Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Acetylcystein Mylan

Acetylcystein Mylan är ett läkemedel som du kan bli ordinerad av din läkare om du lider av långvariga luftrörsbesvär med segt slem. Läkemedlet, och dess aktiva ämne acetylcystein, verkar genom att göra det sega slemmet mer tunnflytande, vilket i sin tur gör det lättare för dig att hosta upp. Här kan du läsa mer om Acetylcystein Mylan och hitta svar på några av de vanligaste frågorna om läkemedlet. Har du fler frågor kring dina läkemedel är du välkommen att kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet
 • Eventuella biverkningar
 • Dosering
 • Alternativa läkemedel till Acetylcystein
 • Mylan
 • Acetylcystein Mylan i samband med andra läkemedel
 • När ska jag inte använda Acetylcystein Mylan?
 • Kan jag ta Acetylcystein Mylan om jag är gravid eller ammar?
 • Kan jag köra bil om jag använder Acetylcystein Mylan?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Acetylcystein Mylan?
 • Finns Acetylcystein Mylan receptfritt?
 • Är Acetylcystein Mylan narkotikaklassat?

Om läkemedlet

Acetylcystein Mylan är ett receptbelagt läkemedel som du kan få utskrivet av läkare för att  behandla långvariga besvär med luftrör och segt slem, även kallat kronisk bronkit. Det verksamma ämnet i Acetylcystein Mylan är acetylcystein. Läkemedlet fungerar genom att lösa upp det sega slemmet i luftvägarna, vilket gör att det blir lättare för dig att hosta upp. Acetylcystein Mylan finns tillgängligt i form av brustabletter.

Eventuella biverkningar från Acetylcystein Mylan

Precis som andra läkemedel kan Acetylcystein Mylan ge biverkningar, men det är inte alla som drabbas av dem. Bieffekter som ofta förekommer är diarré och illamående. Om du upplever allvarliga biverkningar när du använder Acetylcystein Mylan ska du omedelbart sluta ta läkemedlet och uppsöka vård.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Acetylcystein Mylan:

 • Svårt att svälja.
 • Tecken på allergisk reaktion som svullnad kring ansikte, tunga eller svalg.
 • Andningssvårigheter samt röda och kliande hudutslag.

Dosering

Den rekommenderade dosen av Acetylcystein Mylan är normalt 1 brustablett, upp till 3 gånger om dagen. Det är din läkare som avgör vilken dos du ska ta. Du ska alltid följa din läkares rekommendationer när det gäller doseringen av detta läkemedel.

Andra läkemedel med Acetylcystein som aktiv substans

Andra läkemedel som har samma verksamma substans som Acetylcystein Mylan är Acetylcystein 1A Farma, Acetylcystein Alternova och Acetylcystein Meda.

Andra läkemedel och Acetylcystein Mylan

Berätta för din läkare om du tar, eller nyligen har tagit, andra läkemedel innan du börjar äta Acetylcystein Mylan. Detta gäller både om du har ätit receptbelagda eller receptfria mediciner. Att kombinera vissa läkemedel med varandra kan ha en negativ påverkan på dess effekter samt öka risken för att drabbas av biverkningar.

Vanliga frågor: 

När ska jag inte använda Acetylcystein Mylan?

Innan du påbörjar en behandling med Acetylcystein Mylan är det viktigt att du rådgör med en läkare eller en farmaceut, eftersom det finns tillstånd då detta läkemedel inte är ett lämpligt alternativ.

Kan jag ta Acetylcystein Mylan om jag är gravid eller ammar?

Det är ännu inte bevisat om det går bra att använda Acetylcystein Mylan under en graviditet. Det är inte heller kartlagt om det verksamma ämnet utsöndras i bröstmjölken eller inte när du ammar. Om du är gravid, planerar att bli gravid eller ammar ska du alltid rådfråga läkare innan du börjar använda Acetylcystein Mylan.

Kan jag köra bil om jag använder Acetylcystein Mylan?

Ja, Acetylcystein Mylan påverkar inte din körförmåga.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Acetylcystein Mylan?

Du ska helst undvika att dricka alkohol när du blir behandlad med Acetylcystein Mylan.

Kan jag köpa Acetylcystein Mylan receptfritt?

Nej, Acetylcystein Mylan är ett receptbelagt läkemedel. För att få läkemedlet behöver du få ett recept utskrivet av en läkare.

Är Acetylcystein Mylan narkotikaklassat?

Nej, Acetylcystein Mylan är inte ett narkotikaklassat läkemedel. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Acetylcystein Mylan är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se