men det är sällsynt. Om du upplever allvarliga symtom ska du sluta ta Gabapentin Actavis och kontakta din läkare omedelbart.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Gabapentin Actavis:

 • Allvarliga hudutslag i form av röda blåsor eller sår.
 • Buksmärtor som inte går över i kombination med illamående och kräkningar.
 • Andningssvårigheter.
 • Tecken på allergisk reaktion, som nässelutslag och svullnad i ansikte eller mun.
 • Gulaktig hud eller ögonvitor.
 • Muskelsmärtor.
 • Oförklarliga blödningar eller blåmärken.

Dosering

Din läkare tar ett beslut om vilken dosering du ska följa. Den rekommenderade dosen varierar beroende på din ålder och ditt tillstånd. Du börjar vanligtvis med en lägre inledande dos som sedan trappas upp stegvis. För att minimera risken för biverkningar, och för att ditt läkemedel ska ge full effekt, är det viktigt att du följer de anvisningar du får gällande doseringen av detta läkemedel och inte överskrider din dos.

Andra läkemedel med gabapentin som aktiv substans

Andra läkemedel med samma verksamma ämne och effekter som Gabapentin Actavis är bland annat Delarit, Gabapentin 1A Farma, Gabapentin Orion, Gabapentin Rivopharm och Neurontin.

Andra läkemedel och Gabapentin Actavis

Vissa läkemedel, bland annat de som innehåller opioider, kan interagera med Gabapentin Actavis och påverka behandlingseffekten samt orsaka livshotande bieffekter. Tala om för din läkare om du använder andra receptbelagda eller receptfria läkemedel.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Gabapentin Actavis?

Om du är allergisk mot något av de ämnen som finns i Gabapentin Actavis ska du inte använda läkemedlet. Rådfråga en läkare eller en farmaceut innan du börjar en behandling.

Kan jag ta Gabapentin Actavis om jag är gravid eller ammar?

Du ska inte använda Gabapentin Actavis under graviditet eller amning, om inte din läkare har rekommenderat dig att göra det. Du ska alltid rådgöra med en läkare innan du startar en behandling med ett läkemedel om du är gravid, planerar att bli gravid eller om du ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Gabapentin Actavis?

Gabapentin Actavis kan ge biverkningar som gör att du blir yr eller dåsig, vilket har en negativ påverkan på din körförmåga. Du ska inte köra bil eller använda maskiner om du upplever bieffekter som dessa.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Gabapentin Actavis?

Du bör undvika att dricka alkohol när du äter Gabapentin Actavis.

Kan jag köpa Gabapentin Actavis receptfritt?

Nej, Gabapentin Actavis finns inte att köpa receptfritt. För att få tillgång till läkemedlet behöver du få det utskrivet till dig av en läkare. 

Är Gabapentin Actavis narkotikaklassat?

Nej, Gabapentin Actavis är inte ett narkotikaklassat läkemedel. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Gabapentin Actavis är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se