Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Betapred

Betapred är ett läkemedel som används för att dämpa inflammation i kroppen, samt för att lindra besvär som uppstår vid en allergisk reaktion. Det innehåller den aktiva substansen betameson och tillhör läkemedelsgruppen kortisonpreparat. Här kan du läsa mer om Betapred och hitta svar på några av de vanligaste frågorna om läkemedlet. Kontakta en av våra farmaceuter vid fler funderingar kring dina läkemedel.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Betapred 
 • Betapred i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Betapred? 
 • Kan jag ta Betapred om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Betapred?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Betapred?
 • Finns Betapred receptfritt? 
 • Är Betapred narkotikaklassat?

Om läkemedlet

Det receptbelagda läkemedlet Betapred innehåller en aktiv substans som heter betameson. Läkemedlet används för att hämma inflammation och symtom som uppstår vid allergiska reaktioner, exempelvis vid astma, ormbett eller insektsstick. Detta kortisonpreparat kan ordineras för att behandla vuxna och barn. Betapred finns tillgängligt i form av lösliga tabletter.

Eventuella biverkningar från Betapred

Om du använder Betapred under en kort tid uppstår normalt sett inga biverkningar. Vid långtidsbehandling kan du dock uppleva biverkningar som magsår, hicka, ångest, hjärtsvikt och ökat tryck i ögonen. Om du upplever bieffekter av ditt läkemedel ska du tala om det för din läkare. Vid allvarliga symtom ska du kontakta läkare omedelbart.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Betapred:

 • Tecken på allergisk reaktion som svullnad, hudutslag, eksem och andningssvårigheter.

Dosering 

Din läkare bestämmer, utifrån dina individuella behov, vilken dos av Betapred du ska ta. Tabletterna ska helst lösas upp i vatten, men kan även tuggas. Det är viktigt att du inte överskrider den dos du fått rekommenderad av din läkare då överdosering kan öka risken för att drabbas av biverkningar.

Andra läkemedel med betameson som aktiv substans

Andra läkemedel som innehåller samma verksamma ämne som Betapred är bland annat Betameson Evolan och Celeston bifas.

Andra läkemedel och Betapred

Vissa läkemedel interagerar med varandra när det tas samtidigt, vilket kan påverka effektiviteten av dina läkemedel, samt öka risken för biverkningar. Informera din läkare om andra läkemedel som du tar, eller nyligen har tagit, innan du börjar använda Betapred.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Betapred?

Det finns tillstånd som kan göra att Betapred inte är ett lämpligt läkemedel att använda. Rådfråga din läkare eller en farmaceut för att få hjälp med att avgöra om detta läkemedel är ett bra alternativ för dig.

Kan jag ta Betapred om jag är gravid eller ammar?

Det finns en risk för att fostret blir påverkat om du tar Betapred under graviditeten. Du ska därför alltid diskutera med din läkare innan du börjar använda detta läkemedel. Vid amning har läkemedlet troligtvis ingen effekt på barnet, men du bör trots det rådgöra med en läkare innan du äter Betapred?

Kan jag köra bil om jag använder Betapred?

Betapred kan ge biverkningar som påverkar din körförmåga. Om du upplever symtom, som yrsel eller förändrad syn, ska du undvika att köra bil eller hantera andra maskiner när du använder detta läkemedel.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Betapred?

Det finns inga rekommendationer gällande alkohol när du använder Betapred. Du bör dock undvika att dricka alkohol när du äter ett läkemedel då det kan öka risken för biverkningar samt förvärra effekten av dem.

Kan jag köpa Betapred receptfritt?

Nej, Betapred är ett receptbelagt läkemedel och finns inte att köpa receptfritt. För att få läkemedlet behöver du få det ordinerat till dig av en läkare.

Är Betapred narkotikaklassat?

Nej, Betapred är inte ett narkotikaklassat medel. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Betapred är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se