Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Cytotec

Läkemedlet Cytotec används för att behandla och förebygga magsår. Det verkar genom att öka produktionen av slem i magsäcken och samtidigt hämma utsöndringen av magsaft och magsyra. Här kan du läsa mer om Cytotec och hitta svar på några av de vanligaste frågorna om läkemedlet. Har du fler funderingar kring dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Cytotec 
 •  Cytotec i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Cytotec? 
 • Kan jag ta Cytotec om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Cytotec?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Cytotec?
 • Finns Cytotec receptfritt? 
 • Är Cytotec narkotikaklassat? 

Om läkemedlet

Cytotec är ett receptbelagt läkemedel som du kan få utskrivet om du lider av sår i magsäcken, eller magsår som det kallas. Det används dessutom i förebyggande syfte till patienter som har en ökad risk för att drabbas av magsår då de genomgår en behandling med antiinflammatoriska och smärtlindrande mediciner. Den aktiva substansen i Cytotec är misoprostol, som fungerar genom att trappa upp produktionen av slem i magsäcken samt öka utsöndringen av bikarbonat i tolvfingertarmen. Cytotec hjälper dessutom till att dämpa utsöndringen av magsaft och magsyra.

Eventuella biverkningar från Cytotec

Cytotec kan ge biverkningar, som hudutslag och diarré. Vissa personer upplever även sura uppstötningar, yrsel, buksmärtor, huvudvärk och förstoppning. Om du får allvarliga bieffekter av detta läkemedel ska du tala om det för din läkare.

Kontakta din läkare om du upplever något av följande symtom medan du tar Cytotec:

 • Tecken på allergisk reaktion, som feber, svullnad och hudutslag.
 • Riklig och smärtsam menstruation.
 • Kramp i livmodern.

Dosering

Vanlig dosering av Cytotec är 1 tablett, två till fyra gånger om dagen. Det är din läkare som tar ett beslut om hur stor dos du ska ta och hur länge du ska använda läkemedlet. För att minska risken för biverkningar, som diarré, ska du ta din dos efter du har ätit mat. Den sista dosen för dagen ska tas i samband med att du lägger dig för att sova. Det är viktigt att du följer de rekommendationer du får av din läkare gällande doseringen av Cytotec.

Andra läkemedel med misoprostol som aktiv substans 

Andra läkemedel som innehåller samma aktiva ingrediens som Cytotec inkluderar bland annat Angusta, Arthrotec, Arthrotec forte och Topogyne.

Andra läkemedel och Cytotec

Att kombinera Cytotec med andra läkemedel kan ha en påverkan på behandlingseffekten. Samtidig användning av mediciner, exempelvis mot halsbränna, kan förvärra bieffekter som diarré. Informera din läkare om du tar andra receptbelagda eller receptfria läkemedel innan du börjar din behandling med Cytotec.

Vanliga frågor: 

När ska jag inte använda Cytotec?

Du som är gravid, försöker att bli gravid eller är fertil och inte använder preventivmedel ska inte använda Cytotec. Prata med en läkare eller en farmaceut om du har funderingar kring dina läkemedel.

Kan jag ta Cytotec om jag är gravid eller ammar?

Nej, du ska inte använda Cytotec om du är gravid då det kan orsaka missfall, missbildningar hos fostret eller för tidig födsel. Du bör inte heller använda detta läkemedel under amning då det kan ge biverkningar, som diarré, hos barnet.

Kan jag köra bil om jag använder Cytotec?

En vanlig bieffekt av Cytotec är yrsel, vilket kan påverka din förmåga att köra bil. Undvik att köra bil och andra fordon om du upplever effekter som påverkar din koncentration.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Cytotec?

Du bör undvika att dricka alkohol under din behandling med Cytotec. 

Kan jag köpa Cytotec receptfritt?

Nej, Cytotec finns inte receptfritt.

Är Cytotec narkotikaklassat?

Nej, Cytotec är inte narkotikaklassat. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Cytotec är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se