Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Efedrin Mylan

Efedrin Mylan används vid behandling av astma, men också som medicinering innan du ska få ryggmärgsbedövning. Det innehåller det aktiva ämnet edeferin som är slemhinneavsvällande. Här hittar du mer information om Efedrin Mylan och svar på några av de vanligaste frågorna om läkemedlet. Om du har fler frågor kring dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Efedrin Mylan 
 • Efedrin Mylan i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Efedrin Mylan? 
 • Kan jag ta Efedrin Mylan om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Efedrin Mylan?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Efedrin Mylan?
 • Finns Efedrin Mylan receptfritt? 
 • Är Efedrin Mylan narkotikaklassat?

Om läkemedlet

Efedrin Mylan är ett receptbelagt läkemedel som innehåller den aktiva substansen edeferin. Läkemedlet används vid behandling av astma, men även inför bedövning i ryggmärgen. Det fungerar genom att dämpa svullnaden av slemhinnorna, men har också en svagt centralstimulerande effekt. Efedrin Mylan tillhör läkemedelsgruppen bronkodilaterande medel och finns tillgängligt i form av injektionsvätska som ges under huden av läkare eller utbildad vårdpersonal.

Eventuella biverkningar från Efedrin Mylan 

Efedrin Mylan kan ge biverkningar, men det är inte alla som upplever dem. Vanliga biverkningar som kan uppstå är oroskänslor, sömnlöshet, hjärtklappning och svårigheter att urinera. Om du får mer allvarliga biverkningar är det viktigt att du rapporterar dina biverkningar till din läkare.

Kontakta din läkare om du upplever något av följande symtom medan du tar Efedrin Mylan:

 • Törst.
 • Svettningar.
 • Huvudvärk.
 • Illamående och kräkningar.
 • Yrsel.
 • Syrebrist i hjärtat.

Dosering

Din läkare avgör vilken dos av Efedrin Mylan du ska ta. Läkemedlet ges som en injektion och ska enbart ges av en läkare eller en utbildad sjuksköterska. Det är viktigt att du följer de anvisningar som din läkare rekommenderat till dig för att läkemedlet ska ge full effekt, samt för att undvika en ökad risk för biverkningar.

Andra läkemedel med efedrin som aktiv substans

Andra läkemedel som har samma verksamma ämne som Efedrin Mylan är bland annat Efedrin Aguettant, Efedrin Unimedic, Efedrin Sintetica, Etrilect, Lepheton, Mollipect och Mollisupradin.

Andra läkemedel och Efedrin Mylan

Vissa läkemedel, till exempel MAO-hämmare, kan påverka effekten av Efedrin Mylan om de tas samtidigt. Att kombinera vissa läkemedel och substanser kan även öka risken för biverkningar. Informera din läkare om du använder, eller nyligen har använt, andra läkemedel innan du påbörjar en behandling med Efedrin Mylan.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Efedrin Mylan?

Du som löper risk för att drabbas av en hjärtsjukdom ska inte använda Efedrin Mylan. Prata med en läkare eller farmaceut om du har fler frågor kring dina läkemedel.

Kan jag ta Efedrin Mylan om jag är gravid eller ammar?

Det finns inga uppgifter om användning av Efedrin Mylan under graviditet eller amning. Rådgör med din läkare innan du börjar använda detta läkemedel om du är gravid, planerar att bli gravid eller ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Efedrin Mylan?

Ja, Efedrin Mylan har inga kända effekter på förmågan att köra bil eller andra maskiner.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Efedrin Mylan?

Det finns inga rekommendationer om alkoholintag under en behandling med Efedrin Mylan. Du bör dock undvika att dricka alkohol när du äter läkemedel då det kan öka risken för biverkningar.

Kan jag köpa Efedrin Mylan receptfritt?

Nej, Efedrin Mylan är ett receptbelagt läkemedel. För att få tillgång till läkemedlet behöver du få ett recept utskrivet till dig av en läkare.

Är Efedrin Mylan narkotikaklassat?

Nej, läkemedlet Efedrin Mylan är inte narkotikaklassat. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Efedrin Mylan är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se