Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Hudterapeuten svarar på era frågor!

Här har vi samlat svar på vanliga frågor om hud och hudvård. Vår hudterapeut Ania, delar med sig av sin kunskap för att hjälpa dig ta hand om din hud på bästa sätt. Har du en fråga om hudvård som inte besvaras här? Nu kan du maila dina frågor direkt till Ania på ania.persson@meds.se för personlig vägledning och rådgivning.

Jag blir ofta torr under/ omkring näsan, känns som jag provat allt. Har du några tips?

Torr hud omkring nästan och på näsvingarna kan bero på att man har torkat näsan ofta vid förkylning eller vid pollenallergi med rinnsnuva. Huden utsätts för viss yttre påverkan vid exemeplvis överdriven torkning av nästan vilket kan leda till att huden blir torr, irriterad och röd. För mycket vatten upprepeande gånger på hudbarriären torkar också ut huden. När huden är väldigt torr är det också ett tecken på att yttersta hudlagret är skadat och huden bli torr, fjällig, röd och irriterad. Mitt tips är att använda skyddande fet salva som ger huden ett extra lager som skydd och undvik nötning av huden samt för mycket vatten på det utsatta området.

 • Vegan
  MANTLE The Calm Balm – Multi-purpose nourishing balm 15 ml
  380 kr

Kan man bli av med rynkor när dom har kommit?

Hudvårdsprodukter kan hjälpa till att minska effekterna av rynkor, men man kan inte bli av med rynkor enbart med hudvård. Anti-age-produkter hjälper till att stimulera en åldrande hud som ofta är torr, för att hålla hudens kollagen och elastin aktiv. Dessa produkter innehåller ofta aktiva ingredienser som A-vitaminet Retinol, Hyaluronsyra och C-vitamin. Rynkor uppstår vanligtvis efter 30 års ålder och kan bero på genetik, miljöpåverkan och livssilsfaktorer som rökning. För att påverka hudens åldrande är det viktigt att skydda sig mot solen från ung ålder. Med ökad ålder minskar hudens cellförnyelse och spänst, vilket gör huden tunnare och torrare och resulterar i synliga linjer och rynkor. Använd hudvård som sätter fart på cellförnyelsen, tillför huden mycket fukt och skyddar mot solskador.

 • Vegan
  Medik8 Daily Radiance Vitamin C 50 ml
  895 kr

Hur viktigt är ögonkräm?

Ögonkräm är vitkigt eftersom huden runt ögonen är mycket tunnare och känsligare än resten av ansiktet. Ansiktskrämen kan vara för tunga eller tjocka för området runt ögonen och kan leda till problem som milier eller irriterade ögon. Genom att använda ögonkräm anpassad för den ömtåliga huden runt ögonen kan man förebygga sådana problem. Ögonkrämer är speciellt formulerade för att behandla torrhetslinjer, minska mörka ringar, motverka svullnader och påsar under ögonen samt förbättra hudstrukturen i detta område. Det är viktigt att välja rätt produkt för ditt specifika hudtillstånd runt ögonen för att få det bästa resultatet.

Hur lindrar man acne bäst? Jag har hormonell acne.

För att effektivt lindra hormonell acne är det viktigt att först konsultera med en hudläkare för att fastställa diagnosen. Hormonell acne kan kräva medicinering för att balansera hornomer och kontrollera inflammation. När du behandlar acne med medicin kan huden bli torr och stram, trots att den är inflammerad av finnar, orenheter och pormaskar. För att moverka detta är det bra att använda återfuktande krämer som inte är uttorkande. Välj gärna en kräm för fet hud/blandhy som lätt får finnar. Dessa krämer kan hjälpa till att balansera talgproduktionen utan att orsaka överdriven uttorkning, särskilt om du tar medicin för din acne.

 • Vegan
  Cicamed ASD Active Moisturizer 50 ml
  195 kr

Hur mycket påverkar kosten huden?

Kosten har en betydande påverkan på hudens hälsa och utseende. Våra celler behöver näring för att fungera korrekt, och detta återspeglas i vår hud. Hur vi tar hand om våran kropp visar sig på våran utsida. Genom att ta hand om kroppen genom dagliga livsstilsval och hälsosamma vanor kan vi påverka hur våra celler fungerar, vilket i sin tur påverkar hudens tillstånd. Huden behöver en balanserad kost rik på vitaminer, mineraler och vatten för att bibehålla optimal funktion och utseende. Att investera i rätt näring och en hälsosam livsstil kan vara nyckeln till att upprätthålla en frisk och strålande hud.

 • Vegan
  Helhetshälsa MultiOptimal Multivitamin 60 kapslar
  155 kr
 • Eko
  MedicineGarden KSM66 120 kapslar
  199 kr

Vad ska jag tänka på om jag har en hormonell hudtyp?

