Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Aerius

Aerius är ett läkemedel som används för att lindra allergiska reaktioner och de symtom som uppstår. Den aktiva substansen i detta läkemedel är desloratadin, som hör till gruppen antihistamin. Aerius ger dig lindring av allergibesvär utan att göra dig dåsig. Här kan du läsa mer om Aerius och hitta svar på några av de vanligaste frågorna om läkemedlet. Kontakta en av våra farmaceuter om du har fler funderingar kring dina läkemedel.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Aerius 
 • Aerius i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Aerius? 
 • Kan jag ta Aerius om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Aerius?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Aerius?
 • Finns Aerius receptfritt? 
 • Är Aerius narkotikaklassat?

Om läkemedlet 

Aerius är ett receptbelagt läkemedel som används för att behandla de symtom som uppstår vid en allergisk reaktion. Det är effektivt mot symtom som rinnande näsa, röda och irriterade ögon, klåda i gom, näsa och ögon samt nysningar. Läkemedlet lindrar även nässelutslag. Det verksamma ämnet i Aerius är desloratadin som ger dig lindring utan att göra dig dåsig. Aerius behandlingseffekt varar hela dagen. Läkemedlet finns i form av filmdragerade tabletter och ska enbart ges till vuxna och ungdomar som är över 12 år gamla.

Eventuella biverkningar från Aerius

Du kan uppleva biverkningar när du använder Aerius. Vanliga bieffekter av detta läkemedel är muntorrhet, huvudvärk och trötthet. Om du upplever mer allvarliga biverkningar ska du omedelbart sluta ta läkemedlet och uppsöka vård.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Aerius:

 • Allvarlig allergisk reaktion med andningssvårigheter, klåda, hudutslag och svullnad.
 • Krampanfall
 • Leverinflammation.
 • Oregelbundna hjärtslag.

Dosering

Vanlig dosering av Aerius är 1 tablett om dagen som kan tas med eller utan mat. Det är din läkare som bestämmer hur länge din behandling ska pågå och hur ofta du ska ta detta läkemedel. Doseringen avgörs utifrån dina individuella behov och vilken typ av allergi du lider av. Det är viktigt att du alltid följer din läkares rekommendationer och inte överskrider din ordinerade dos. Att överdosera läkemedel kan ökar risken för allvarliga biverkningar.

Andra läkemedel med desloratadin som aktiv substans

Andra läkemedel som också innehåller substansen desloratadin och ger samma effekt som Aerius är bland annat Caredin, Dasselta, Flynise, Desloratadin Apofri och Desloratadin Sandoz.

Andra läkemedel och Aerius

Aerius interagerar inte med andra läkemedel. Trots det bör du alltid berätta för din läkare om du tar, eller nyligen har tagit, andra receptbelagda eller receptfria läkemedel innan du börjar använda Aerius.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Aerius?

Vid allergi mot det aktiva ämnet desloratadin ska du undvika detta läkemedel. Din läkare kan hjälpa dig att avgöra om Aerius är ett lämpligt läkemedel för dig och dina behov, eller om du bör kika på andra alternativ.

Kan jag ta Aerius om jag är gravid eller ammar?

Nej, du bör inte använda Aerius om du är gravid eller om du ammar. Du ska även prata med din läkare innan du påbörjar en behandling med Aerius om du planerar att skaffa barn.

Kan jag köra bil om jag använder Aerius?

Aerius har ingen påverkan på din körförmåga, förutsatt att du följer den dosering du fått ordinerad till dig.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Aerius?

Du bör undvika att dricka alkohol när du äter detta läkemedel.

Kan jag köpa Aerius receptfritt?

Nej, Aerius är ett receptbelagt läkemedel som du behöver du få ordinerat till dig av en läkare.

Är Aerius narkotikaklassat?

Nej, Aerius är inte ett narkotikaklassat läkemedel. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Aerius är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se.