Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Betnovat

Betnovat är ett läkemedel som används för att behandla olika typer av hudsjukdomar, bland annat psoriasis och eksem. Det hjälper till att stilla klåda och motverka inflammation i huden. Betnovat finns tillgängligt som kräm, salva, lösning eller som emulsion. Här kan du läsa mer om Betnovat och hitta svar på några av de vanligaste frågorna om läkemedlet. Kontakta en av våra farmaceuter om du har fler funderingar kring dina läkemedel.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Betnovat 
 • Betnovat i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Betnovat? 
 • Kan jag ta Betnovat om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Betnovat?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Betnovat? 
 • Finns Betnovat receptfritt? 
 • Är Betnovat narkotikaklassat? 
    

Om läkemedlet

Det receptbelagda läkemedlet Betnovat används vid behandling av psoriasis, eksem och vissa andra sorters hudsjukdomar. Det innehåller ett verksamt ämne som heter betametason och tillhör läkemedelsgruppen glukokortikoider. Läkemedlet finns i fyra olika former, salva, kräm, lösning och emulsion. Krämen används för att lindra vätskande hudförändringar, salvan är till för torr samt fjällande hud och emulsionen används för att behandla stora ytor, eller ytor där vi har hår. Lösningen används för att lindra besvär i hårbotten och vid inflammation i hörselgången.

Eventuella biverkningar från Betnovat

Du kan uppleva biverkningar när du använder Betnovat. Vanliga biverkningar av detta läkemedel är klåda och en brännande känsla i huden. Risken för att drabbas av biverkningar ökar vid långtidsbehandling av stora ytor på kroppen. Om du får allvarliga bieffekter av ska du omedelbart sluta använda läkemedlet och kontakta läkare.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Betnovat:

 • Förvärrat tillstånd av din hudsjukdom.
 • Svullnad av huden.

Dosering

Din läkare bestämmer vilken dos du ska ta av Betnovat, samt hur länge din behandling ska pågå. Doseringen varierar beroende på vilket tillstånd du behöver behandling för. Du ska inte använda detta läkemedel dagligen under längre tid än fyra veckor. Tänk på att alltid följa de anvisningar du får av din läkare när det gäller detta läkemedel.

Andra läkemedel med betametason som aktiv substans

Andra läkemedel som har samma effekter och verksamma substans som Betnovat är bland annat Daivobet, Diprosalic, Diprotit och Calcipotriol/Betamethasone Aristo.

Andra läkemedel och Betnovat

Att kombinera vissa läkemedel med Betnovat kan påverka effekten av läkemedlet, men också öka risken för biverkningar. Du ska tala om för din läkare om du tar, eller nyligen har tagit, andra läkemedel innan du påbörjar en behandling med Betnovat.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Betnovat?

Vid vissa typer av hudsjukdomar ska du inte använda Betnovat, till exempel om du har rosacea, perioral dermatit eller akne. Prata med din läkare eller en farmaceut för att få svar på om detta läkemedel är lämpligt för dig.

Kan jag ta Betnovat om jag är gravid eller ammar?

Tala med din läkare innan du börjar använda Betnovat om du är gravid, försöker bli gravid eller ammar. Om din läkare ordinerar detta läkemedel till dig när du ammar, ska du inte applicera det på brösten då risken finns att det ammande barnet får i sig medicinen av misstag.

Kan jag köra bil om jag använder Betnovat?

Ja, Betnovat har ingen påverkan på din förmåga att köra bil eller andra maskiner.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Betnovat?

Det finns inga rekommendationer gällande alkoholintag när du använder Betnovat.

Kan jag köpa Betnovat receptfritt?

Nej, Betnovat är ett receptbelagt läkemedel och finns inte att köpa receptfritt.

Är Betnovat narkotikaklassat?

Nej, Betnovat är inte ett narkotikaklassat läkemedel. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Betnovat är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se