Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Forxiga

Forxiga är ett läkemedel som används vid behandling av typ 2-diabetes, hjärtsvikt och kronisk njursjukdom. Den aktiva ingrediensen ger effekt genom att blockera ett särskilt protein i dina njurar. Här kan du läsa mer om Forxiga och dess effekter. Om du har fler funderingar kring dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Forxiga 
 • Forxiga i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Forxiga? 
 • Kan jag ta Forxiga om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Forxiga?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Forxiga?
 • Finns Forxiga receptfritt? 
 • Är Forxiga narkotikaklassat? 

Om läkemedlet

Forxiga är ett receptbelagt läkemedel som tillhör en läkemedelsgrupp som kallas natriumglukossamtransportör (SGLT2)‑hämmare. Det är effektivt för att behandla typ 2-diabetes, kronisk njursjukdom och hjärtsvikt. Forxiga innehåller det aktiva ämnet dapagliflozin som fungerar genom att blockera ett protein i njurarna, vilket i sin tur leder till att blodsocker, salt och vatten avlägsnas från kroppen via urinen.

Eventuella biverkningar från Forxiga

När du använder Forxiga kan du uppleva biverkningar. Vanliga biverkningar av läkemedlet är infektion i underliv, ryggsmärtor, yrsel, utslag och ett större behov av att kissa. Om du får allvarliga biverkningar när du äter detta läkemedel ska du omedelbart kontakta läkare eller uppsöka vård.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Forxiga:

 • Tecken på angioödem, som svullnad i ansiktet eller svalget, nässelutslag och andnings- och sväljsvårigheter.
 • Magsmärtor i samband med förvirring, illamående, trötthet och snabb viktminskning.
 • Blod i urinen.

Dosering

Den rekommenderade doseringen av Forxiga är en tablett, på 10 mg, om dagen. Det är din läkare som avgör vilken dos du ska ta och hur länge din behandling ska pågå. För att ditt läkemedel ska ge rätt effekt är det viktigt att du följer de anvisningar du får av din läkare och aldrig överskrider din dosering.

Andra läkemedel med dapagliflozin som aktiv substans

Andra läkemedel som har samma aktiva ingrediens som Forxiga är Qtern och Xigduo. Båda dessa läkemedel innehåller, utöver dapagliflozin, även andra verksamma ämnen.

Andra läkemedel och Forxiga

Vissa läkemedel interagerar med Forxiga och påverkar dess effekt om de tas samtidigt. Att kombinera olika läkemedel kan öka risken för att drabbas av biverkningar. Tala om för din läkare om du tar andra receptbelagda eller receptfria läkemedel innan du påbörjar en behandling med Forxiga.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Forxiga?

Om du lider av typ 1-diabetes ska du inte använda Forxiga. Det finns även andra tillfällen då det inte är ett lämpligt alternativ. Prata med din läkare eller en farmaceut om du har fler frågor om detta läkemedel.

Kan jag ta Forxiga om jag är gravid eller ammar?

Nej, du bör inte använda Forxiga om du är gravid eller om du ammar. Om du blir gravid när du äter detta läkemedel ska du omedelbart avbryta din behandling. Rådgör med en läkare innan du börjar äta Forxiga om du är gravid, planerar att bli gravid och om du ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Forxiga?

Forxiga har ingen effekt på din förmåga att köra bil eller andra fordon. Om du upplever biverkningar som påverkar din körförmåga, exempelvis yrsel, ska du undvika att köra bil.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Forxiga?

Du bör undvika att dricka alkohol när du använder Forxiga. Hög alkoholkonsumtion under en behandling med detta läkemedel kan öka risken för att drabbas av allvarliga biverkningar.

Kan jag köpa Forxiga receptfritt?

Nej, Forxiga finns inte receptfritt. För att få tillgång till läkemedlet behöver du få det ordinerat till dig av en läkare. 

Är Forxiga narkotikaklassat?

Nej, Forxiga är inte ett narkotikaklassat medel. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Forxiga är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se