Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

La Roche-Posay Toleriane – för dig som har känslig hud med tendenser till Rosacea

Känslig och irriterad hud – ett utbrett problem

Lider du av känslig och lättirriterad hud? I Sverige upplever hela 1 av 7 irriterad hud och/eller hudrodnad som sitt största hudproblem [1], så du är absolut inte ensam. Irriterad hud kan bero på många faktorer, och i vissa fall är det i själva verket en hudsjukdom som ligger bakom besvären. Cirka 4-5% av befolkningen är till exempel drabbade av hudsjukdomen Rosacea [2], den tredje största dermatologiska utmaningen i Europa [3]. Eftersom vissa av symptomen vid Rosacea (exempelvis irriterad hy och hudrodnad) liknar symptomen vid en allmänt känslig hud, kan det ibland vara svårt att skilja på de två tillstånden.

I denna artikel har vi samlat information, råd och produkttips som passar dig med känslig hud och Rosacea. Dessutom har vi fått äran att intervjua dermatologen Mohammad Alimohammadi och fått svar på våra frågor, bland annat hud du skiljer på allmänt känslig, irriterad hud och Rosacea.

Dermatologen svarar på våra frågor om Rosacea

Vi har pratat med Mohammad Alimohammadi , Specialist i dermatologi på Kanikens Hudläkarmottagning, och fått svar på våra frågor om Rosacea.

Vad beror Rosacea på?
Rosacea är ett inflammatoriskt tillstånd som drabbar ansiktet. Vid rosacea är blodkärlen i huden vidgade vilket yttrar sig form av rodnad i centrala delarna av ansiktet. Rosacea är en komplex sjukdom och både genetiska faktorer och miljöfaktorer kan bidra till uppkomsten av rosacea. Förekomst av demodex som är kvalster som lever i hårsäckar misstänks bidra till utveckling av rosacea.  Rosacea kan också triggas av yttre faktorer som ultraviolett ljus, cigarettrök, alkohol eller kryddstark mat.  

Kan Rosacea drabba vem som helst?
Rosacea förekommer hos ca 5% av befolkningen men är vanligast hos personer i åldersgruppen 30-50 år. Rosacea är vanligare hos kvinnor än män. Personer med rosacea beskriver ibland att andra familjemedlemmar har rosacea.  

Går det att förebygga på något sätt?
Man vet att skada i överhuden epidermis kan resultera i att huden lättare blir exponerad för yttre faktorer som kan reta blodkärlen.  Användning av mjukgörande kan minska denna irritation. Man bör också vara försiktig med användning av straka cleansers

Hur skiljer man på allmänt irriterad hud och Rosacea?
Det är svårt att kliniskt se skillnad mellan irriterad hud och rosacea. Den drabbade personens beskrivning är viktig.  Om ansiktsrodnaden uppkommer efter exponering för typiska triggers av rosacea som cigarettrök, alkohol, eller kryddstark mat kan man misstänka rosacea.

Är det något speciellt man ska tänka på om man har Rosacea? Något som kan förvärra eller förbättra tillståndet?
Rosacea kan triggas av yttre faktorer som ultraviolett ljus, cigarettrök, alkohol eller kryddstark mat. Om man har tendens till rosacea kan man undvika dessa.  Annat råd är att undvika för många olika hudprodukter.  Ett mycket viktigt råd som vi brukar ge till personer med rosacea är att inte blanda olika hudvårdsprodukter och inte överdriva användning av cleansers. Många gånger ser vi att personer som använder många olika produkter, blir bättre i sin rosacea enbart genom att avsluta eller minska överdriven användning av hudvårdsprodukter.

Finns det någon produkt som du rekommenderar lite extra om man har Rosacea?
Det är svårt men generella råd om produkter eftersom olika personer kan reagera olika på olika produkter.  Ingredienser som niacinamid/nicotinamid och azelaine syra har i studier visat kunna minska inflammationen vid rosacea. Milda produkter och cleansers rekommenderas.  Även produkter med solskyddsfaktor har visat kunna lindra rosacea.  

Ett mycket viktigt råd som vi brukar ge till personer med rosacea är att inte blanda olika hudvårdsprodukter och inte överdriva användning av cleansers. Många gånger ser vi att personer som använder många olika produkter, blir bättre i sin rosacea enbart genom att avsluta eller minska överdriven användning av hudvårdsprodukter.

La Roche-Posay Toleriane – hudvårdsserien för dig med känslig hud eller Rosacea

Det finns mycket du själv kan göra för att ta hand om din känsliga hud, inte minst använda rätt produkter. Visste du till exempel att La Roche-Posay är det mest rekommenderade hudvårdsmärket för hud benägen för rodnad av dermatologer i Sverige[4]? Genom att välja rätt produkter för just din hudtyp kan du ge din hud de bästa förutsättningarna varje dag.

Mikrobiomet är det osynliga ekosystemet av bakterier på din hud vars balans bidrar till att ge en sund hud. Mikrobiomet spelar en avgörande roll genom att stärka hudbarriären så att den inte överreagerar på externa aggressorer. Vid Rosacea är denna funktion ur balans. Sphingobiom är ett bakterieextrakt från La Roche-Posays thermalska källvatten som hjälper till att stödja hudens mikrobiomfunktion. Därför är Sphingobiom en viktig ingrediens i La Roche-Posays produkter för en känslig hudtyp med tendenser till Rosacea.

Ta hand om din känsliga hud - steg för steg

Steg 1 - rengör
Börja med att rengöra huden med cleanser för att tvätta bort smink och orenheter. La Roche-Posay Toleriane Rosalic Micellar 3-in-1 Cleansing Gel tar skonsamt bort smuts och smink utan att torka ut eller irritera huden. Produkten är dermatologiskt testad och har ett fysiologiskt pH-värde.

Steg 2 - återfukta
Återfukta huden med Toleriane Rosalic AR Concentrate, gärna två gånger dagligen för att bibehålla lugn hud. Denna unika formula med sphingobioma och färgkorrigerande pigment hjälper till att reducera och neutralisera rodnad för att ge en jämnare hudton. Koncentratet har en omedelbart lugnande effekt, reducerar den blossande känslan av värme och obehag och förebyger torr hud. Du kan även applicera det lugnande serumet La Roche-Posay Toleriane Ultra Dermaellergo Serum som återfuktar på djupet.

Steg 3 - solskydd
Under dagtid, och särskilt om du lider av Rosacea, är det viktigt att kombinera dagkräm med solskydd. Symptomen från Rosacea kan nämligen förvärras av solens strålar – så glöm inte din SPF. Toleriane Rosalic AR SPF 30 är särskilt anpassad för känslig hud och Rosacea och kan användas som ett dagligt solskydd över din övriga hudvård. La Roche-Posay Anthelios Uvmune Ultra Light Cream SPF 50+ passar dig som befinner dig på ett solexponerat område och som rekommenderas ett ännu starkade solskydd

[1]Usage & Attitude Study Sweden, 2021, Kantar

[2]Source: Tove Agner, 7 July 2022, Rosacea, accessed 15 May 2023, https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hud/sygdomme/pusholdigt-udslaet-ekskl-akne/rosacea/

[3]International dermatologists barometer waves 3 and 4, 29/06/2022

[4]Undersökning av dermokosmetiska marknaden utförd av AplusA och annan partner mellan januari 2022 och april 2022 tillsammans med 480 dermatologer