Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Cetirizin Mylan

Cetirizin Mylan är ett läkemedel som används för att behandla symtom som uppstår vid allergi. Det hjälper till att lindra besvär som allergisk snuva och nässelutslag hos vuxna och barn över 6 år. Läkemedlet finns tillgängligt både som receptfritt och receptbelagt. Här kan du läsa mer om Cetirizin Mylan och hitta svar på de vanligaste frågorna om läkemedlet. Har du fler frågor kring dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter för rådgivning.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Cetirizin Mylan 
 • Cetirizin Mylan i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Cetirizin Mylan? 
 • Kan jag ta Cetirizin Mylan om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Cetirizin Mylan?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Cetirizin Mylan?
 • Finns Cetirizin Mylan receptfritt? 
 • Är Cetirizin Mylan narkotikaklassat?

Om läkemedlet

Cetirizin Mylan är ett läkemedel som användas för att behandla allergiska symtom som uppstår vid säsongsbunden allergi samt vid allergisk snuva. Det kan även användas för att lindra kroniska nässelutslag. Läkemedlet innehåller den aktiva substansen cetirizindihydroklorid och tillhör läkemedelsgruppen antihistaminer. Detta läkemedel finns tillgängligt både som receptbelagt och receptfritt.

Eventuella biverkningar från Cetirizin Mylan

Cetirizin Mylan kan ge biverkningar när du använder det. Bieffekter som ofta förekommer är trötthet, illamående, yrsel, muntorrhet, huvudvärk och sömnighet. Vissa personer kan även uppleva obehag när de sväljer efter att ha använt läkemedlet. Du kan även få allvarliga biverkningar. Om de uppstår är det viktigt att du omedelbart tar kontakt med en läkare. 

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Cetirizin Mylan:

 • Plötsliga utslag, andningssvårigheter eller svullnad i ansiktet eller munnen.
 • Självmordstankar.
 • Svårigheter att urinera.

Dosering

Vanlig dosering för behandling av vuxna och barn över 12 år gamla är 10 mg Cetirizin Mylan om dagen. Din läkare beslutar om vilken dos du ska ta och hur länge du ska använda läkemedlet. Det är viktigt att du följer din läkares rekommendationer för att läkemedlet ska ge full effekt.

Andra läkemedel med cetirizin som aktiv substans

Andra läkemedel som innehåller samma aktiva ingrediens som Cetirizin Mylan är bland annat Cetimax, Cetirizin ABECE, Cetirizin Apofri, Cetirizin Teva, Vialerg och Zyrlex.

Andra läkemedel och Cetirizin Mylan

Du ska inte använda Cetirizin Mylan samtidigt som vissa andra läkemedel eftersom det kan påverka effekten av medicinerna, samt öka risken för biverkningar. Informera din läkare om du tar, eller nyligen har tagit, andra läkemedel innan du börjar använda Cetirizin Mylan.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Cetirizin Mylan?

Lider du av en allvarlig sjukdom, eller är allergisk mot någon av de ingredienser som finns i Cetirizin Mylan är det inte ett lämpligt läkemedel för dig. Rådgör med en läkare eller en farmaceut om du har frågor kring dina läkemedel.

Kan jag ta Cetirizin Mylan om jag är gravid eller ammar?

Studier om läkemedlets påverkan under en graviditet eller amning är begränsade. Du bör därför undvika att äta Cetirizin Mylan om du är gravid eller ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Cetirizin Mylan?

Cetirizin Mylan har troligen ingen påverkan på din körförmåga, förutsatt att du följer de anvisningar du fått av din läkare. Du kan dock uppleva biverkningar som yrsel och trötthet, vilket kan påverka din koncentrationsförmåga. Undvik att köra bil om du upplever biverkningar som dessa.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Cetirizin Mylan?

Nej, du bör inte dricka alkohol samtidigt som du tar Cetirizin Mylan.

Kan jag köpa Cetirizin Mylan receptfritt?

Ja, vissa förpackningar av Cetirizin Mylan går att köpa receptfritt.

Är Cetirizin Mylan narkotikaklassat?

Nej, Cetirizin Mylan är inte narkotikaklassat. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Cetirizin Mylan är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se