Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Cymbalta

Cymbalta är ett antidepressivt medel som används vid behandling av depression, ständiga ångestkänslor eller smärtsam diabetesneuropati hos vuxna personer. Läkemedlet innehåller ämnen som höjer nivåerna av viktiga signalsubstanser i kroppen, vilket gör att du mår bättre. Läs mer om Cymbalta och hitta svar på de vanligaste frågorna om läkemedlet. Om du har fler funderingar kring dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Cymbalta
 • Cymbalta i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Cymbalta? 
 • Kan jag ta Cymbalta om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Cymbalta?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Cymbalta?
 • Finns Cymbalta receptfritt? 
 • Är Cymbalta narkotikaklassat? 

Om läkemedlet

Cymbalta är ett läkemedel som skrivs ut till vuxna personer som lider av depression, generaliserat ångestsyndrom eller molande och kraftig smärta, även kallat diabetesneuropati. Det innehåller ett verksamt ämne som heter duloxetin som ger effekt genom att öka mängden av två viktiga signalsubstanser i nervsystemet, noradrenalin och serotonin. Många personer som använder detta läkemedel känner sig bättre redan efter två veckors behandling. Cymbalta är ett receptbelagt läkemedel som finns tillgängligt i form av enterokapslar i olika styrkor.

Eventuella biverkningar från Cymbalta

Precis som alla andra läkemedel, kan Cymbalta ge biverkningar. Vanliga biverkningar är huvudvärk, sömnighet, illamående och muntorrhet. Det är vanligt att biverkningarna avtar efter några veckor in i behandlingen. Upplever du allvarliga biverkningar ska du rapportera det till din läkare.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Cymbalta:

 • Självmordstankar.
 • Ofrivilliga ryckningar i musklerna.
 • Stora pupiller eller synstörningar.
 • Oregelbundna hjärtslag.
 • Blodiga kräkningar eller svart avföring.
 • Bröstsmärtor.
 • Andningssvårigheter med svullnad i ansikte eller mun.

Dosering

Det är din läkare som bestämmer vilken dos du ska ta, och anpassar den individuellt efter dina behov. Vanlig dosering av Cymbalta är mellan 30 mg till 60 mg om dagen. Denna dos kan höjas av din läkare, beroende på hur din kropp svarar på läkemedlet. Det är viktigt att du följer din läkares anvisningar när det gäller doseringen av CYMBALTA och aldrig överskrider din dos.

Andra läkemedel med duloxetin som aktiv substans

Andra läkemedel som innehåller samma aktiva ämne som Cymbalta och har liknande effekter är bland annat Aritavi, Duolexetin Actavis, Duolexetin Accord, Duolexetin Aristo, Duolexetin Krka, Loxentia och YENTREVE.

Andra läkemedel och Cymbalta

Vissa läkemedel kan påverka effekten av Cymbalta om de tas i kombination med varandra, det gäller exempelvis MAO-hämmare. Berätta för din läkare om du tar, eller om du under de två senaste veckorna har tagit andra mediciner innan du startar din behandling med Cymbalta.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Cymbalta?

Lider du av en sjukdom som påvekar dina njurar eller din lever ska du inte använda Cymbalta. Det finns även andra tillstånd då detta läkemedel inte är lämpligt. Prata med en farmaceut eller din läkare om du har fler frågor kring dina mediciner.

Kan jag ta Cymbalta om jag är gravid eller ammar?

Nej, du bör inte använda CYMBALTA under graviditet eller amning då det finns en risk för skador på barnet.

Kan jag köra bil om jag använder Cymbalta?

Det är vanligt att känna sig yr eller sömnig under en behandling med Cymbalta, vilket kan ha negativa effekter på din förmåga att köra bil eller andra fordon. Undvik att köra bil tills du vet säkert hur din körförmåga påverkas av detta läkemedel.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Cymbalta?

Du ska helst undvika att dricka alkohol under en behandling med Cymbalta.

Kan jag köpa Cymbalta receptfritt?

Nej, Cymbalta är ett receptbelagt läkemedel och finns därför inte att köpa receptfritt.

Är Cymbalta narkotikaklassat?

Nej, läkemedlet Cymbalta klassas inte som narkotika.

Läs mer hos Fass

Innan du använder Cymbalta är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se