Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Eliquis

Det receptbelagda ämnet Eliquis används för att behandla och förebygga blodproppar. Det tillhör läkemedelsgruppen antikoagulantia, även kallat blodförtunnande läkemedel. Det aktiva ämnet i Eliquis är apibaxan. Har du fått Eliquis ordinerat av din läkare kan du beställa ditt läkemedel här från oss på MEDS Apotek.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept hos MEDS. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Vad är Eliquis?

Eliquis är ett blodförtunnande läkemedel som används för att förebygga och behandla blodproppar, främst i hjärtat, benen och lungorna. Det aktiva ämnet i Eliquis är apixaban och fungerar genom att blockera proteinet faktor Xa som är verksamt vid blodkoagulering. Du får Eliquis utskrivet av läkare och det används enbart för att behandla vuxna och ungdomar som är över 18 år gamla. 

Kan man få biverkningar av Eliquis?

Eftersom Eliquis är ett blodförtunnande läkemedel är blödning en vanlig biverkning. Du kan exempelvis drabbas av rikligt näsblod, blöda från tandköttet eller få blod i urinen. Det kan i sin tur ge dig blodbrist som gör att du blir trött, blek, illamående och får svimningskänslor. En blödning kan vara livshotande. Därför är det viktigt att du söker vård om du får biverkningar av detta läkemedel. 

När ska jag inte använda Eliquis?

Innan du börjar använda Eliquis ska du rådfråga en läkare om detta är ett läkemedel som passar dig eller inte. Det finns sjukdomstillstånd och tillfällen som gör att du behöver vara försiktig med att ta Eliquis.

Vid leversjukdom - Blödningsrisken ökar om du har en leversjukdom och börjar använda Eliquis.

Vid blödningsrubbningar - Du ska inte ta Eliquis om du redan blöder mycket naturligt eller har ett tillstånd som ger en ökad blödningsrisk.

Vid sjukdom i organ - Har du en pågående sjukdom, eller nyligen har blivit drabbad av en sjukdom i ett organ, till exempel magsår eller hjärnblödning är Eliquis inte ett lämpligt läkemedel.

Innan operation eller annat ingrepp - Om du vet att du ska genomgå en operation eller ett kirurgiskt ingrepp ska du berätta det för din läkare innan du börjar använda Eliquis.

Eliquis och andra läkemedel

Du ska inte ta Eliquis i kombination med andra läkemedel som behandlar svampinfektioner, hjärtproblem, tuberkulos, högt eller lågt blodtryck, epilepsi eller HIV. Du ska inte heller äta detta läkemedel i kombination med smärtlindrande och antiinflammatoriska mediciner samt antidepressiva läkemedel. Rådfråga alltid din läkare innan du påbörjar en behandling med ett annat läkemedel om du äter Eliquis.

Dosering av Eliquis

För att få bäst effekt av Eliquis ska du ta din dos vid samma tid, varje dag. Du kan välja mellan att svälja tabletten hel med ett glas vatten, eller krossa tabletten och blanda med vätska. Du kan ta din dos med eller utan mat. Vanligtvis är den rekommenderade dosen på 1-2 tabletter dagligen. Det är din läkare som avgör hur många tabletter du ska ta om dagen och hur länge din behandling ska pågå.

Om du ammar

Rådgör alltid med en läkare innan du börjar äta Eliquis om du ammar. Det är inte fastställt om Eliquis utsöndras i modersmjölken eller inte. Läkaren tar ett beslut om du ska sluta med amning och börja använda Eliquis eller vice versa.

Eliquis för äldre personer

Eliquis är ett effektivt läkemedel för att behandla och förhindra blodproppar hos äldre personer. Äldre patienter som tar Eliquis har dock en ökad blödningsrisk, framförallt om du är över 75 år och äter medicin som innehåller acetylsalicylsyra. Äldre personer får därför ofta en lägre dosering.

Bilkörning

Du kan köra bil när du äter Eliquis. Detta läkemedel har ingen känd effekt på förmågan att köra bil eller annat fordon.

Har du fler frågor?

Om du har du fler frågor om Eliquis eller andra läkemedel får du gärna fråga våra farmaceuter om råd. Du når oss enklast genom chatten i det nedre vänstra hörnet, men det går naturligtvis bra att kontakta oss per e-post hello@meds.se eller genom att ringa till oss på 08-428 455 10.

Källa: 1177.se

Läs alltid bipacksedeln innan du använder ett läkemedel. För mer information se fass.se