Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Airomir

Läkemedlet Airomir används för att lindra symtom som uppstår vid astmaanfall och vid lungsjukdomen KOL. Det innehåller den aktiva substansen salbutamol som hjälper till att vidga luftrören, vilket gör det lättare att andas. Här kan du läsa mer om Airomir och hitta svar på de vanligaste frågorna om läkemedlet. Om du har fler funderingar om dina mediciner kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Airomir 
 • Airomir i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Airomir? 
 • Kan jag ta Airomir om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Airomir?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Airomir?
 • Finns Airomir receptfritt? 
 • Är Airomir narkotikaklassat? 

Om läkemedlet

Airomir är ett receptbelagt läkemedel i form av inhalationsspray. Det används för att behandla och lindra symtom som uppstår vid astma och KOL, eller kronisk obstruktiv lungsjukdom som förkortningen står för. Detta läkemedel ska främst användas vid akuta besvär och inte för långtidsbehandling. Airomir innehåller ett verksamt ämne, salbutamol, som verkar genom att vidga dina luftrör, vilket i sin tur gör att du har lättare för att andas.

Eventuella biverkningar från Airomir

Precis som andra läkemedel kan Airomir ge biverkningar. Vanliga bieffekter som kan uppstå är darrningar, huvudvärk, muskelkramp och ökad hjärtrytm. Du kan även få svåra symtom, men det är sällsynt. Om du får allvarliga biverkningar av detta läkemedel ska du omedelbart avbryta din behandling med Airomir och ta kontakt med din läkare.

Kontakta din läkare genast om du upplever något av följande symtom medan du tar Airomir:

Tecken på en allergisk reaktion, som nässelutslag, andningssvårigheter, svullnad i ansiktet eller munnen och svårigheter att svälja.

 • Bröstsmärtor.
 • Kraftigt försämrad andning.

Dosering

Detta läkemedel ska användas vid akuta andningsbesvär. Vanlig dosering av Airomir för vuxna och barn över 12 års ålder är 1-2 inhalationer. Den maximala dosen som du kan ta är 16 inhalationer per dygn. Din läkare kommer tala om för dig vilken dos du ska ta. Det är viktigt att du följer din läkares rekommendationer och inte överskrider din dosering.

Andra läkemedel med salbutamol som aktiv substans 

Andra läkemedel som innehåller samma aktiva substans som Airomir är bland annat Airsalb, Combivent, Ipratropium/Salbutamol Orion, Ipratropium/Salbutamol Sandoz, Salipra och Ventoline.

Andra läkemedel och Airomir

Att kombinera vissa mediciner med Airomir kan påverka behandlingseffekten av ditt läkemedel. Tala om för din läkare om du använder andra receptbelagda eller receptfria läkemedel innan du påbörjar en behandling med Airomir.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Airomir?

Det finns tillfällen då Airomir inte är ett lämpligt läkemedel, bland annat om du är överkänslig mot något av de ämnen som det innehåller. Rådfråga en läkare eller en farmaceut om du har fler frågor kring dina läkemedel.

Kan jag ta Airomir om jag är gravid eller ammar?

Studier om Airomir och dess effekter när det används under graviditet eller amning är begränsade. Rådgör med en läkare innan du börjar använda detta läkemedel om du är gravid, planerar att skaffa barn eller om du ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Airomir?

Airomir har troligen inga effekter på din körförmåga, men om du upplever bieffekter som påverkar din reaktionsförmåga eller koncentration ska du undvika att köra bil eller använda maskiner.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Airomir?

Du bör undvika att dricka alkohol när du genomgår en behandling med Airomir.

Kan jag köpa Airomir receptfritt?

Nej, Airomir finns enbart som receptbelagt läkemedel. Du behöver få det ordinerat till dig för att få tillgång till det.

Är Airomir narkotikaklassat?

Nej, läkemedlet Airomir är inte narkotikaklassat. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Airomir är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se