Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Ezetimib Actavis

Ezetimib Actavis är ett läkemedel som används för att behandla personer med förhöjda nivåer av kolesterol i blodet. Det verksamma ämnet i läkemedlet ger effekt genom att att sänka blodnivåerna av det kolesterol som är skadligt för oss, och samtidigt höja nivåerna av kolesterol som är bra för kroppen. Här kan du läsa mer om Ezetimib Actavis och dess effekter. Om du har fler frågor kring dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Ezetimib Actavis 
 • Ezetimib Actavis i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Ezetimib Actavis? 
 • Kan jag ta Ezetimib Actavis om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Ezetimib Actavis?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Ezetimib Actavis?
 • Finns Ezetimib Actavis receptfritt? 
 • Är Ezetimib Actavis narkotikaklassat? 

Om läkemedlet

Det receptbelagda läkemedlet Ezetimib Actavis används för att sänka blodnivåer av kolesterol hos personer med förhöjda nivåer. Den aktiva substansen, ezetimib, fungerar genom att minska upptaget av kolesterol i mag- och tarmkanalen. Det förstärker dessutom effekten av särskilda läkemedel som används för att minska den mängd kolesterol som din kropp tillverkar naturligt. Detta läkemedel finns tillgängligt i form av tabletter och ska främst ordineras till vuxna personer som är över 18 år gamla.

Eventuella biverkningar från Ezetimib Actavis

När du använder Ezetimib Actavis är det möjligt att du upplever biverkningar, som diarré, gasbildning, buksmärtor och trötthet. Om du får allvarliga biverkningar av detta läkemedel ska du omedelbart avbryta din behandling och kontakta en läkare. Vissa allvarliga bieffekter kräver akut vård.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Ezetimib Actavis:

 • Oförklarlig värk, svaghet eller ömhet i musklerna.
 • Tecken på allvarlig allergisk reaktion, som andningssvårigheter, svårigheter att svälja och svullnad i ansiktet eller munnen.

Dosering

Vanlig dosering av Ezetimib Actavis innebär oftast 10 mg, alltså en tablett om dagen. Det är din läkare som avgör vilken dos du ska ta. Läkaren kan även ordinera Ezetimib Actavis tillsammans med ett annat läkemedel, exempelvis statiner, för att uppnå ett mer effektivt resultat. Du ska alltid följa de rekommendationer du får av din läkare och inte överskrida din dos.

Andra läkemedel med ezetimib som aktiv substans

Andra läkemedel som innehåller samma aktiva ingrediens som Ezetimib Actavis är bland annat Atozet, Ezetimib Mylan, Ezetimib Krka, Ezetimib Sandoz, Ezetimib STADA, Ezetrol och Inegy.

Andra läkemedel och Ezetimib Actavis

Vissa läkemedel går bra att kombinera med Ezetimib Actavis, medan vissa kan ha en negativ påverkan på behandlingseffekten. En del kombinationer av aktiva substanser kan även öka risken för att drabbas av biverkningar. Informera din läkare om du tar, eller nyligen har tagit, andra läkemedel innan du påbörjar en behandling med Ezetimib Actavis.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Ezetimib Actavis?

Om du är allergisk mot något av de ämnen som finns i Ezetimib Actavis är det inte ett lämpligt läkemedel för dig. Prata med en läkare eller en farmaceut vid fler frågor om dina mediciner.

Kan jag ta Ezetimib Actavis om jag är gravid eller ammar?

Ezetimib Actavis får inte användas tillsammans med en statin, en särskild grupp av kolesterolsänkande läkemedel, om du är gravid eller ammar. Rådgör med en läkare innan du börjar ta detta läkemedel om du är gravid, planerar att bli gravid eller ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Ezetimib Actavis?

Ezetimib Actavis har i vanliga fall ingen påverkan på din förmåga att köra bil. Det händer dock att bieffekter uppstår av detta läkemedel som gör dig yr. Undvik att köra bil och andra maskiner om du känner av effekter som yrsel.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Ezetimib Actavis?

Du bör undvika att dricka alkohol när du genomgår en behandling med Ezetimib Actavis. 

Kan jag köpa Ezetimib Actavis receptfritt?

Nej, Ezetimib Actavis finns inte receptfritt. För att få tillgång till läkemedlet behöver du få ett recept utskrivet till dig av en läkare. 

Är Ezetimib Actavis narkotikaklassat?

Nej, Ezetimib Actavis är inte narkotikaklassat. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Ezetimib Actavis är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se