Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Amoxicillin Sandoz

Amoxicillin Sandoz är ett receptbelagt läkemedel som används vid behandling av bakteriella infektioner i kroppen. Det används dessutom vid behandling av magsår. Amoxicillin Sandoz innehåller den aktiva substansen amoxicillin och tillhör en grupp av läkemedel som kallas penicilliner. Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om Amoxicillin Sandoz. Har du fler frågor eller funderingar kring dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Amoxicillin Sandoz 
 • Amoxicillin Sandoz i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Amoxicillin Sandoz? 
 • Kan jag ta Amoxicillin Sandoz om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Amoxicillin Sandoz?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Amoxicillin Sandoz?
 • Finns Amoxicillin Sandoz receptfritt? 
 • Är Amoxicillin Sandoz narkotikaklassat?

Om läkemedlet

Det receptbelagda läkemedlet Amoxicillin Sandoz används vid behandling av infektioner som har orsakats av bakterier. Det används även, i kombination med andra läkemedel, för att behandla magsår. Det verksamma ämnet amoxicillin verkar genom att motverka bakterierna, vilket gör att du blir frisk snabbare. Amoxicillin Sandoz tillhör läkemedelsgruppen penicilliner och finns tillgängligt i form av tabletter.

Eventuella biverkningar från Amoxicillin Sandoz

Det är möjligt att biverkningar uppstår när du använder detta läkemedel. Vanliga biverkningar är diarré, illamående och hudutslag. Du kan även få mer allvarliga bieffekter som kräver att du avbryter din behandling med läkemedlet och uppsöker akut läkarvård, men det är sällsynt.

Kontakta din läkare omedelbart om du upplever något av följande symtom medan du tar Amoxicillin Sandoz:

 • Allergisk reaktion med svullnad i ansikte eller mun, kliande hudutslag eller andningssvårigheter.
 • Röda hudutslag eller blåmärken under huden.
 • Feber i kombination med hudutslag, smärta i leder och förstorade lymfkörtlar.
 • Tecken på infektion som halsont, feber eller frossa.

Dosering

Doseringen av Amoxicillin Sandoz bestäms av din läkare och anpassas utifrån din ålder samt vilken typ av infektion eller tillstånd du behöver behandling för. Läkemedlet ska tas med jämna mellanrum upp till tre gånger om dagen. Du kan välja att svälja dina tabletter hela, eller lösa upp dem i vatten. Tänk på att aldrig överskrida den dos du fått rekommenderad till dig av din läkare.

Andra läkemedel med amoxicillin som aktiv substans

Andra läkemedel med samma aktiva ämne som Amoxicillin Sandoz är bland annat Amimox, Betaklav, Bioclavid, Imaxi, Klaximol och Spektramox.

Andra läkemedel och Amoxicillin Sandoz

Det fins vissa läkemedel som du inte ska kombinera med Amoxicillin Sandoz eftersom det kan påverka effektiviteten av dina läkemedel. Informera din läkare om du tar, eller nyligen har tagit, andra läkemedel innan du börjar använda Amoxicillin Sandoz.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Amoxicillin Sandoz?

Om du är allergisk mot innehållet i detta läkemedel eller om du tidigare har fått en allergisk reaktion mot liknade läkemedel ska du rådgöra med din läkare innan du börjar äta Amoxicillin Sandoz.

Kan jag ta Amoxicillin Sandoz om jag är gravid eller ammar?

Rådfråga alltid en läkare innan du börjar använda Amoxicillin Sandoz om du är gravid, planerar att bli gravid eller ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Amoxicillin Sandoz?

Vissa biverkningar som kan uppstå när du äter Amoxicillin Sandoz kan ha en negativ effekt på din körförmåga. Undvik att köra bil tills du är säker på hur du blir påverkad av ditt läkemedel.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Amoxicillin Sandoz?

Du bör undvika att dricka alkohol under din behandling med Amoxicillin Sandoz.

Kan jag köpa Amoxicillin Sandoz receptfritt?

Nej, Amoxicillin Sandoz finns inte receptfritt. För att få läkemedlet behöver du få det ordinerat till dig av en läkare.

Är Amoxicillin Sandoz narkotikaklassat?

Nej, Amoxicillin Sandoz är inte ett narkotikaklassat läkemedel.

Läs mer hos Fass

Innan du använder Amoxicillin Sandoz är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se