Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Esomeprazol Actavis

Esomeprazol Actavis är ett läkemedel som kan ordineras för att behandla olika sorters tillstånd. Det används bland annat vid halsbränna, vid regelbunden NSAID-behandling samt i kombination med antibiotika vid behandling av vissa bakterieinfektioner. Här kan du hitta svar på några av de vanligaste frågorna om Esomeprazol Actavis. Har du fler funderingar kring dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet
 • Eventuella biverkningar
 • Dosering
 • Alternativa läkemedel till Esomeprazol Actavis
 • Esomeprazol Actavis i samband med andra läkemedel
 • När ska jag inte använda Esomeprazol Actavis?
 • Kan jag ta Esomeprazol Actavis om jag är gravid eller ammar?
 • Kan jag köra bil om jag använder Esomeprazol Actavis
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Esomeprazol Actavis
 • Finns Esomeprazol Actavis receptfritt?
 • Är Esomeprazol Actavis narkotikaklassat?

Vad är Esomeprazol Actavis?

Det receptbelagda läkemedlet Esomeprazol Actavis används vid behandling av halsbränna som orsakas av gastroesofagal refluxsjukdom, vid regelbunden NSAID-behandling och i kombination med antibiotika för att behandla infektion som orsakats av bakterien helicobacter pylori. Esomeprazol Actavis innehåller den aktiva substansen esomeprazol och kan användas av vuxna och barn som är över 12 år gamla.

Eventuella biverkningar från Esomeprazol Actavis

Du kan uppleva biverkningar när du äter Esomeprazol Actavis, såsom huvudvärk, magbesvär, illamående eller kräkningar. Om du får mer allvarliga biverkningar ska du genast sluta äta läkemedlet och ta kontakt med en läkare.

Kontakta din läkare omedelbart om du upplever något av följande symtom medan du tar Esomeprazol Actavis:

 • Allvarlig allergisk reaktion med andningssvårigheter, svullnad kring ansiktet, hudutslag och svimningskänslor.
 • Röd och fjällande hud samt blåsor i huden.
 • Gulaktig hud i kombination med mörkt urin och trötthet.

Dosering

Vilken dosering av Esomeprazol Actavis som är lämplig är individuellt och avgörs främst av vilket tillstånd du behandlas för, men även av din ålder och ditt allmänna hälsotillstånd. Det är din läkare som bestämmer vilken dos du ska ta. Det är viktigt att du följer de rekommendationer du har fått av din läkare när det gäller doseringen av ditt läkemedel.

Andra läkemedel med esomeprazol som aktiv substans

Några andra läkemedel med samma verksamma ämne och effekt som Esomeprazol Actavis är Esomeprazol Sun, Esomeprazol Orifarm, Esomeprazol Jubilant och Esomeprazol Mylan.

Andra läkemedel och Esomeprazol Actavis

Vissa läkemedel kan påverka effekten av Esomeprazol Actavis om de tas samtidigt. Tala om för din läkare om du tar, eller om du under den senaste tiden har tagit, andra mediciner innan du påbörjar en behandling med detta läkemedel.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Esomeprazol Actavis?

Vid vissa sjukdomstillstånd är Esomeprazol Actavis inte ett bra alternativ, exempelvis om du har problem med lever eller njurar. Prata med en läkare eller en farmaceut som kan hjälpa dig besluta om detta läkemedel är lämpligt för dig eller inte.

Kan jag ta Esomeprazol Actavis om jag är gravid eller ammar?

Du ska alltid rådgöra med läkare innan du börjar använda Esomeprazol Actavis om du är gravid, planerar att bli gravid eller om du ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Esomeprazol Actavis?

Esomeprazol Actavis har troligtvis ingen effekt på din körförmåga. Du kan dock uppleva bieffekter som har en negativ effekt på din uppmärksamhet eller koncentration. Undvik att köra bil, eller andra typer av fordon, om du får symtom som yrsel eller sömnighet.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Esomeprazol Actavis?

Det finns inga rekommendationer alkoholintag när du använder Esomeprazol Actavis. Du ska dock helst undvika alkohol när du äter läkemedel.

Kan jag köpa Esomeprazol Actavis receptfritt?

Nej, Esomeprazol Actavis finns inte receptfritt. För att få läkemedlet behöver du få det utskrivet till dig av en läkare.

Är Esomeprazol Actavis narkotikaklassat?

Nej, Esomeprazol Actavis är inte ett narkotikaklassat medel.

Läs mer hos Fass

Innan du använder Esomeprazol Actavis är det viktigt att du läser bipacksedeln.

Mer information finns på fass.se.