Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Epiduo

Epiduo är en läkemedelsgel som används för att behandla och lindra akne. Det innehåller två aktiva ämnen som ger effekt genom att verka bakteriedödande, mjukgörande och samtidigt exfolierande av huden. Läkemedlet hjälper även till att behandla orsaken till aknen. Här kan du hitta svar på de vanligaste frågorna om Epiduo. Vid fler frågor kring dina läkemedel kan du kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Epiduo 
 • Epiduo i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Epiduo? 
 • Kan jag ta Epiduo om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Epiduo? 
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Epiduo?
 • Finns Epiduo receptfritt? 
 • Är Epiduo narkotikaklassat?

Om läkemedlet

Epiduo är ett receptbelagt läkemedel som används för att behandla akne. Det innehåller två aktiva substanser, bensoylperoxid och adapalen, som verkar på olika sätt. Bensoylperoxid är bakteriedödande och fungerar genom att mjukgöra huden samtidigt som det får det yttersta lagret av huden att flagna av. Ämnet adapalen tillhör gruppen A-vitaminer och verkar specifikt på orsaken till aknen. Läkemedlet Epiduo finns tillgängligt i form av gel.

Eventuella biverkningar från Epiduo

Epiduo kan ge biverkningar som torr hy, hudutslag, rodnad, irritation, flagning samt ge upphov till en brännande känsla i huden. Det är dock inte alla som använder läkemedlet som upplever dessa bieffekter. Om du får allvarliga biverkningar av ditt läkemedel ska du sluta använda det och ta kontakt med en läkare.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Epiduo:

 • Trånghetskänsla i halsen.
 • Svullnad i ansikte eller mun.
 • Andningssvårigheter.
 • Svaghetskänslor.
 • Nässelutslag.

Dosering

Din läkare talar om för dig hur stor dos av Epiduo du ska ta samt hur länge du ska använda produkten. Detta läkemedel ska enbart användas av vuxna och barn över 9 år gamla. Gelen ska appliceras en gång om dagen på ren och torr hud. Följ alltid de anvisningar du får av din läkare gällande doseringen av dina läkemedel.

Andra läkemedel med adapalen eller bensoylperoxid som aktiv substans

Andra läkemedel som innehåller något av de aktiva ämnena adapalen eller bensoylperoxid är bland annat Basiron, Duac och Differin.

Andra läkemedel och Epiduo

Under tiden som du använder Epiduo ska du inte använda andra produkter mot akne som innehåller liknande substanser. Informera din läkare om du tar andra läkemedel eller hudvårdsprodukter, innan du påbörjar en behandling med Epiduo.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Epiduo?

Det finns flera tillfällen då du inte ska använda Epiduo, till exempel om du har eksem, solbränna eller skärsår på de områden du ska behandla. Prata med din läkare eller en farmaceut innan du börjar använda Epiduo.

Kan jag ta Epiduo om jag är gravid eller ammar?

Du ska inte använda Epiduo om du är gravid, eller planerar att bli gravid. Epiduo går bra att använda under amning, men ska då inte appliceras på brösten.

Kan jag köra bil om jag använder Epiduo?

Ja, det går bra att köra bil under en behandling med detta läkemedel. Epiduo har ingen påverkan på din förmåga att köra bil eller andra typer av fordon.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Epiduo?

Det finns inga allmänna rekommendationer gällande att alkoholintag under en behandling med Epiduo. Du bör dock undvika att dricka alkohol när du genomgår en behandling med läkemedel.

Kan jag köpa Epiduo receptfritt?

Nej, Epiduo finns inte receptfritt. För att få tillgång till detta läkemedel behöver du få ett recept utskrivet till dig av en läkare.

Är Epiduo narkotikaklassat?

Nej, Epiduo är inte ett narkotikaklassat läkemedel. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Epiduo är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se