Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Cefotaxim Sandoz

Cefotaxim Sandoz är ett läkemedel som används för att behandla olika typer av bakterieinfektioner som uppstår i kroppen, bland annat i urinvägar, lungor, könsorgan och huden. Det tillhör en grupp av antibiotika som heter cefalosporiner. Här kan du läsa mer om Cefotaxim Sandoz och dess effekter. Kontakta en av våra farmaceuter om du har fler funderingar kring dina läkemedel.  

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Cefotaxim Sandoz 
 • Cefotaxim Sandoz i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Cefotaxim Sandoz? 
 • Kan jag ta Cefotaxim Sandoz om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Cefotaxim Sandoz 
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Cefotaxim Sandoz 
 • Finns Cefotaxim Sandoz receptfritt? 
 • Är Cefotaxim Sandoz narkotikaklassat? 

Om läkemedlet

Cefotaxim Sandoz är ett receptbelagt läkemedel som tillhör gruppen antibiotikum, och som används vid behandling av bakterieinfektion i kroppen. Det innehåller en aktiv substans som heter cetafotaxim som hjälper till att behandla infektion i lungor, urinvägar, huden. buken, könsorgan och i hjärnan som har orsakats av bakterier. Detta läkemedel har blivit avregistrerat och är inte längre godkänt för försäljning i Sverige. Läkemedlet Cefotaxim Sandoz är i form av injektionsvätska.

Eventuella biverkningar från Cefotaxim Sandoz

Cefotaxim Sandoz kan ge biverkningar som feber, diarré, krampanfall och frossa. Det är även vanligt att bli öm och svullen i området där du fått din injektion. Får du allvarliga biverkningar av ditt läkemedel ska du omedelbart kontakta din läkare och rapportera det.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Cefotaxim Sandoz:

 • Ökad benägenhet för blåmärken och blödning.
  Allvarlig allergisk reaktion med svullnad i ansikte eller mun.
 • Feber i kombination halsont eller munsår.
 • Huvudvärk och yrsel.
 • Förändrad hjärtrytm.
 • Gulaktig hud eller ögonvitor.
 • Svåra hudutslag eller blåsor i huden.

Dosering 

Läkmedlet Cefotaxim Sandoz ges i form av en injektion som endast ska utföras av en sjuksköterska eller av en läkare. Vilken dos du ska ta avgörs av din läkare som anpassar dosen utifrån din ålder, vikt och hur allvarlig din infektion är. Det finns två olika sätt att ge injektionen, intravenöst eller intramuskulärt. 

Andra läkemedel med cefotaxim som aktiv substans

Andra läkemedel som har samma verksamma ämne, och som till skillnad från Cefotaxim Sandoz är registrerade i Sverige, är Cefotaxim MIP, Cefotaxim Stragen och Cefotaxim Navamedic

Andra läkemedel och Cefotaxim Sandoz

Att kombinera Cefotaxim Sandoz med vissa läkemedel, som vissa antibiotika eller probenecid, kan påverka behandlingseffekten samt öka risken för biverkningar. Informera din läkare om du tar, eller om du under den senaste tiden har genomgått en behandling med ett annat läkemedel innan du börjar ta Cefotaxim Sandoz.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Cefotaxim Sandoz?

Om du tidigare har fått en allergisk reaktion av ett annat läkemedel som tillhör gruppen penicillin ska du inte använda Cefotaxim Sandoz. Det finns även andra tillfällen då det inte är ett passande alternativ. Din läkare, eller en farmaceut, kan ge dig svar på om detta läkemedel är lämpligt för dig.

Kan jag ta Cefotaxim Sandoz om jag är gravid eller ammar?

Du bör alltid rådgöra med vårdpersonal innan du börjar använda detta läkemedel om du är gravid eller ammar. Din läkare avgör om du ska använda Cefotaxim Sandoz under din graviditet eller under amning.

Kan jag köra bil om jag använder Cefotaxim Sandoz?

Ja, Cefotaxim Sandoz har inga kända effekter på din förmåga att köra bil eller använda maskiner.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Cefotaxim Sandoz?

Du bör undvika att dricka alkohol när du genomgår en behandling med Cefotaxim Sandoz.

Kan jag köpa Cefotaxim Sandoz receptfritt?

Nej. Cefotaxim Sandoz är ett avregistrerat läkemedel, vilket innebär att det inte är godkänt för försäljning på den svenska marknaden. 

Är Cefotaxim Sandoz narkotikaklassat?

Nej, läkemedlet Cefotaxim Sandoz är inte narkotikaklassat. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Cefotaxim Sandoz är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se