15% på alla köp* över 299:- med koden: FEST15

Vabruari

Vi är nog många som fruktar vabruari – ”smeknamnet” på månaden februari när förkylning, influensa och vinterkräksjuka avlöser varandra och VAB, vård av barn, slår i taket. Men det finns saker som kan göra månaden mer uthärdlig. Här på sidan har vi samlat lite tips för att överleva VAB-säsongen 2020.

För att göra barnen motståndskraftiga mot smittorna som sprids som en löpeld på förskolor och skolor är det bra att boosta deras immunförsvar med vitaminer. De mindre barnen brukar ha lättast för att ta tuggtabletter och hos oss hittar du flera olika varianter i både goda smaker och roliga former, exempelvis KidsZoo Kalcium + Vitamin som har formen av små björnar.

Om sjukdomen väl slår till är det bra att både ha en pålitlig termometer och febernedsättande mediciner hemma. Visste du att Alvedon, Ipren och Panodil är febernedsättande och smärtstillande, men att Ipren dessutom är inflammationsdämpande? Har du en liten bebis är stolpiller det bästa alternativet, medan du till de lite äldre barnen kan välja mellan flytande preparat och tabletter, beroende på barnets vikt och förmåga att svälja medicin. Glöm ej att läsa om användning och dosering på bipacksedeln!

Vi hjälper dig igenom vabruari! Se hela vårt utbud här.


Vinterkräksjukan

Vinterkräksjukan är en ovälkommen gäst som gärna hälsar på i vabruari. Tänk på att det viktigaste är att få i barnet vätska, särskilt om barnet samtidigt har kraftiga diarréer. Vid magsjuka förlorar kroppen snabbt vätska och viktiga ämnen och då kan Semper Vätskeersättning vara ett bra alternativ för att återställa balansen. Att tillföra mjölksyrebakterier kan också vara ett bra sätt att balansera tarmen vid akuta diarrésjukdomar och också för att bygga upp en hälsosam bakterieflora i magen när barnet frisknat till.

Och till sist – håll ut! Snart kommer våren! Men till dess är det bra att fylla på medicinskåpet och ladda upp med pyssel, filmer, böcker och roliga spel för att göra vab-dagarna lite lättare. Lycka till!


Vanliga frågor om VAB

Hur länge får jag vabba?

Du och den andra föräldern kan tillsammans få ersättning från Försäkringskassan för VAB i max 120 dagar per år.


Kan mormor vabba?

Ja absolut! Släktingar, grannar och vänner kan vabba för ditt barn. Första gången måste hen ringa Försäkringskassans kundcenter på 0771-524 524. Sedan skickas en ansökningsblankett hem med posten.


Kan jag vabba när jag är föräldraledig?

Ja, du kan byta ut föräldrapenningen mot ersättning för VAB, men bara om barnet är inlagt på sjukhus.


Till vilken ålder kan man vabba?

Du kan få ersättning för VAB tills dagen innan ditt barn fyller 12 år. Särskilda regler gäller för barn som fyllt 12 år men inte 16 år. Du hittar all information på www.forsakringskassan.se


Kan man vabba på semestern?

Nja. Det går att byta semesterersättning mot ersättning för VAB. Men särskilda regler gäller, se www.forsakringskassan.se


Behöver jag sjukintyg för VAB?

Om barnet är sjukt längre än sju dagar ska du skicka in ett intyg från en läkare eller sjuksköterska. Glöm inte att även lördag och söndag räknas in i sjukperioden!