Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Furix

Furix är ett läkemedel som du kan få utskrivet till dig om du lider av ödem, alltså vätskeansamling i vävnader i kroppen, eller om du lider av högt blodtryck. Detta läkemedel är urindrivande, vilket leder till ökad urinutsöndring. Här kan du läsa mer om Furix och hitta svar på några av de vanligaste frågorna om läkemedlet. Kontakta en av våra farmaceuter om du har fler funderingar kring dina läkemedel.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Furix 
 • Furix i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Furix? 
 • Kan jag ta Furix om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Furix?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Furix?
 • Finns Furix receptfritt? 
 • Är Furix narkotikaklassat? 

Om läkemedlet

Furix är ett receptbelagt läkemedel som används för att behandla vätskeansamling i kroppsvävnader, eller ödem som det kallas. Det kan även ges till patienter som lider av ett förhöjt blodtryck. Den aktiva ingrediensen i Furix är furosemid, som ger effekt genom att försämra dina njurars förmåga att ta upp vatten och salt. Det leder till ökad urinutsöndring. Furix tillhör läkemedelsgruppen loop-diuretikum och finns i form av tabletter.

Eventuella biverkningar från Furix

När du använder läkemedlet Furix kan du få biverkningar. Vanliga bieffekter av detta läkemedel är uttorkning med huvudvärk, yrsel och trötthet, gikt och försämrad njurfunktion. Du kan även uppleva allvarliga biverkningar, men det är sällsynt. Om du får svåra bieffekter av Furix ska du genast sluta ta tabletterna och kontakta läkare.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Furix:

 • Försämrat allmäntillstånd i samband med halsont och svårigheter att urinera.
 • Smärta, kramper eller svaghet i musklerna.
 • Tecken på allergisk reaktion, som feber, svullnad i ansikte eller mun, andningssvårigheter och blodtrycksfall.

Dosering

Rekommenderad dosering av Furix varierar beroende på vilket tillstånd du behöver behandling för. Din läkare avgör vilken dos du ska ta och hur länge du ska använda läkemedlet. Vanlig dosering, om du behandlas för ödem, är mellan 20-40 mg om dagen. Det är viktigt att du följer de anvisningar du har fått av din läkare och inte överskrider din dos.

Andra läkemedel med furosemid som aktiv substans

Andra läkemedel som har samma aktiva substans och samma effekter som Furix är bland annat Furosemid Accord, Furosemide Kalceks, Furosemid Hexal, Impugan, Lasix Retard och Mindum. 

Andra läkemedel och Furix

Samtidig användning av Furix och andra läkemedel kan påverka effekten av din behandling. Berätta för din läkare om du tar, eller nyligen har tagit, andra mediciner innan du börjar använda detta läkemedel. Det gäller andra receptbelagda och receptfria läkemedel samt naturläkemedel.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Furix?

Om du lider av svår lever- eller njursjukdom ska du inte använda Furix. Det finns även andra tillfällen då det inte är ett bra alternativ. Rådgör med en läkare eller farmaceut om du har fler funderingar kring Furix.

Kan jag ta Furix om jag är gravid eller ammar?

Om du använder Furix under din graviditet, finns risken att fostret påverkas. Det gäller även vid amning. Du ska alltid rådfråga läkare innan du börjar använda Furix om du är gravid, försöker att bli gravid eller om du ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Furix?

Vissa biverkningar som kan uppstå när du äter Furix har en negativ påverkan på din körförmåga. Om du upplever biverkningar som blodtrycksfall och yrsel ska du undvika att köra bil.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Furix?

Du bör undvika att dricka alkohol samtidigt som du genomgår en behandling med Furix.

Kan jag köpa Furix receptfritt?

Nej, Furix är ett receptbelagt läkemedel och finns därför inte receptfritt.

Är Furix narkotikaklassat?

Nej, Furix är inte ett narkotikaklassat medel. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Furix är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se