Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Furadantin

Furadantin är ett receptbelagt läkemedel som används vid behandling av urinvägsinfektion hos både vuxna och barn. Det ger effekt genom att döda de bakterier som orsakar infektionen. Här kan du läsa mer om Furadantin och hitta svar på några av de vanligaste frågorna om läkemedlet. Vid fler funderingar om dina läkemedel, kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Furadantin 
 • Furadantin i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Furadantin? 
 • Kan jag ta Furadantin om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Furadantin?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Furadantin?
 • Finns Furadantin receptfritt? 
 • Är Furadantin narkotikaklassat? 

Om läkemedlet

Du kan få det receptbelagda läkemedlet Furadantin ordinerat till dig om du har drabbats av infektion i urinvägarna, eller urinvägsinfektion som det heter. Det innehåller en aktiv ingrediens som heter nitrofurantoin, som verkar genom att döda de bakterier som orsakar infektionen i kroppen. Läkemedlet klassas som ett kemoterapeutikum och finns tillgängligt i form av tabletter i olika styrkor. 

Eventuella biverkningar från Furadantin

Liksom andra läkemedel, kan Furadantin ge biverkningar. Det är dock relativt ovanligt att användare drabbas av dem. Bieffekter som du kan få är illamående, kräkningar, domningar i händer och fötter samt huvudvärk. Risken för att drabbas av biverkningar ökar vid överdosering av läkemedlet. Vissa biverkningar kräver att du omedelbart tar kontakt med en läkare eller uppsöker vårdcentral. 

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Furadantin:

 • Tecken på allvarlig allergisk reaktion, såsom svullnad i ansikte eller mun, feber, hudutslag eller blodtrycksfall.
 • Håravfall.
 • Andnöd.
 • Svårigheter att svälja.

Dosering

Det är din läkare som avgör vilken dos av Furadantin du ska ta och hur lång tid du ska använda läkemedlet. Vanlig dos för behandling av vuxna personer är 50 mg, tre gånger om dagen under fem dagars tid. För att läkemedlet ska ge full effekt, men också för att minska risken för illamående, ska Furadantin alltid tas i samband med mat.

Andra läkemedel med nitrofurantoin som aktiv substans

Ett annat läkemedel som innehåller samma aktiva ämne och används för att behandla samma typ av tillstånd som Furadantin är Nitrofurantoin Alternova.

Andra läkemedel och Furadantin

Innan du tar Furadantin behöver du informera din läkare om det finns några andra läkemedel som du tar, både receptbelagda och receptfria. Vissa läkemedel kan interagera med Furadantin och orsaka biverkningar eller minska läkemedlets effektivitet. 

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Furadantin?

Om du är allergisk mot något av de ämnen som finns i Furadantin, eller om du har nedsatt njurfunktion, ska du inte använda detta läkemedel. Det finns även andra tillfällen då det inte är ett bra alternativ. Kontakta en läkare eller en farmaceut för rådgivning om dina läkemedel.

Kan jag ta Furadantin om jag är gravid eller ammar?

Läkaren avgör om du ska använda Furadantin under graviditeten eller inte. Du bör inte använda detta läkemedel under amning. Rådfråga alltid en läkare innan du börjar använda Furadantin om du är gravid, planerar att bli gravid, eller om du ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Furadantin?

Ja, Furadantin har inga kända effekter på körförmågan. Om du upplever biverkningar av detta läkemedel som påverkar din reaktionsförmåga eller koncentration ska du dock undvika att köra bil och andra fordon.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Furadantin?

Du bör undvika att dricka alkohol när du genomgår en behandling med Furadantin. 

Kan jag köpa Furadantin receptfritt?

Nej, Furadantin är ett receptbelagt läkemedel och finns därför inte receptfritt. För att få läkemedlet behöver du det ordinerat till dig av en läkare.

Är Furadantin narkotikaklassat?

Nej, Furadantin klassas inte som narkotika. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Furadantin är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se