Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Ta hand om aknebenägen hud med La Roche-Posay

Upplever du att din hud blir torr och stram när du tar aknemedicin? Du är inte ensam, det heter uttorkande behandling av en anledning 💙 Men frukta inte, för här nedan tipsar dermatologen Mohammad från La Roche-Posay om sina tips och har gjort en hudvårdsrutin för just dig! 

Dermatologens tips: Hur du tar hand om aknebenägen hud?


La Roche-Posay är riktiga experter när det kommer till hudvård. Här svarar Mohammad Alimohammadi, specialist i dermatologi på Kanikens hudläkarmottagning på de vanligaste fårgorna om aknebenägen hud.

Varför får man akne?
Akne är en inflammatorisk sjukdom i talgkörtlarna. Sjukdomen drabbar oftast unga personer i tonåren pga. hormonförändringar. Vissa bakterier i huden kan också bidra till akne men generellt beror inte akne på dålig hygien.

Hur vet man om man har akne? Hur vet man om huden är i obalans?
När man får rodnader och bölder i ansiktet ska man misstänka akne. Andra symptom på akne är hudförändringar i ansiktet som gör ont eller blöder. Om huden är mycket torr eller oljig kan man misstänka någon form av obalans.

Kan man göra något för att undvika akne?
Egentligen inte eftersom akne ofta beror på genetiska och hormonella förutsättningar. Det finns många bra egenvårdsprodukter som man kan använda till en början. Egenvårdsprodukter som kan minska hudens oljighet kan lindra begynnande akne.

Finns det olika typer av akne?
Ja, det finns flera varianter av akne. Det viktigaste är att skilja mellan ärrbildande och icke-ärrbildande akne. Det förstnämnda behöver snabb medicinsk behandling för att förebygga kvarstående ärr. Om Du har akne och upplever att huden har tendens att bli ärrig så bör du kontakta din läkare.

Så behandlar du akne
Mild akne kan behandlas med egenvård dvs. cleanser och lätt återfuktning. Vid svårare former av akne finns det receptfria läkemdel som kan provas. Om aknen är långdragen och tenderar att försämras och framförallt efterlämnar ärr bör man kontakta läkare för mer potent behandling.

En bra hudvårdsrutin för hud med akne 
En mild och återfuktande kräm på kvällen som inte täpper till porerna är en bra hudvårdsrutin. Man bör tänka på att inte överdriva ansiktstvätten eftersom det kan störa hudens normalflora och resultera i försämring av akne. TIPS på en bra hudvårdsrutin för hud med akne finns längre ner ✨

Rutin för mildare aknebenägen hud framtagen av La Roche-Posay

La Roche-Posay har tagit fram en hudvårdsrutin för personer med aknebenägen hud. Här går vi igenom rengöring, serum, fuktkärm och sist men inte minst - solskydd!

Rengöring

En vanlig fråga när det kommer till akne är hur ofta ansiktet egentligen borde tvättas?

Det är viktigt att inte övertvätta ansiktet, utan det räcker med att tvätta ansiktet två gånger per dag.

På morgonen för att huden är aktiv under natten, och då är det viktigt att med rengöring för att applicera sin hudvårdsrutin på ett rent ansikte. På kvällen för att rengöra ansiktet från dagliga luftföroreningar, svett och skönhetsprodukter.

Rengöringsprodukt: La Roche-Posay Effaclar Purifying Foaming Gel 200 ml

⭐Avlägsnar effektivt döda hudceller, orenheter och överskott av talg

⭐Lämnar huden ren och fräsch

⭐Minskar synligheten för pormaskar och korrigerar glans

Serum: La Roche-Posay Effaclar Ultra Concentrated Serum 30 ml

Effaclar Serum har en formula med tre olika syror för en optimal verkan mot finnar, pormaskar och märken, väl ägnad för hud med tendens till akne.

Det innehåller tre olika peelingsyror: LHA, glykolsyra och salicylsyra, som hjälper med att rengöra porer, göra hudytan slätare och påskynda hudförnyelsen.

OBS: Det är viktigt att du kommer ihåg att använda solkräm eller dagkräm med minst SPF15 i din morgonrutin efter att du har använt Effaclar Serum eftersom den innehåller ingredienser som kan göra din hud känsligare för solljus. Ett tips från La Roche-Posay är storsäljaren Anthelios UVMune Ultra Light Cream SPF50+:

Reducerar finnar

Hudytan blir jämnare, slätare och känns fräsch.

Tas snabbt upp av huden.

Kräm: La Roche-Posay Effaclar DUO+M 40 ml

Effaclar Duo+ M är en trippelt korrigerande ansiktskräm med effektivitet från 8 timmar. Reducerar svåra orenheter (t.ex finnar), märken efter akne och motverkar nya utbrott.

⭐️Orenheter i huden blir betydligt mindre synliga och mindre röda.

⭐️Huden ser mer jämn och slät ut samt mindre glansig.

⭐️Hjälper till att stimulera hudens regenerering.

Solskydd: La Roche-Posay Anthelios Uvmune Ultra Light Cream SPF50+ 50 ml

Mycket högt, bredspektrat(UVB & UVA) och fotostabiltsolskydd. Applicera innan du går ut påmorgonen och bättra på underdagen. Använd året runt vid ljusöverkänslighet orsakad av din acnemedicin.

Skyddar huden mot reaktionerorsakat av UV-strålar

Absorberas omedelbart av huden

Lämnar inga vita märken

Kan användas under makeup