Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Amitriptylin Abcur

Det receptbelagda läkemedlet Amitriptylin Abcur används för att behandla flera olika tillstånd hos både vuxna och barn. Det kan bland annat lindra depression, dämpa kronisk smärta och förebygga migrän. Amitriptylin Abcur hör till en grupp av läkemedel som kallas tricykliska antidepressiva. Här kan du hitta svar på några av de vanligaste frågorna om Amitriptylin Abcur. Om du har fler funderingar kring dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Amitriptylin Abcur  
 • Amitriptylin Abcur i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Amitriptylin Abcur ? 
 • Kan jag ta Amitriptylin Abcur om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Amitriptylin Abcur?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Amitriptylin Abcur?
 • Finns Amitriptylin Abcur receptfritt? 
 • Är Amitriptylin Abcur narkotikaklassat?

Om läkemedlet

Amitriptylin Abcur är ett receptbelagt läkemedel som du kan få utskrivet av läkare vid behandling av depression, kronisk smärta eller nattlig sängvätning hos barn. Det kan även användas för att förebygga kronisk spänningshuvudvärk samt migrän. Amitriptylin Abcur tillhör en läkemedelsgrupp som heter tricykliska antidepressiva och innehåller det verksamma ämnet amitriptylin. Det finns tillgängligt i filmdragerade tabletter i olika styrkor.

Eventuella biverkningar från Amitriptylin Abcur

När du använder Amitriptylin Abcur kan du få biverkningar. Några vanliga biverkningar är sömnighet, yrsel, huvudvärk, muntorrhet, förstoppning och illamående. Upplever du mer allvarliga biverkningar ska du genast uppsöka vård.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Amitriptylin Abcur :

 • Dimsyn eller ögonsmärtor som återkommer.
 • Feber och kräkningar i samband med förstoppning och svullen mage.
 • Gulaktig hud eller ögonvitor.
 • Halsont och feber som inte går över i kombination med blåmärken eller blekhet.
 • Tankar på självmord eller självskadebeteende.

Dosering

Doseringen av Amitriptylin Abcur avgörs av din läkare, som anpassar den utifrån vilket tillstånd du lider av samt hur gammal du är. Läkaren kan höja din dos efter en tids behandling, beroende på hur din kropp reagerar på medicinen. Du ska aldrig överskrida den dosering som du fått rekommenderad. Du ska inte heller avbryta din behandling utan att först rådfråga din läkare.

Andra läkemedel med amitriptylin som aktiv substans

Andra läkemedel med det verksamma ämnet amitriptylin, eller amitriptylinhydroklorid, är Amitriptylin Strides, Amitriptylin Orifarm och Saroten.

Andra läkemedel och Amitriptylin Abcur

Vissa läkemedel kan, när de tas i kombination med varandra, ha en påverkan på effekten av Amitriptylin Abcur. Att ta olika läkemedel samtidigt kan även öka risken för allvarliga biverkningar. Du ska tala om för din läkare om du tar, eller om du under den senaste tiden har tagit, andra läkemedel innan du börjar använda Amitriptylin Abcur.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Amitriptylin Abcur?

Särskilda sjukdomstillstånd, eller om du för närvarande tar någon annan medicin, kan göra att Amitriptylin Abcur inte är ett lämpligt alternativ för dig. Prata med en läkare eller en farmaceut som hjälper dig att avgöra om detta läkemedel är bra för dig eller inte.

Kan jag ta Amitriptylin Abcur om jag är gravid eller ammar?

Amitriptylin Abcur bör inte användas under en graviditet, om du inte blivit rekommenderad det av din läkare, eftersom läkemedlet kan orsaka besvär hos fostret. Din läkare avgör även om du kan använda Amitriptylin Abcur om du ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Amitriptylin Abcur?

Eftersom vanliga biverkningar av läkemedlet är yrsel och sömnighet, kan det ha en påverkan på din körförmåga. Undvik att köra bil, eller använda andra typer av fordon eller verktyg, om du upplever bieffekter som dessa.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Amitriptylin Abcur?

Nej, du bör inte dricka alkohol när du använder Amitriptylin Abcur.

Kan jag köpa Amitriptylin Abcur receptfritt?

Nej, Amitriptylin Abcur är ett receptbelagt läkemedel och finns därför inte receptfritt. För att få läkemedlet behöver du få det ordinerat till dig av en läkare.

Är Amitriptylin Abcur narkotikaklassat?

Nej, Amitriptylin Abcur är inte ett narkotikaklassat medel.

Läs mer hos Fass

Innan du använder Amitriptylin Abcur är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se