Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Candesartan Sandoz

Candesartan Sandoz är ett läkemedel som används vid behandling av högt blodtryck, hjärtsvikt eller avvikande funktion i hjärtmuskeln. Det ger effekt genom att göra det lättare för hjärtat att pumpa ut blodet i kroppen. Här kan du hitta svar på några av de vanligaste frågorna om Candesartan Sandoz. Har du fler frågor kring dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Candesartan Sandoz 
 • Candesartan Sandoz i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Candesartan Sandoz? 
 • Kan jag ta Candesartan Sandoz om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Candesartan Sandoz?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Candesartan Sandoz?
 • Finns Candesartan Sandoz receptfritt? 
 • Är Candesartan Sandoz narkotikaklassat?

Om läkemedlet

Det receptbelagda läkemedlet Candesartan Sandoz används vid behandling av vuxna personer, samt barn över 6 års ålder, som lider av högt blodtryck, hjärtsvikt eller reducerad funktion i hjärtmuskeln. Det innehåller den aktiva substansen kandesartancilexetil och tillhör en grupp av läkemedel som kallas angiotensin II-receptorantagonister. Candesartan Sandoz och dess innehåll gör att blodkärlen vidgas och slappnar av, vilket gör att hjärtat lättare kan pumpa runt blodet i kroppen.

Eventuella biverkningar från Candesartan Sandoz

Candesartan Sandoz kan ge biverkningar, det är dock inte alla som upplever dem. Vanliga biverkningar som kan förekomma är huvudvärk, yrsel, lågt blodtryck och luftvägsinfektion. Om du får bieffekter av ditt läkemedel ska du rapportera det till din läkare. Får du allvarliga biverkningar ska du omedelbart avbryta din behandling med Candesartan Sandoz och uppsöka vård.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Candesartan Sandoz:

 • Trötthet i samband med feber eller en infektion.
 • Kraftiga hudutslag som kliar.
 • Svullnad i ansiktet eller i munnen och svårigheter att svälja.
 • Andningssvårigheter och svullnad i ansikte eller i halsen.

Dosering

Doseringen av Candesartan Sandoz varierar, främst beroende på vilket tillstånd du behandlas för. Det är din läkare som bestämmer vilken dos du ska ta. Läkaren kan efter en tid in i behandlingen justera din dos. Du ska aldrig överskrida den dos du fått rekommenderad eftersom det kan öka risken för allvarliga biverkningar.

Andra läkemedel med kandesartancilexetil som aktiv substans

Andra läkemedel med samma effekt och verksamma ämne som Candesartan Sandoz är bland annat Atacand, Candemox Comp, Candesarstad, Candexetil, Kairasec och Kandrozid.

Andra läkemedel och Candesartan Sandoz

Innan du påbörjar en behandling med Candesartan Sandoz ska du tala om för din läkare om du tar, eller om du under den senaste tiden har tagit, andra läkemedel. Det gäller både receptbelagda och receptfria mediciner. Att kombinera läkemedel kan påverka dess effekter, men även öka risken för att drabbas av biverkningar.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Candesartan Sandoz?

Vid vissa sjukdomstillstånd, exempelvis vid diabetes eller leversjukdom, är Candesartan Sandoz inte ett lämpligt läkemedel. Rådgör med en läkare eller en farmaceut innan du börjar använda detta läkemedel. De hjälper dig avgöra om det är ett passande alternativ för dig.

Kan jag ta Candesartan Sandoz om jag är gravid eller ammar?

Nej, Candesartan Sandoz bör inte användas under graviditet eller amning då risken finns att det kan skada barnet.

Kan jag köra bil om jag använder Candesartan Sandoz?

Candesartan Sandoz kan orsaka yrsel eller trötthet, vilket i sin tur kan påverka din körförmåga. Undvik att köra bil eller framföra andra typer av maskiner om du upplever bieffekter som dessa.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Candesartan Sandoz?

Du bör undvika att dricka alkohol under tiden du äter Candesartan Sandoz då det kan förvärra effekten av biverkningar som yrsel.

Kan jag köpa Candesartan Sandoz receptfritt?

Nej, Candesartan Sandoz är ett receptbelagt läkemedel. För att få tag på läkemedlet behöver du få ett recept utskrivet av en läkare.

Är Candesartan Sandoz narkotikaklassat?

Nej, Candesartan Sandoz är inte ett narkotikaklassat läkemedel. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Candesartan Sandoz är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se