Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Diazepam Desitin

Diazepam Desitin är ett läkemedel som används för att kontrollera kramper eller muskelspasmer som uppstår vid epilepsianfall, stelkramp eller feber. Det används även vid extrem ångest eller upprördhet. Här kan du läsa mer om Diazepam Desitin och hitta svar på några av de vanligaste frågorna om läkemedlet. Kontakta en av våra farmaceuter om du har fler funderingar kring dina läkemedel.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Diazepam Desitin 
 • Diazepam Desitin i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Diazepam Desitin? 
 • Kan jag ta Diazepam Desitin om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Diazepam Desitin?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Diazepam Desitin?
 • Finns Diazepam Desitin receptfritt? 
 • Är Diazepam Desitin narkotikaklassat?

Om läkemedlet

Det receptbelagda läkemedlet Diazepam Desitin ordineras till vuxna och barn som lider av kramper och muskelspasmer kopplade till epilepsi, feber eller stelkramp. Det används även för att lindra svår och plågsam ångest, men också som lugnande medel inför mindre kirurgiska ingrepp. Läkemedlet innehåller en aktiv substans som heter diazepam och tillhör läkemedelsgruppen bensodiazepiner som har muskelavslappnande effekter. Diazepam Desitin är ett beroendeframkallande och narkotikaklassat läkemedel.

Eventuella biverkningar från Diazepam Desitin

Under en behandling med Diazepam Desitin kan du uppleva biverkningar, som bland annat sömnighet, huvudvärk, yrsel, ostadighet, darrningar och talstörningar. Det är även vanligt att få bieffekter som dubbelseende, muskelkramp, förvirring och trötthet. Om du upplever allvarliga biverkningar ska du omedelbart uppsöka läkarvård.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Diazepam Desitin:

 • Andningssvårigheter.
 • Svullnad i ansikte eller mun.
 • Kliande hudutslag.

Dosering

Det är din läkare som avgör hur stor dos av Diazepam Desitin du behöver. Dosen avgörs bland annat av din kroppsvikt, ålder och ditt allmänna hälsotillstånd. Rekommenderad behandlingstid med detta läkemedel är maximalt 4 veckor, men din läkare kan förlänga behandlingstiden om det anses vara nödvändigt. Det är viktigt att du alltid följer de anvisningar du har fått av din läkare gällande doseringen.

Andra läkemedel med diazepam som aktiv substans

Andra läkemedel som innehåller samma verksamma substans som Diazepam Desitin är Diazepam Accord, Diazepam Orifarm och Stesolid.

Andra läkemedel och Diazepam Desitin

Samtidigt användning av Diazepam Desitin och vissa andra läkemedel kan påverka behandlingseffekten av dina mediciner, samt öka risken för allvarliga biverkningar. Informera din läkare om du använder, eller nyligen har använt, andra mediciner innan du börjar använda detta läkemedel.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Diazepam Desitin?

Det finns tillfällen då du inte ska ta Diazepam Desitin, till exempel om du lider av andningsproblem eller en leversjukdom. Prata med en läkare eller en farmaceut om du har fler frågor om dina läkemedel.

Kan jag ta Diazepam Desitin om jag är gravid eller ammar?

Nej, du ska inte använda Diazepam Desitin under en graviditet eller amning då det finns en risk att barnet tar skada. Tala om för din läkare om du är gravid, planera att bli gravid eller ammar innan du börjar använda detta läkemedel.

Kan jag köra bil om jag använder Diazepam Desitin?

Nej, du får inte köra bil eller framföra andra typer av fordon under minst ett dygn efter att du tagit Diazepam Desitin. Du ska inte heller köra bil om du efter 24 timmar fortfarande upplever bieffekter, som sömnighet eller yrsel, av ditt läkemedel.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Diazepam Desitin? 

Nej, du ska inte dricka alkohol när du använder Diazepam Desitin. Att kombinera alkohol och detta läkemedel kan ge livshotande effekter.

Kan jag köpa Diazepam Desitin receptfritt?

Nej, Diazepam Desitin är ett receptbelagt läkemedel och finns därför inte receptfritt. För att få tillgång till det behöver du få ett recept utskrivet av en läkare.

Är Diazepam Desitin narkotikaklassat?

Ja, Diazepam Desitin är ett narkotikaklassat läkemedel. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Diazepam Desitin är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se