Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Alprazolam Krka

Läkemedlet Alprazolam Krka används vid behandling av grov panikångest och ångestsymtom. Det innehåller en aktiv substans som heter alprazolam, vilket har en lugnande och muskelavslappnande effekt. Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om Alprazolam Krka. Har du fler funderingar kring dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Alprazolam Krka 
 • Alprazolam Krka i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Alprazolam Krka? 
 • Kan jag ta Alprazolam Krka om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Alprazolam Krka?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Alprazolam Krka?
 • Finns Alprazolam Krka receptfritt? 
 • Är Alprazolam Krka narkotikaklassat?

Om läkemedlet

Alprazolam Krka är ett receptbelagt läkemedel som används för att behandla panikångest och ångestsymtom. Detta läkemedel ska enbart ordineras om besvären är såpass grova att de orsakar svårigheter samt påverkar det vardagliga livet hos patienten. Det verksamma ämnet i Alprazolam Krka är alprazolam som verkar ångestdämpande. Det har även lugnande och muskelavslappnande effekter. Läkemedlet tillhör en grupp av mediciner som heter bensodiazepiner. Detta läkemedel är beroendeframkallande och klassas som narkotika.

Eventuella biverkningar från Alprazolam Krka

När du äter Alprazolam Krka kan du uppleva biverkningar. Några av de vanligaste bieffekterna är dåsighet, minnesstörningar, talsvårigheter, muntorrhet och huvudvärk. Om du får allvarliga biverkningar av detta läkemedel ska du avbryta din behandling omedelbart och uppsöka vård.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Alprazolam Krka:

 • Gulfärgade ögonvitor eller hud.
 • Depression eller depressiva tankar.
 • Avvikande psykiska reaktioner, som aggressivitet, vanföreställningar eller hallucinationer.

Dosering

Din läkare bestämmer vilken dos av Alprazolam Krka du ska ta, och anpassar den utifrån dina individuella behov. Dosen avgörs främst av vilket tillstånd du behöver behandling för och hur benägen du är att utveckla ett missbruk av läkemedlet. Din läkare kommer även besluta om hur lång tid din behandling ska pågå. Det är viktigt att du följer de rekommendationer du har fått av din läkare och inte överskrider din dos.

Andra läkemedel med alprazolam som aktiv substans

Andra läkemedel med samma effekt och aktiva ämne som Alprazolam Krka är Alprazolam Orion, Alprazolam STADA, Xanor och Xanor Depot.

Andra läkemedel och Alprazolam Krka

Innan du börjar använda Alprazolam Krka ska du tala om för din läkare om du använder andra läkemedel, både receptfria och receptbelagda. Vissa läkemedel kan påverka effekten av Alprazolam Krka om du äter det samtidigt, samt öka risken för att drabbas av allvarliga biverkningar.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Alprazolam Krka?

Du ska inte använda Alprazolam Krka om du lider av sömnapné eller andningsproblem. Det finns även andra tillfällen då detta läkemedel inte är ett lämpligt alternativ. Prata med din läkare eller en farmaceut som kan hjälpa dig avgöra om detta är ett passande läkemedel för dig.

Kan jag ta Alprazolam Krka om jag är gravid eller ammar?

Du bör inte använda Alprazolam Krka under graviditet eller amning. Du kan dock bli ordinerad läkemedlet trots att du är gravid, om din läkare anser att det är absolut nödvändigt. Rådgör med en läkare innan du börjar använda ett läkemedel om du är gravid, planerar att bli gravid eller ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Alprazolam Krka?

Alprazolam Krka har lugnande effekter som gör att du blir dåsig, vilket i sin tur påverkar din reaktionsförmåga och din koncentration. Du ska därför inte köra bil eller andra typer av fordon under en behandling med detta läkemedel.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Alprazolam Krka?

Du ska undvika att dricka alkohol när du äter Alprazolam Krka då alkohol kan öka risken för allvarliga biverkningar och livshotande tillstånd.

Kan jag köpa Alprazolam Krka receptfritt?

Nej, Alprazolam Krka är ett receptbelagt läkemedel och finns inte receptfritt.

Är Alprazolam Krka narkotikaklassat?

Ja, Alprazolam Krka är ett narkotikaklassat medel. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Alprazolam Krka är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se