Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Finasterid Sandoz

Läkemedlet Finasterid Sandoz används vid behandling av godartad förstoring av prostatan. Det verkar genom att förminska storleken på prostatakörteln, vilket kan hjälpa till att förbättra urinflödet och lindra andra symtom som orsakas av en förstorad prostata. Här kan du läsa mer om Finasterid Sandoz och vilka effekter det har. Om du har fler frågor om dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter för rådgivning.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Finasterid Sandoz 
 • Finasterid Sandoz i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Finasterid Sandoz? 
 • Kan jag ta Finasterid Sandoz om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Finasterid Sandoz?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Finasterid Sandoz?
 • Finns Finasterid Sandoz receptfritt? 
 • Är Finasterid Sandoz narkotikaklassat? 

Om läkemedlet

Finasterid Sandoz ordineras till män som lider av godartad prostataförstoring. Det innehåller den aktiva ingrediensen finasterid som hjälper till att minska storleken på prostatan, vilket i sin tur lindrar de besvär som orsakas av tillståndet. Läkemedlet behandlar och kontrollerar symtomen som uppstår och minskar även risken för att inte kunna kissa. Det verkar även i förebyggande syfte och kan minska risken för att behöva genomgå operation av prostatan. Finasterid Sandoz tillhör en läkemedelsgrupp som heter 5-alfa-reduktashämmare och finns tillgängligt i form av filmdragerade tabletter.

Eventuella biverkningar från Finasterid Sandoz

Precis som alla andra läkemedel, kan Finasterid Sandoz ge biverkningar. Vanliga bieffekter av läkemedlet är svårigheter att få erektion och minskad sexlust. Om du får allvarliga biverkningar av ditt läkemedel ska du omedelbart rapportera det till din läkare.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Finasterid Sandoz:

 • Tecken på allergisk reaktion, som svullnad i mun eller ansiktet och hudutslag.
 • Knölar, smärta eller andra förändringar i bröstvävnaden.

Dosering

Den rekommenderade dosen av Finasterid Sandoz är 1 tablett om dagen, men det är din läkare som avgör vilken dosering du ska följa. Tabletten ska tas tillsammans med vatten och vid samma tidpunkt varje dag. Hur lång din behandling ska vara avgörs också av din läkare. Det är viktigt att du följer de anvisningar du får av din läkare och inte överskrider din dos.

Andra läkemedel med finasterid som aktiv substans

Andra läkemedel med samma aktiva ingrediens som Finasterid Sandoz är bland annat Finasterid Aurobindo, Finasterid Accord, Finasterid Teva, Finasterid STADA,  Propecia och Prosterid.

Andra läkemedel och Finasterid Sandoz

Det finns inga kända effekter av att använda Finasterid Sandoz samtidigt som andra läkemedel. Du bör dock alltid informera din läkare om du tar, eller om du nyligen har använt, andra läkemedel innan du påbörjar en behandling med Finasterid Sandoz.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Finasterid Sandoz?

Kvinnor samt barn och ungdomar som är under 18 år gamla ska inte använda Finasterid Sandoz. Om du är allergisk mot något av de ämnen som finns i läkemedlet är det inte lämpligt för dig heller. Prata med en farmaceut eller med din läkare innan du börjar använda detta läkemedel.

Kan jag ta Finasterid Sandoz om jag är gravid eller ammar?

Läkemedlet Finasterid Sandoz får enbart användas av män. Det är viktigt att kvinnor, särskilt gravida kvinnor, inte kommer i någon som helst kontakt med läkemedlet.

Kan jag köra bil om jag använder Finasterid Sandoz?

Ja, Finasterid Sandoz har troligen ingen påverkan på din förmåga att köra bil eller andra fordon.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Finasterid Sandoz?

Det finns inga rekommendationer om att dricka alkohol i samband med en behandling av Finasterid Sandoz. Du bör dock undvika att dricka alkohol när du använder läkemedel.

Kan jag köpa Finasterid Sandoz receptfritt?

Nej, Finasterid Sandoz finns inte att köpa receptfritt. För att få tillgång till läkemedlet behöver du få det utskrivet till dig av en läkare. 

Är Finasterid Sandoz narkotikaklassat?

Nej, Finasterid Sandoz är inte ett narkotikaklassat läkemedel. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Finasterid Sandoz är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se