Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Cyklo-f

Cyklo-f används vid behandling av riklig mens. Det innehåller en aktiv substans som heter tranexamsyra, ett ämne som hämmar blödning. Läs mer om Cyklo-f och hitta svar på de vanligaste frågorna om läkemedlet. Kontakta en av våra farmaceuter om du har fler funderingar kring dina läkemedel.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll: 

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Cyklo-f 
 • Cyklo-f i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Cyklo-f? 
 • Kan jag ta Cyklo-f om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Cyklo-f?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Cyklo-f?
 • Finns Cyklo-f receptfritt? 
 • Är Cyklo-f narkotikaklassat? 

Om läkemedlet 

Läkemedlet Cyklo-f kan användas av personer som har rikliga menstruationer och önskar dämpa blödningen. Det verksamma ämnet i läkemedlet är tranexamsyra, som hämmar blödning genom att dämpa effekten av ett enzym i kroppen som löser upp stelnat blod. Cyklo-f tillhör en grupp av läkemedel som heter fibrinolyshämmare och finns tillgängligt i form av filmdragerade tabletter.

Eventuella biverkningar från Cyklo-f

Under en behandling med Cyklo-f kan du uppleva biverkningar som illamående, diarré, buksmärtor, huvudvärk och yrsel. Det är dock inte alla som använder läkemedlet som får dem, och bieffekterna avtar ofta vid fortsatt behandling. Om du får allvarliga biverkningar av detta läkemedel är det viktigt att du talar om det för din läkare. 

Kontakta din läkare om du upplever något av följande symtom medan du tar Cyklo-f:

 • Blodproppar.
 • Synstörningar.
 • Krampanfall.
 • Tecken på en allergisk reaktion i huden, som hudutslag.

Dosering

Dosering av Cyklo-f innebär vanligtvis 2 till 3 tabletter om dagen. Du ska använda läkemedlet så länge du känner ett behov av det, i högst 4 dagar. Din läkare kommer att rekommendera en dosering till dig som är anpassad utifrån dina individuella behov. Om du får effekt redan efter din första behandlingsdag ska du sluta ta tabletterna och diskutera ditt resultat och din dosering med din läkare.

Andra läkemedel med tranexamsyra som aktiv substans

Andra läkemedel som innehåller samma verksamma ämne och har liknande effekter som Cyklo-f är Cyklokapron, Cyklonova, Pilexam, Statraxen, Tranexa, Tranexamic acid Stragen och Tranexamsyra Orifarm.

Andra läkemedel och Cyklo-f

Vissa mediciner kan interagera med Cyklo-f och påverka effekten av läkemedlet samt öka risken för att drabbas av biverkningar. Berätta för din läkare om du tar andra receptbelagda eller receptfria läkemedel inför en behandling med Cyklo-f.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Cyklo-f?

Om du genomgår en behandling för en blodpropp, har kramper eller har kraftigt nedsatt funktion i njurarna ska du inte använda Cyklo-f. Prata med en läkare eller farmaceut om du har fler frågor kring detta läkemedel.

Kan jag ta Cyklo-f om jag är gravid eller ammar?

Nej, läkemedlet Cyklo-f är till för att behandla rikliga menstruationer och ska inte användas under graviditet eller amning.

Kan jag köra bil om jag använder Cyklo-f?

När du använder Cyklo-f kan det uppstå biverkningar som synstörningar och yrsel, vilket kan påverka din förmåga att köra bil och andra fordon. Du ska undvika att köra bil om du upplever biverkningar som påverkar din koncentrations- och reaktionsförmåga.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Cyklo-f?

Det finns inga allmänna råd om intag av alkohol under tiden som du använder Cyklo-f. Du ska dock helst undvika att dricka alkohol i samband med användning av läkemedel.

Kan jag köpa Cyklo-f receptfritt?

Ja, Cyklo-f är ett receptfritt läkemedel.

Är Cyklo-f narkotikaklassat?

Nej, Cyklo-f är inte ett narkotikaklassat läkemedel. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Cyklo-f är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se