Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Dymista

Dymista är ett läkemedel som används för att lindra symtom som uppstår vid allergi. Det innehåller två verksamma ämnen som verkar genom att förhindra en allergisk reaktion i kroppen samt minska inflammation. Här kan du läsa mer om Dymista och hitta svar på de vanligaste frågorna kring läkemedlet. Om du har fler funderingar om dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Dymista 
 • Dymista i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Dymista? 
 • Kan jag ta Dymista om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Dymista?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Dymista?
 • Finns Dymista receptfritt? 
 • Är Dymista narkotikaklassat? 

Om läkemedlet

Läkemedlet Dymista används för att lindra måttliga till svåra allergisymtom som orsakats av bland annat damm, pollen, kvalster eller husdjur. Det innehåller de två aktiva substanserna flutikasonpropionat och azelastin. Ämnet flutikasonpropionat tillhör läkemedelsgruppen kortison som hjälper till att hämma inflammation. Azelastin är ett antihistamin som ger effekt genom att dämpa effekterna av de ämnen som bildas i kroppen när du får en allergisk reaktion. Dymista lindrar symtom som snuva, nysningar, nästäppa och kliande näsa. Detta läkemedel är i form av nässpray och finns både som receptfritt och receptbelagt.

Eventuella biverkningar från Dymista

När du använder Dymista kan du uppleva biverkningar, men inte alla som använder läkemedlet får dem. Vanliga bieffekter av detta läkemedel är näsblod, huvudvärk, bitter smak i munnen och obehaglig lukt. Om du får allvarliga biverkningar av ditt läkemedel ska du omedelbart kontakta din läkare.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Dymista:

 • Tecken på en allergisk reaktion, som svullnad i ansikte eller munnen, sväljsvårigheter, andningssvårigheter och nässelutslag.
 • Synstörningar eller synförlust.
 • Försämrat allmäntillstånd.
 • Kramp i luftrören.

Dosering

För att Dymista ska ge full effekt är det viktigt att du följer de anvisningar som följer med 
läkemedlet eller som du får av din läkare. Den rekommenderade doseringen av Dymista, för vuxna personer över 18 år, är en sprayning i vardera näsborre morgon och kväll. Undvik att överskrida din dos för att minimera risken för att drabbas av biverkningar.

Andra läkemedel med azelastin eller flutikasonpropionat som aktiv substans

Dymista är det enda registrerade läkemedlet i Sverige som innehåller både azelastin och flutikasonpropionat. Andra läkemedel som innehåller substansen flutikasonpropionat är Airflusal Forspiro, Fluticasone Cipla, Flutide Diskus, Flutide Nasal, Flutivate, Icsori och Otrason.

Andra läkemedel och Dymista

Att äta andra mediciner samtidigt som du tar Dymista kan påverka effekten av ditt läkemedel. Tala om för din läkare om du tar andra läkemedel innan du påbörjar en behandling med Dymista. Det gäller både receptfria och receptbelagda läkemedel.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Dymista?

Det finns flera sjukdomstillstånd då Dymista inte är ett lämpligt alternativ. Prata med en läkare eller en farmaceut om du har fler frågor om detta läkemedel.

Kan jag ta Dymista om jag är gravid eller ammar?

Du får enbart använda Dymista under graviditet eller amning om din läkare har rekommenderat det till dig. Rådgör med en läkare innan du börjar äta ett läkemedel om du är gravid, planerar att skaffa barn eller ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Dymista?

Dymista kan ge symtom, som trötthet och yrsel, vilket kan påverka din förmåga att köra bil. Om du upplever att din körförmåga påverkas när du tar detta läkemedel ska du undvika att köra bil.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Dymista?

Att dricka alkohol under tiden som du tar Dymista kan förstärka effekterna av alkohol och ditt läkemedel. Undvik att dricka alkohol när du använder Dymista.

Kan jag köpa Dymista receptfritt?

Ja, läkemedlet Dymista finns både som receptfritt och receptbelagt.

Är Dymista narkotikaklassat?

Nej, Dymista är inte narkotikaklassat. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Dymista är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se