Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Botox

Botox är ett läkemedel med flera användningsområden. Det används bland annat för att behandla muskelkramper som inte går över, lindra symtom vid migrän, minska svettproduktionen i armhålor och för att förebygga urinläckage. Här kan du läsa mer om Botox och hitta svar på några av de vanligaste frågorna om läkemedlet. Kontakta en av våra farmaceuter om du har fler funderingar kring dina läkemedel.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

  • Om läkemedlet 
  • Eventuella biverkningar 
  • Dosering 
  • Alternativa läkemedel till Botox 
  • Botox i samband med andra läkemedel 
  • När ska jag inte använda Botox? 
  • Kan jag ta Botox om jag är gravid eller ammar? 
  • Kan jag köra bil om jag använder Botox?
  • Kan jag dricka alkohol om jag tar Botox? 
  • Finns Botox receptfritt? 
  • Är Botox narkotikaklassat?

Om läkemedlet

Det receptbelagda läkemedlet Botox är ett muskelavslappnande medel som används för att behandla kronisk migrän, kraftig svettproduktion i armhålorna samt ihållande muskelkramper på olika ställen av kroppen. Det innehåller den aktiva substansen botulinumtoxin typ A, vilket ger effekt genom att blockera särskilda nervimpulser från den muskel som blivit behandlad och därmed minska sammandragningar av muskeln.

Eventuella biverkningar från Botox

Efter du har använt Botox kan du uppleva biverkningar. Biverkningarna varierar beroende på var någonstans du har injicerats med Botox. Vanliga bieffekter som kan uppstå är huvudvärk, stelhet samt muskelsvaghet. Om du får allvarliga biverkningar av ditt läkemedel ska du genast kontakta läkare.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Botox:

  • Andningssvårigheter.
  • Svårigheter med talet.
  • Svårt att svälja.
  • Nässelutslag med svullnad i ansikte eller hals, försämrad andning och svimningskänslor.

Dosering

Det är enbart läkare som besitter särskild kunskap och kompetens om Botox som får ge läkemedlet. Doseringen av läkemedlet beror på vilket område du ska behandla och det är högst individuellt hur länge effekten av Botox varar. Det är din läkare som avgör hur mycket Botox du ska ta och var den ska injiceras.

Andra läkemedel med botulinumtoxin typ A som aktiv substans

Andra läkemedel med samma verksamma ämne som Botox är bland annat Dysport, Azzalure, Alluzience, och VISTABEL.

Andra läkemedel och Botox

Om du tar andra läkemedel, eller om du nyligen har avslutat en behandling med ett annat läkemedel, ska du informera din läkare om det. Vissa läkemedel kan, när de tas i kombination med Botox, innebära en minskad behandlingseffekt samt öka risken för att drabbas av biverkningar.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Botox?

Vid vissa tillstånd ska du inte använda Botox, bland annat om du har en pågående infektion eller om du genomgår en behandling för urinläckage. Rådgör med en läkare som hjälper dig avgöra om Botox är ett lämpligt läkemedel för dig.

Kan jag ta Botox om jag är gravid eller ammar?

Nej, du ska helst undvika att ta Botox om du är gravid eller om du ammar. Det gäller även om du planerar att skaffa barn under närmaste tiden.

Kan jag köra bil om jag använder Botox?

När du har fått Botox injicerat kan du uppleva biverkningar som yrsel, trötthet eller dimsyn. Symtom som dessa kan påverka din förmåga att köra bil. Undvik att köra bil och andra maskiner tills du är säker på hur ditt läkemedel påverkar din körförmåga.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Botox?

Det finns inga rekommendationer gällande alkoholintag när du har tagit Botox. Du bör dock undvika att kombinera alkohol och läkemedel då det kan ge ökad risk för biverkningar.

Kan jag köpa Botox receptfritt?

Nej, Botox är ett receptbelagt läkemedel som enbart får ges av läkare med kunskap och kompetens om läkemedlet.

Är Botox narkotikaklassat?

Nej, Botox är inte narkotikaklassat. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Botox är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se