Blodtryck

Blodtryck är det tryck som blodkärlen utsätts för när blodet pumpas från hjärtat ut i kroppen och tillbaka till hjärtat igen.

Det mäts i ett värde som heter mm Hg vilket betyder ”Millimeter kvicksilver” och anges med två tal, exempelvis 120/80. (Uttalas: 120 över 80.)  

120 anger trycket som blir när hjärtat drar ihop sig och pumpar ut blod och 80 när det slappnar av och på nytt fylls med blod.

Hos en frisk person bör normalt blodtryck ligga under 140/90 när mätningen sker inom sjukvården. Mäter du själv i hemmet bör värdet ligga under 135/80.

Visa mer
Beurer Pulsoximeter PO 40
599 kr (Rek.pris 699 kr)

Högt blodtryck

Är blodtrycket högt innebär det att hjärtat får svårare att pumpa runt blodet, detta medför i sin tur ökad risk för stroke, hjärtsvikt, hjärtinfarkt, demens, försämrad blodcirkulation i benen samt njursjukdom. För högt blodtryck kan sänkas med hjälp av läkemedel.

Många människor lever med högt blodtryck utan att känna av det men symtomen kan vara trötthet och huvudvärk. Skulle blodtrycket vara riktigt högt kan det vara livshotande, de vanliga symtomen är då rejäl huvudvärk, illamående och andnöd. Detta är dock ett sällsynt tillstånd.


Sänka blodtrycket

Orsakerna till varför man får högt blodtryck kan variera från person till person. Men att leva hälsosamt, äta bra – i synnerhet öka intaget av frukt och grönsaker, motionera regelbundet och undvika övervikt är saker som bidrar till att blodtrycket håller sig på en hälsosam nivå.  


Mäta blodtrycket själv

Det enda sättet att vara säker på om blodtrycket har förhöjts är genom att mäta det, men att ta sig till läkaren varje gång man känner sig osäker är både tidskrävande och kostsamt. Vi har ett noga utvalt sortiment av kvalitativa och lättanvända blodtrycksmätare som du enkelt använder hemma för att mäta blodtrycket.


Vad beror högt blodtryck på?

Det är oftast flera omständigheter som påverkar. Det kan vara ärftliga anlag, övervikt, stress, ohälsosamma matvanor eller hög alkoholkonsumtion. Blodtrycket och då främst övertrycket ökar också med åldern. Den typen av förhöjt blodtryck, som också är den vanligaste, kallas primär eller essentiell hypertoni.


Sjukdom kan ligga bakom högt blodtryck

Hos drygt var tionde person med högt blodtryck beror tillståndet på en enskild orsak. Det kallas då sekundär hypertoni. Vanligast är en bakomliggande njursjukdom eller hormonrubbning. Andra orsaker kan vara biverkningar av läkemedel som till exempel p-piller samt graviditetskomplikationer eller hormonrubbningar. Vid de här sjukdomarna bildas för stora mängder av olika hormoner och det kan höja blodtrycket.