Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Differin

Differin är ett läkemedel som används för att lindra akne. Det innehåller det verksamma ämnet adapalen som ger effekt genom att dämpa inflammationen som uppstår vid akne. Här kan du hitta svar på de vanligaste frågorna om Differin. Om du har fler funderingar kring dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter för rådgivning.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Differin 
 • Differin i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Differin? 
 • Kan jag ta Differin om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Differin?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Differin?
 • Finns Differin receptfritt? 
 • Är Differin narkotikaklassat? 

Om läkemedlet

Differin är ett receptbelagt medel som används för att behandla akne. Den aktiva substansen i läkemedlet är adapalen, som fungerar genom att dämpa inflammation vid akne samt bidra till att talgkörtlarna i huden inte täpps till, en vanlig orsak till finnar, pormaskar och kvisslor. Differin finns tillgängligt i form av kräm som ska appliceras i ett tunt lager på huden där du har akne.

Eventuella biverkningar från Differin

När du använder Differin kan du få biverkningar på de områden som du applicerar krämen på. Vanliga bieffekter är irritation, torrhet, rodnad och sveda i huden. Om du får allvarliga biverkningar av ditt läkemedel ska du omedelbart kontakta läkare eller uppsöka akut vård.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Differin:

 • Svullnad i ansikte, läppar eller i svalget.
 • Andningssvårigheter.
 • Svårt att svälja.
 • Hudutslag som kliar.
 • Yrsel.

Dosering

Din läkare kommer att bestämma vilken dos du ska ta och hur lång tid din behandling ska pågå. Differin ska strykas på en gång om dagen innan du lägger dig på de områden som blivit drabbade av akne. Det är viktigt att du följer de anvisningar du får av din läkare och inte överskrider din dosering av detta läkemedel.

Andra läkemedel med adapalen som aktiv substans

Ett annat läkemedel som bland annat innehåller samma aktiva ingrediens som Differin är Epiduo. Läkmedelt Epiduo innehåller dessutom ett annat verksamt ämne som heter bensoylperoxid.

Andra läkemedel och Differin

Samtidig användning av Differin och andra läkemedel eller hudvårdsprodukter kan leda till att huden blir irriterad. Tala om för din läkare om du tar andra receptbelagda eller receptfria läkemedel innan du påbörjar en behandling med Differin. Du bör även tala om för din läkare om du använder starka eller uttorkande hudvårdsprodukter.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Differin?

Om du är gravid, eller är allergisk mot något av de ämnen som finns i Differin, är det inte ett lämpligt läkemedel för dig. Prata med en läkare eller en farmaceut om du har fler frågor om detta läkemedel.

Kan jag ta Differin om jag är gravid eller ammar?

Nej, du ska inte använda Differin om du är gravid eller om du planerar att bli gravid. Du kan använda Differin under amning, men för att undvika att barnet får i sig läkemedlet ska du inte applicera krämen på brösten.

Kan jag köra bil om jag använder Differin?

Ja, Differin har inga kända effekter på förmågan att köra bil eller andra fordon.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Differin?

Det finns inga allmänna rekommendationer gällande alkoholintag under en behandling med Differin. Du ska dock helst undvika att dricka alkohol när du använder läkemedel.

Kan jag köpa Differin receptfritt?

Nej, Differin är ett receptbelagt läkemedel som du behöver få utskrivet av en läkare för att få tillgång till.

Är Differin narkotikaklassat?

Nej, läkemedlet Differin klassas inte som narkotika.

Läs mer hos Fass

Innan du använder Differin är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se