Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan
Filter
14 artiklar
Sortera efter: Rekommenderat
Sortera efter: Mest sålda
Sortera efter: Nyheter
Sortera efter: Rekommenderat
Sortera efter: Namn, stigande
Sortera efter: Namn, fallande
Sortera efter: Pris, stigande
Sortera efter: Pris, fallande
Sortera
14 artiklar
Filter
Sortera efter: Rekommenderat
Sortera efter: Mest sålda
Sortera efter: Nyheter
Sortera efter: Rekommenderat
Sortera efter: Namn, stigande
Sortera efter: Namn, fallande
Sortera efter: Pris, stigande
Sortera efter: Pris, fallande
Generella filter
Varumärke
Kategorier
Beredningsform
Egenskaper
Vegan
Multi-Gyn FloraPlus Vaginalgel 5 ml
109 kr
Visar 14 av 14 artiklar

Behandling vid svamp i underlivet

Vanliga symtom på svamp i underlivet är att det kliar och svider kring slidöppningen och på blygdläpparna. Slemhinnorna i slidan svullnar och blir sköra. Ibland får du en vit, grynig flytning från slidan. Svampinfektion kan försvinna av sig självt, men ibland kan den behöva behandlas med läkemedel. 

Svamp för första gången?

Om du inte har haft svamp i underlivet förut är det viktigt att du först kollar upp vad dina symtom beror på hos en gynekolog, så att du inte felbehandlar. Det finns andra sjukdomar som gör att det kliar och svider i underlivet och som kräver andra typer av behandling. Du kan också köpa ett självtest här på MEDS för att testa dig hemma för Candida eller Bakteriell Vaginos.

Behandling med receptfria produkter

Om du har haft underlivssvamp förut – och känner igen symtomen – kan du behandla själv med receptfria läkemedel (exempelvis med vagitorier eller salva). Läs på bipacksedeln hur du ska använda läkemedlet. Du som är gravid bör prata med din barnmorska eller en läkare om hur du ska göra.

Återkommande svampinfektion eller svamp som inte går över?

Efter att du har fullföljt behandlingen med ett receptfritt läkemedel brukar symtomen försvinna. Kontakta din gynekolog om svampinfektionen inte försvinner, eller om du har problem med återkommande svampinfektioner. Det finns också receptbelagda läkemedel mot svampinfektion.

Egenvård vid svampinfektion

  • Tvätta aldrig med tvål i slidan. 
  • Eftersom vatten är uttorkande kan du stryka lite olja över slidväggarna innan du duschar. Exempelvis barnolja, intimolja eller oljor vid matlagning så som olivolja och mandelolja.
  • Ha inte sex när du har en svampinfektion då slemhinnorna är väldigt sköra.
  • Tvätta inte underlivet för ofta, en gång om dagen räcker.

När ska jag söka vård för svamp i underlivet?

Kontakta en din gynekolog om något av följande stämmer in på dig:

  • Det hjälper inte med behandling med ett receptfritt läkemedel i slidan.
  • Du har svamp på penisen som inte går över av sig själv inom några dagar. 
  • Du får svamp i underlivet fler än två gånger under ett halvår. 
  • Du är osäker på om dina symtom beror på svamp.

Kan man ha sex när man har en pågående svampinfektion?

Det kan göra ont att ha samlag eller andra typer av sex när du har en svampinfektion eftersom slemhinnorna i slidan eller på ollonet är irriterade. Därför bör du inte ha slidsex så länge du har infektionen och det gör ont eller på annat sätt känns obehagligt.

Det finns en risk att du kan få återkommande smärta vid vaginala samlag om du har samlag trots att det gör ont.

Dessutom är risken större att du får eller överför en könssjukdom om du har slidsamlag samtidigt som du har svamp. Det beror på att du har små sprickor i slemhinnorna, och sprickorna gör att du lättare får eller överför infektioner.

Behandling vid svamp på penis

De vanligaste tecknen på svamp på penisen är att ollonet på penisen är rött, torrt och fnasigt. Ibland kan också penisskaftet, pungen eller ljumskarna bli röda, torra och fnasiga. Du kan få en vit hinna på eller runt ollonet, under förhuden om du har en sådan eller på penisskaftet. Hinnan brukar vara svårare att tvätta bort än smegma. Smegma är en sorts talg som finns under förhuden för att skydda mot bakterier.

Svamp på penisen behöver du oftast inte behandla. Lindra besvären genom att bara tvätta med ljummet vatten – och hålla penis och förhuden torr och ren.