Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Hudterapeuten tipsar - så tar du hand om din hudtyp & vanliga hudbesvär.

Upplever du hudbesvär? Du är inte ensam. Många av oss upplever utmaningar som torr hud, akne eller solskadad hud någong gång under livet. Men oroa dig inte, vi har tagit hjälp av vår hudterapeut som ger sina bästa tips på hur man bäst tar hand om några vanliga hudbesvär och hudåkommor.

Torr hud

En torr hud upplevs oftast som stram då den saknad både fett och fukt. En torr hud kan kännas tunn och på vissa ställen fjälla. Huden kan även vara ömtålig och ha områden som kliar eller sticker lite när man använder olika hudvårsprodukter. Oftast känns huden torrare vintertid då luften är torr och kall. Då kan man behöva tjockare och skyddande krämer som förhindrar den strama känslan i huden. En torr hud kan upplevas lite tunnare och något känsligare på grund av låg produktion av talg som bland annat produceras för att skydda och hålla huden i balans. 

Varför får man torr hud?

Ärftlighet spelar en roll för hudens tillstånd, liksom miljön den exponeras för - sol, värme, vatten och vind. Hudens tendens till torrhet ökar också med åldern. En överbehandlad hud med för många aktiva ingredienser kan skada det yttersta skyddande hudlagret och därmed göra huden torrare. Dessutom kan vissa mediciner leda till ökad hudtorrhet.

Hur kan man ta hand om torr hud?

En hud i balans där hudbarriären inte är skadad skyddar huden mot yttre påverkan och förhindrar fuktförlust samt håller virus och bakterier borta. Återfuktande produkter som serum och olja utgör utmärkta komplement till din dagliga hudvårdsrutin. Serum och oljor används vanligtvis som ett extra steg under dag- eller nattkräm för att snabbare åtgärda hudproblem, tack vare deras förmåga att tränga djupt ner i huden och absorberas effektivt.

Produkter för torr hud
 • Vegan
  Codage Paris Serum N°01 Intense Moisturizing 30 ml
  899 kr
 • 25%
  Vegan
  Nuxe Huile Prodigieuse Multi-Purpose Dry Oil 100 ml
  371,25 kr 495 kr
 • Eko
  Maria Åkerberg Cold Pressed Jojoba Oil 30 ml
  127 kr

Solskadad hud

En solskadad hud kan kännas lite tjock och grov med synliga torrhetslinjer och ojämn hudton, samt pigmentering såsom åldersfläckar. Har men fått leverfläckar som ser ojämna ut och har en upphöjning som har för ändrads på kort tid i ansiktet är det mycket viktigt att få dom kontrollerade av en hudläkare. 

Varför får man solskadad hud?

När huden utsätts för för mycket ultraviolett (UV) strålning från solen kan den skadas. Detta beror på att UV-strålningen tränger in i huden och kan skada cellernas DNA. Hudcellerna försöker skydda huden genom bilda melanin, vilket gör att huden blir brun, men om UV-exponeringen är för intensiv kan det leda till solskador som solbränna, solfläckar. Skador på huden som orsakas av UV-strålning kan ackumuleras över tiden, och även om effekterna kanske inte är omedelbart synliga, kan de visa sig långt senare tillsammans med djupa rynkot. Det är därför viktigt att skydda huden från solen redan från ung ålder och att regelbundet använda solskydd!

Hur kan man ta hand om solskadad hud?

För att vårda känslig och solskadad hud är det viktigt att tillhandahålla extra skydd och vård varje dag. För det första är det nödvändigt att använda barriärskyddande krämer för att skapa ett skyddande lager över huden och hjälpa till att förhindra ytterligare skador. Dessutom är det avgörande att alltid använda solskyddsfaktor över din dagkräm för att skydda huden mot skadliga UV-strålar från solen.

Produkter för solskadad hud
 • 25%
  Vegan
  EVY Skin Daily Defence face mousse 75 ml
  201,75 kr 269 kr
 • 25%
  Vegan
  EVY Daily Defence Face Mousse SPF50 75 ml
  171,75 kr 229 kr

För den mogna och mer motståndskraftiga solskadade huden är det möjligt att arbeta med att förbättra hudens klarhet och cirkulation för att öka cellförnyelsen och återställa hudens naturliga lyster. Hudvårdsprodukter som innehåller aktiva ingredienser såsom C-vitamin och A-vitamin är särskilt effektiva för detta ändamål. För att införa dessa produkter i din rutin rekommenderas det att börja med att använda dem 1-3 gånger i veckan och gradvis öka frekvensen för att ge huden möjlighet att vänja sig vid dem. På så sätt kan du optimera resultatet och uppnå en friskare och mer strålande hud.