En hornomell hudryp beror oftast på att hormonerna i kroppen är i obalans, exempelvis under puberteten eller klimakteriet. Stress och vissa mediciner kan också orsaka obalans. Det är viktigt att ta reda på orsaken till obalansen så att man behandlar rätt. Du kan rådfråga en läkare och be om att få göra hormonprover om du misstänker att du har en hormonell obalans. Va försiktig med att använda aktiva hudvårdsprodukter så att du inte överbehandlar huden vilket kan sätta igång en så kallad utrensning..

Kan man använda retinol på sommaren?

Retinol, även kallat A-vitamin är en aktiv ingrediens i hudvårdsprodukter som främjar och påskyndar cellförnyelsen. Detta kan göra huden mer känslig för solens strålar, vilket ökar risken för att du bränner dig eller får rodnader. Om du använder en aktiv hudvårdsprodukt med Retinol under sommaren, rekommenderas det att använda den som en nattkräm för att minimera exponeringen för solens strålar. På dagen är det viktigt att alltid använda SPF för att skydda huden mot solskador. För att säkerställa säker och effektiv användning av Retinol, läs noggrant igenom produktens rekommendationer och instruktioner på förpackningen.

Min hud är både torr och oljig, vilka produkter ska jag använda?

När huden är i obalans känns den oljig när den i själva verket är torr. Det är ofta ett tecken på att man har använt för starkt uttorkande produkter som lett till att huden producerar mer sebum/talg för att skydda och smörja huden. Var noggrann med rengöringen och håll huden ren. Peeling är bra för att ta bort torrheten och tar bort döda hudceller som ligger på ytan. Peelingar kan användas regelbundet men anpassa rätt peeling för din hudtyp. Milda peelingar till känslig hud och dom aktivare till en tålig hudtyp. Oljefria hudvårdskrämer som är lätta och återfuktar huden är idealiska för T-zonen, särskilt om du har fetare hud på pannan, näsan och hakan men torrare områden på resten av ansiktet.

Kan du ge tips på hudvård till tonåringar med känslig hud och finnar?

För en känslig hud med finnar gäller det att hålla hudvården enkel och inte överbehandla huden. Rengöringar som är löddrande löser upp orenheterna och håller huden ren, använd dessa morgon och kväll. Återfukta huden med en 24 timmars kräm och använd ett serum som dämpar rodnaden i huden, undvik för aktiva krämer.

Jag får finnar av rakning, vad kan jag göra åt det?

Var noggrann när du gör rent dina verktyg som du använder när du rakar dig, rengör dessa efter varje rakning så att bakterier inte hinner bildas. Använd skyddande rakprodukter innan samt olja och lugnande serum efter.

 • Eko
  Vegan
  Lip Intimate Care Shaving + Moisturising Oil 75 ml
  205 kr

Vad är det absolut viktigaste i en hudvårdsrutin?

Att huden är ren dagligen är jätteviktigt. Huden är vårat största organ och skyddar alla våra andra organ. Varje dag utsätter vi huden för olika miljöer med partiklar i luften - stadsmiljö, avgaser, virus och smuts. Därför är det viktigt att göra rent huden så vi får bort dessa artiklar och undviker att dom ligger och täpper till huden. Huden behöver få "andas" och återhämta sig under natten.

Vad är ditt bästa tips mot pormaskar runt näsan och på hakan?

Pormaskar uppkommer när sebum/talg kommer upp till ytan och fastnar i porerna. Porerna drar tills syret och partiklarna i vår atmosfär och blir svarta. Orenheter kan även uppkomma om man täpper till porerna med smink. Rengöring och peeling som löser upp orenheterna är bra att använda och gör gärna en ansiktsmask 1-3 gånger i veckan för att hålla orenheterna borta.

Är det dåligt att träna med smink?

Att träna med smink gör att hudninte kan "andas". Vid ansträngning höjs kroppstemperaturen och porerna vidgar sig och utsöndrar svett. Har du smink som suttit hela dagen är det viktigt att du gör rent huden ordentligt efter träningspasset så att all svett och smink inte ligger kvar.

 • 30%
  Vegan
  IDUN Minerals Moisturizing Mineral Skin Tint SPF30 Östermalm Deep 27 ml
  195,30 kr 279 kr
 • 20%
  Vegan
  IDUN Minerals Foundation Saga 7 g
  183,20 kr 229 kr

Varför ska man använda sig av dubbel rengöring?

Dubbel rengöring fungerar lite som när man tvättar håret. Först schamponerar du och löser upp smutspartiklar i håret, under den andra schamponeringen gör du rent hårstråna. Vid den första ansiktstvätten löser du upp alla artiklar som huden har utsatts för under dagen, bland annat smink och svett. Tänk att huden är vår bilruta som behöver förtvättas innan den blir helt ren. Andra ansiktsrengöringen är då du kommer åt porerna och kan rengöra på djupet.