Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Acetylsalicylsyra Teva

Acetylsalicylsyra Teva är ett läkemedel som reducerar risken för att blodproppar bildas i kroppen, vilket i sin tur minskar risken för hjärtinfarkt och stroke. Det används även för att behandla akuta hjärtinfarkter samt för att förhindra blodproppar efter särskilda typer av hjärtkirurgi. Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om Acetylsalicylsyra Teva. Kontakta en av våra farmaceuter vid fler funderingar kring dina läkemedel.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet
 • Eventuella biverkningar
 • Dosering
 • Alternativa läkemedel till Acetylsalicylsyra Teva
 • Acetylsalicylsyra Teva i samband med andra läkemedel
 • När ska jag inte använda Acetylsalicylsyra Teva?
 • Kan jag ta Acetylsalicylsyra Teva om jag är gravid eller ammar?
 • Kan jag köra bil om jag använder Acetylsalicylsyra Teva?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Acetylsalicylsyra Teva?
 • Finns Acetylsalicylsyra Teva receptfritt?
 • Är Acetylsalicylsyra Teva narkotikaklassat? 
   

Om läkemedlet

Det receptbelagda läkemedlet Acetylsalicylsyra Teva innehåller det verksamma ämnet acetylsalicylsyra och är ett blodproppshämmande läkemedel. Att äta Acetylsalicylsyra Teva minskar risken för bildningen av blodproppar som, om de bildas i hjärtat eller i hjärnan, kan orsaka hjärtinfarkt eller stroke. Läkemedlet används dessutom vid akut hjärtinfakt samt efter hjärtkirurgi som utförts för att ta bort en redan befintlig blodpropp eller för att vidga blodkärlen.

Eventuella biverkningar från Acetylsalicylsyra Teva

Acetylsalicylsyra Teva kan, precis som alla andra läkemedel, ge biverkningar. Det är dock inte alla som drabbas av dem. Vanliga biverkningar som kan förekomma när du äter Acetylsalicylsyra Teva är matsmältningsproblem och en ökad benägenhet för blödning. Om du upplever allvarliga biverkningar ska du omedelbart avbryta din behandling med läkemedlet och kontakta läkare.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Acetylsalicylsyra Teva:

 • Allergisk reaktion som svullnad i ansiktet eller på läpparna, utslag, svårigheter att andas eller sväljsvårigheter.
 • Rodnad och flagnande hud eller blåsor i huden.
 • Blod i avföring, urin eller kräkningar.
 • Svart avföring.

Dosering

Den rekommenderade dosen av Acetylsalicylsyra Teva för vuxna är mellan 75 mg till 325 mg om dagen, beroende på vilket tillstånd som ska behandlas. Ska läkemedlet användas vid akut hjärtinfarkt är dosen högre. Det är din läkare som bestämmer vilken dos du ska ta. Det är viktigt att du följer din läkares rekommendationer och inte överskrider den dos som du har fått tilldelad av din läkare.

Andra läkemedel med acetylsalicylsyra som aktiv substans

Det finns flera andra receptbelagda och receptfria läkemedel med samma aktiva substans som Acetylsalicylsyra Teva, bland annat Aspirin, Bamyl, Treo och Trombyl.

Andra läkemedel och Acetylsalicylsyra Teva

Att ta Acetylsalicylsyra Teva samtidigt som andra läkemedel kan påverka dess effekt. Det är därför viktigt att du berättar för din läkare om du tar, eller om du inom den senaste tiden har tagit, något annat läkemedel.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Acetylsalicylsyra Teva?

Vissa sjukdomstillstånd gör att Acetylsalicylsyra Teva inte är ett lämpligt läkemedel att behandlas med. Rådfråga en läkare eller en farmaceut innan du börjar en behandling med detta läkemedel för att få svar på om Acetylsalicylsyra Teva är ett passande alternativ för dig.

Kan jag ta Acetylsalicylsyra Teva om jag är gravid eller ammar?

Nej, Acetylsalicylsyra Teva bör inte användas under graviditet eller amning om inte din läkare har ordinerat det till dig eftersom det kan skada både dig och fostret. Om du är gravid eller planerar att bli gravid ska du rådfråga en läkare innan du använder Acetylsalicylsyra Teva.

Kan jag köra bil om jag använder Acetylsalicylsyra Teva?

Det finns inget som visar att Acetylsalicylsyra Teva skulle ha en påverkan på din körförmåga. Det finns dock personer som upplever biverkningar som skulle kunna påverka koncentrations- och reaktionsförmågan. Skulle biverkningar som dessa uppstå ska du undvika att köra bil och andra maskiner.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Acetylsalicylsyra Teva?

Du bör undvika att dricka alkohol när du tar Acetylsalicylsyra Teva då alkohol kan öka risken för att drabbas av blödningar i mag- och tarmkanalen.

Kan jag köpa Acetylsalicylsyra Teva receptfritt?

Nej, Acetylsalicylsyra Teva finns inte receptfritt utan är ett receptbelagt läkemedel som du behöver få ordinerat av en läkare.

Är Acetylsalicylsyra Teva narkotikaklassat?

Nej, Acetylsalicylsyra Teva är inte narkotikaklassat. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Acetylsalicylsyra Teva är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se.