Akne

Akne kan uppstå av olika orsaker såsom hormoner, ärftlighet, klimat, aktiviteter/sporter och mediciner. Överbehandling av huden med hudvårdsprodukter kan också spela en roll. Symtomen varierar och kan förekomma på olika delar av kroppen. Det är viktigt att söka hjälp från en hudläkare för korrekt diagnos och behandling. Tonåringar kan få stöd från ungdomsmottagningen. Vid inflammerad och smärtsam akne är det avgörande att söka tidig behandling för att undvika ärrbildning i huden.

Hur kan man ta hand om hud med Akne?

Att dagligen rengöra huden är viktigt, men det är också viktigt att återfukta den. Om huden torkas ut för mycket kan talgkörtlarna överproducera talg för att skydda huden, vilket kan leda till obalans och känslighet i huden. För att behandla hudproblemen behöver huden en stark hudbarriär som tål aktiv hudvård utan att bli känslig. Prioritera alltid behandling av hudrodnad och känslighet först.

Känslig hud

En känslig hud är vanligtvis tunn och kan uppvisa ytliga blodkärl eller telangiektasier. Huden har en tendens att rodnas lätt, särskilt vid exponering för UV-ljus, vissa mediciner och vid stress. En känslig hud kan även bli irriterad och uppleva mild klåda. Hormonella förändringar kan ytterligare öka hudens känslighet.

Varför får man känslig hud?

Alla hudtyper kan ha en känslighet som kan bero på många olika saker. Därför är det viktigt att ta reda på orsaken till att din hud är känslig. Rosacea är en vanlig hudåkomma som ofta visar sig som ett fjärilmönster i ansiktet med små utslag. Rodnad i huden kan uppkomma vid ansträngning, stress, stark kryddad mat och när man dricker alkohol. En känslig hud har svagare barriär och reagerar på värmeomslag väldigt lätt. Det är viktigt att en hudläkare ställer en diagnos så att du kan få rätt behandling. 

Hur kan man ta hand om en känslig hud?

För att ta hand om känslig hud är det viktigt att använda skonsamma hudvårdsprodukter som inte irriterar eller torkar ut huden. Välj milda rengöringsprodukter och återfuktande krämer speciellt utformade för känslig hud. Använd dagligen solskyddsfaktor för att skydda mot UV-strålar. Undvik starka, aktiva ingredienser och testa nya produkter försiktigt för att undvika obehagliga reaktioner. Vid allvarlig känslighet kan en hudläkare ge skräddarsydd rådgivning och behandling.

Blandhud/ Kombinerad hud

Hudtypen som beskrivs som en blandhud/ kombinerad hud har partier i ansiktet som kan ha stora porer, kännas oljig, glansig och lätt blank. T-zonen kan ha pormasker, papler och pustler. Att få finnar och uppleva att huden känns oren är också vanligt. 

Vard beror blandhud/ kombinerad hud på?

Talgkörtlarna i huden producerar för mycket talg/sebum, vilket kan blockera porerna och leda till inflammationer, tilltäpptheter och finnar. Tilltäpptheterna kan bero på att översta hudlagret är torrt och döda hudceller inte avlägsnas ordentligt. En fetare hud har större benägenhet att få förstorade porer. Ohälsosamma vanor som rökning och en dålig livsstil påverkar hudstrukturen och fastheten negativt. Orenheter i huden är vanligast hos unga personer och kan bero på hormonella förändringar, ärftlighet, stress och miljöfaktorer. Hård träning med mycket svettning kan också vara en utlösande faktor.

Hur kan man ta hand om en blandhud/ kombinerad hud

För att ta hand om kombinerad/blandhud är det viktigt att ha en noggrann rengöringsrutin. Använd en mild rengöringsprodukt som passar din hudtyp och komplettera regelbundet med en peeling för att avlägsna döda hudceller och motverka tilltäpptheter. Ansiktsmasker med lera är effektiva för att ge huden en snabb uppfräschning och djuprengöring. Dessa masker kan hjälpa till att balansera hudens oljeproduktion och minimera orenheter, särskilt i de områden där huden är fetare. Var noga med att inte överbehandla huden, och komplettera med återfuktande produkter som är lätta men effektiva för att bibehålla hudens balans.

 • Vegan
  Codage Paris Cleansing Gel 150 ml
  429 kr
 • Vegan
  Medik8 Natural Clay Mask 75 ml
  475 kr
 • Vegan
  Codage Paris Micro-Peeling Mask 50 ml
  879 kr