Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Bricanyl Turbuhaler

Läkemedlet Bricanyl Turbuhaler används för att behandla besvär som uppstår vid astma, luftrörskatarr, kramp i luftvägsmuskler och andra sjukdomstillstånd som ger sammandragning av luftvägarna. Här kan du läsa mer om Bricanyl Turbuhaler och hitta svar på några av de vanligaste frågorna om läkemedlet. Om du har fler frågor kring dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Bricanyl Turbuhaler 
 • Bricanyl Turbuhaler i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Bricanyl Turbuhaler? 
 • Kan jag ta Bricanyl Turbuhaler om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Bricanyl Turbuhaler?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Bricanyl Turbuhaler?
 • Finns Bricanyl Turbuhaler receptfritt? 
 • Är Bricanyl Turbuhaler narkotikaklassat?

Om läkemedlet

Bricanyl Turbuhaler är ett receptbelagt läkemedel som gör att musklerna i luftvägarna slappnar av, vilket vidgar luftrören. Det hjälper till att lindra symtom som uppstår vid astma, luftrörskatarr, kramp i muskulaturen kring luftvägarna, skador på lungblåsorna samt andra tillstånd som gör att sammandragningar sker av luftvägarna. Bricanyl Turbuhaler är ett inhalationspulver som innehåller ett verksamt ämne som heter terbutalin och tillhör en grupp av läkemedel som kallas bronkdilaterande läkemedel.

Eventuella biverkningar från Bricanyl Turbuhaler

Bricanyl Turbuhaler kan, som alla andra läkemedel, ge biverkningar. Det är dock vanligt att biverkningarna försvinner efter en tids behandling. Vanliga bieffekter är huvudvärk och darrningar. Vissa personer upplever även hjärtklappning eller muskelkramper när de tar detta läkemedel. Om du får allvarliga biverkningar av Bricanyl Turbuhaler ska du omedelbart ta kontakt med din läkare.

Kontakta din läkare genast om du upplever något av följande symtom medan du tar Bricanyl Turbuhaler:

 • Bröstsmärtor.
 • Oregelbunden hjärtrytm.
 • Andningssvårigheter.
 • Hudutslag.

Dosering

Bricanyl Turbuhaler är ett läkemedel som du helst inte ska använda regelbundet, utan bara när du är i behov av det. För att läkemedlet ska ge full effekt är det viktigt att du följer de anvisningar du har fått av din läkare. Andas djupt och kraftigt när du tar din dos för att säkerställa att läkemedlet når ner till luftvägarna och inte fastnar i svalget.

Andra läkemedel med terbutalin som aktiv substans

Ett annat läkemedel som innehåller samma verksamma substans som Bricanyl Turbuhaler är Bricanyl. Bricanyl är i stort sett samma läkemedel som Bricanyl Turbuhaler, men finns i form av injektionsvätska istället för pulver.

Andra läkemedel och Bricanyl Turbuhaler

Det finns läkemedel som påverkar effekten av Bricanyl Turbuhaler om de tas i kombination med varandra. Informera din läkare om du tar andra receptbelagda eller receptfria läkemedel innan du börjar en behandling med Bricanyl Turbuhaler.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Bricanyl Turbuhaler?

Det finns tillstånd då Bricanyl Turbuhaler inte är ett bra alternativ, exempelvis om du lider av diabetes eller en hjärtsjukdom. Din läkare, eller en farmaceut, kan hjälpa dig avgöra om du bör använda detta läkemedel.

Kan jag ta Bricanyl Turbuhaler om jag är gravid eller ammar?

Det finns inga kända risker med att använda Bricanyl Turbuhaler under graviditeten eller amning. Du bör dock alltid prata med din läkare innan du påbörjar en behandling med detta läkemedel om du är gravid, planerar att bli gravid eller ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Bricanyl Turbuhaler?

Ja, du kan köra bil när du äter Bricanyl Turbuhaler. Detta läkemedel påverkar inte din körförmåga.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Bricanyl Turbuhaler?

Du bör undvika att dricka alkohol under en behandling med Bricanyl Turbuhaler.

Kan jag köpa Bricanyl Turbuhaler receptfritt?

Nej, Bricanyl Turbuhaler finns inte receptfritt. För att få tillgång till läkemedlet behöver du få det ordinerat till dig av en läkare.

Är Bricanyl Turbuhaler narkotikaklassat?

Nej, läkemedlet Bricanyl Turbuhaler är inte narkotikaklassat.

Läs mer hos Fass

Innan du använder Bricanyl Turbuhaler är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se