Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Med en pulsoximeter får du omedelbar koll på din puls och syrenivå i blodet. Perfekt för dig som tränar på hög höjd, lider av en lungsjukdom eller tillhör en riskgrupp för covid-19. 

Med en pulsoximeter är det enkelt och smärtfritt att mäta bland annat syrenivån i blodet, vilket är ett riktigt bra verktyg för dig som lider av sömnapné, astma, KOL - eller annan lungsjukdom. Men används också flitigt av idrottare som tränar på höga höjder.

Under corona-pandemin har försäljningen av pulsoximetrar fullkomligt exploderat världen över. Aldrig förr har det varit så viktigt som nu att hålla koll på sin syrenivå, speciellt om du tillhör en riskgrupp för covid-19. 

En låg syrenivå i blodet innebär nämligen att din kropp inte mår så bra, och att du behöver söka vård. Något som ibland kan vara svårt att känna av själv.

För vem passar en pulsoximeter?

 • Vid symtom på covid-19
 • Sömnapné
 • Astma
 • Bronkit
 • KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom)
 • Annan kronisk lungsjukdom
 • Hjärtproblem
 • Idrottare som tränar på höga höjder (så som bergsklättring, flygsport och skidåkning)

Vilken pulsoximeter ska du köpa?

Det finns många pulsoximetrar på marknaden och i grund och botten är de ganska lika. Men den pulsoximeter som vi på MEDS.se rekommenderar är pulsoximetrar från Beurer (Pulsoximeter PO 40) eftersom dessa är medicintekniskt godkända. De har alltså klarat av de kriterier som en medicinsk produkt ska uppfylla, och kan även användas inom sjukvården. 

Dessutom är den enkel och snabb att använda - och tydlig och lätt att avläsa!

Bauers pulsoximeter visar förutom syresättningen i blodet även din hjärtrytm (puls) samt styrkan på din puls (PI).

Guide: Använd din pulsoximeter på rätt sätt

Så här använder du Beurer Pulsoximeter PO 40:

 1. Stick in ett finger i fingeröppningen på pulsoximetern. Håll fingret alldeles stilla.
 2. Tryck på funktionsknappen med ett annat finger. Nu startar pulsoximetern mätningen. Rör inte på dig under mätningen.
 3. Efter några sekunder kommer ditt mätvärde upp på bildskärmen.

Om din syresättning är för låg, ska du söka vård. Låg syrehalt är nämligen en indikation på att något är fel. Det kan vara ett tecken på covid-19-sjukdom, men även på andra sjukdomar, och bör definitivt undersökas. 

Så bedömer du mätresultatet av din syrenivå

Mätresultatet som du ser i skärmen anger hur hög syremättnad (SpO₂) du har i blodet i procent. 

 • 99-94 Normalt
 • 93-90 Sänkning (Läkarbesök rekommenderas)
 • under 90: Kritiskt (sök genast vård)

Dessa mätresultat gäller INTE för personer som redan har vissa sjukdomar (t.ex. astma, hjärtinsufficiens, luftvägssjukdomar) eller vid vistelser på höjder över 1 500 meter. Om du har någon av dessa sjukdomar bör du alltid vända dig till läkare för bedömning av ditt mätvärde.

Tänk på att det förväntade mätresultatet är annorlunda om du använder en pulsoximeter på hög höjd. Läs därför noggrant i bruksanvisningen till din pulsoximeter, då det skiljer sig beroende på vilken höjd du är på.

KÖP DIN PULSOXIMETER HÄR.