Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Clindamycin Orifarm

Läkemedlet Clindamycin Orifarm används för att behandla särskilda allvarliga infektioner som har orsakats av bakterier. Det är ett antibiotika som verkar genom att hämma bakterierna, vilket gör att du tillfrisknar snabbare. Här kan du läsa mer om Clindamycin Orifarm och dess effekter. Om du har fler frågor kring dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter för rådgivning.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Clindamycin Orifarm 
 • Clindamycin Orifarm i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Clindamycin Orifarm? 
 • Kan jag ta Clindamycin Orifarm om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Clindamycin Orifarm?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Clindamycin Orifarm?
 • Finns Clindamycin Orifarm receptfritt? 
 • Är Clindamycin Orifarm narkotikaklassat? 

Om läkemedlet

Clindamycin Orifarm är ett läkemedel som tillhör den grupp av läkemedel som kallas antibiotika. Det används vid behandling av allvarliga infektioner i kroppen som har orsakats av bakterier. Den aktiva substansen i läkemedlet, klindamycin, hjälper till att hämma bakterierna som ger upphov till infektionen. Clindamycin Orifarm finns tillgängligt i form av kapslar och kan användas för behandling av både barn och vuxna.

Eventuella biverkningar från Clindamycin Orifarm

Clindamycin Orifarm kan, som andra läkemedel, ge biverkningar. Vanliga bieffekter som kan uppstå vid användning av detta läkemedel är magsmärtor, diarré och avvikande levervärden. Du kan också uppleva illamående, kräkningar och hudutslag men det är mindre vanligt. Om du drabbas av allvarliga biverkningar under din behandling med detta läkemedel ska du omedelbart ta kontakt med din läkare.

Kontakta din läkare genast om du upplever något av följande symtom medan du tar Clindamycin Orifarm:

 • Allvarlig eller blodig diarré.
 • Gulfärgad hud eller ögonvitor.
 • Svullnad i ansikte eller mun.
 • Svåra hudutslag.
 • Vätskeansamling i kroppen.
 • Plötsliga andningssvårigheter.

Dosering

Den rekommenderade dosen av Clindamycin Orifarm varierar beroende på ålder på personen som ska ta läkemedlet samt hur allvarlig infektionen som ska behandlas är. Din läkare avgör vilken dos du ska ta och hur länge du behöver ta läkemedlet. Vanlig dosering för en vuxen person är mellan 1-3 kapslar var sjätte timme. 
Det är viktigt att du följer de rekommendationer du får av din läkare och inte överskrider din dos.

Andra läkemedel med klindamycin som aktiv substans

Andra läkemedel som innehåller samma aktiva ingrediens och har samma effekter som Clindamycin Orifarm är bland annat Clindamycin Actavis, Clindamycin EQL Pharma, Clindamycin Alternova och Dalacin.

Andra läkemedel och Clindamycin Orifarm

Vissa läkemedel kan ha en påverkan på behandlingseffekten av Clindamycin Orifarm när de tas samtidigt. Att kombinera substanser kan även öka risken för att drabbas av allvarliga biverkningar. Tala om för din läkare om du tar, eller om du nyligen har tagit, andra mediciner innan du börjar använda detta läkemedel. 

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Clindamycin Orifarm?

Clindamycin Orifarm är inte ett lämpligt läkemedel om du är allergisk mot något av de ämnen som det innehåller. En läkare eller en farmaceut kan hjälpa dig avgöra om det är ett bra alternativ för dig eller inte.

Kan jag ta Clindamycin Orifarm om jag är gravid eller ammar?

Du ska alltid rådfråga en läkare innan du börjar använda Clindamycin Orifarm om du är gravid eller om du planerar att bli gravid. Du ska även konsultera med en läkare gällande användning av detta läkemedel vid amning då det aktiva ämnet i detta läkemedel kan utsöndras i bröstmjölken.

Kan jag köra bil om jag använder Clindamycin Orifarm?

Ja, Clindamycin Orifarm har ingen påverkan på din förmåga att köra bil eller använda maskiner. 

Kan jag dricka alkohol om jag tar Clindamycin Orifarm?

Det finns inga råd gällande alkoholintag under en behandling med Clindamycin Orifarm. Du bör dock undvika att dricka alkohol samtidigt som du äter läkemedel.

Kan jag köpa Clindamycin Orifarm receptfritt?

Nej, Clindamycin Orifarm är ett receptbelagt läkemedel. För att få tillgång till läkemedlet behöver du få ett recept utskrivet till dig av en läkare.

Är Clindamycin Orifarm narkotikaklassat?

Nej, Clindamycin Orifarm är inte narkotikaklassat. 

Läs mer hos Fass 

Innan du använder Clindamycin Orifarm är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se