Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Imovane – receptbelagda sömntabletter

Den receptbelagda sömntabletten Imovane hjälper mot sömnsvårigheter. Den verksamma substansen heter zopiklon. Du som blivit ordinerad Imovane kan beställa hem det här.

Vad är Imovane?

Imovane är ett sömnmedel som skrivs ut på recept för att behandla sömnsvårigheter. Den verksamma substansen är zopiklon som påverkar den del av hjärnan som gör att du kan sova. Imovane minskar även risken för att du vaknar ofta under natten eller för tidigt på morgonen. Det är en narkotikaklassad medicin som ska användas under begränsade perioder.

Biverkningar av Imovane 

De vanligaste biverkningarna av Imovane är dåsighet, metallisk smak i munnen och muntorrhet. Eftersom avsaknaden av saliv ökar risken för hål i tänder kan du ta salivutsöndrande tabletter i förebyggande syfte. Var också extra noggrann med munhygienen och borsta tänderna med flourtandkräm.

En del upplever även att Imovane ger huvudvärk, mardrömmar, illamående och leder till en nedsättning av korttidsminnet timmarna efter att de tagit tabletten.

 • Chatta med en farmaceut
 • Ring vår kundservice på 076-676 06 35
 • Skicka ett mejl till hello@meds.se

När ska du inte använda Imovane?

Det finns några fall där du ska vara försiktig med att använda Imovane eller helt undvika det. Rådgör alltid med din läkare först.

 • Allergi – ta inte Imovane om du är allergisk mot zopiklon.
 • Amning – ta inte Imovane.
 • Andningssvikt – undvik Imovane.
 • Galaktosintolerans – undvik Imovane.
 • Glukosgalaktosmalabsorption – undvik Imovane.
 • Graviditet – undvik Imovane.
 • Laktasbrist – har du totalt laktasbrist ska du inte använda Imovane.
 • Laktosintolerans – prata med din läkare först eftersom Imovane innehåller laktos.
 • Leversjukdom – ta inte Imovane.
 • Muskelsjukdom – ta inte Imovane om du har myastenia gravis.
 • Sömnapné – ta inte Imovane.
 • Under 18 år – Imovane ska inte användas av ungdomar och barn.

Går det att kombinera Imovane med andra läkemedel? 

Imovane kan påverkas eller påverka andra läkemedel, som till exempel antipsykotika, neuroleptika, hypnotika, anxiolytika, sedativa, antidepressiva, antiepileptika, anestetika eller opioda läkemedel och läkemedel med antihistaminer och johannesört eller medel mot bakterie- och svampinfektioner, HIV och tuberkulos. Rådfråga din läkare om du är osäker på vilka läkemedel du kan kombinera med Imovane.

Alternativa läkemedel med Zopiklon

Zopiklon är den aktiva substansen i Imovane och finns även i läkemedel som Zopiclone Orion, Zopiclone Jubilant, Zopiklon Pilum och Zopiclon Stada.

Dosering och verkningstid av Imovane 

Ta din tablett med ett glas vatten vid sänggåendet och följ den dos du blivit ordinerad. Rekommenderar dos för vuxna är en tablett Imovane 5 mg eller 7,5 mg. Tabletten verkar efter 30 minuter. Maxdosen ska inte överskridas.

Hur länge verkar Imovane?
Imovane verkar efter 30 minuter. Halveringstiden för Imovane, det vill säga tiden det tar innan zopiklonet sjunkit till hälften, är 4 till 6 timmar. Hos äldre är halveringstiden upp till 7 timmar.

Kan jag använda Imovane när jag är gravid?

Ta inte Imovane under graviditet. Särskilt under den tredje trimestern kan behandling med Imovane påverka fostret. Om du planerar att bli gravid bör du prata med din läkare innan du använder Imovane.

Kan jag använda Imovane när jag ammar?

Undvik Imovane under amning eftersom zopiklon går över i bröstmjölken

Bilkörning

Det är upp till dig att bedöma om du kan köra bil eller utföra arbete som kräver extra uppmärksamhet när du använt Imovane. Läkemedlet kan göra dig trött och dåsig dagen efter och leda till nedsatt koncentrationsförmåga. Om du får dessa biverkningar är det klokt att undvika bilkörning.

Kan jag dricka alkohol när jag äter Imovane?

Drick inte alkohol när du använder Imovane eftersom effekten av läkemedlet då kan förstärkas.

Kan jag bli beroende av Imovane?

Ja, du kan bli beroende av Imovane. Risken för beroende eller missbruk ökar med dosen och behandlingstidens längd. Har du tidigare varit beroende av andra läkemedel eller alkohol löper du dessutom ännu större risk. Håll dig därför till den dos du blivit ordinerad.

Rådfråga våra farmaceuter om Imovane? 

Osäker på om du borde äta Imovane eller doseringen? Fråga våra farmaceuter om råd!

Du når oss enklast genom chatten i det nedre vänstra hörnet, men det går naturligtvis bra att kontakta oss per e-post hello@meds.se eller genom att ringa till oss på 08-428 455 10.

Läs alltid bipacksedeln innan användning. För mer information se fass.se

2020-09-15 09:00:40