Vad är hemorrojder?

Vi har något som heter analkuddar som sitter på insidan av analkanalen och vid sidan om ändtarmsöppningen. Dessa kuddar skyddar ringmuskeln och hjälper till att hålla tätt.

Om blodcirkulationen inte fungerar som den ska i analkuddarna så kan de bli ömma, svullna upp och fyllas med blod, på detta sätt uppstår det som kallas inre hemorrojder.

Tillståndet är särskilt vanligt hos gravida eftersom blodmängden då ökar något. Detta i kombination med att den växande livmodern trycker på de stora blodkärlen gör det svårare för blodet att cirkulera och leder till högre tryck i ändtarmens blodkärl. Därmed ökar risken för hemorrojder.

Yttre hemorrojder uppstår i den del av huden i analöppningen som bildar flikar. Inre och yttre hemorrojder uppstår vanligtvis samtidigt.


Hur vet jag om jag har hemorrojder?

Man känner igen hemorrojder på smärta, blödningar, svullnad/utbuktning, sveda, klåda och läckage från ändtarmen.

Då du krystar kan hemorrojderna träda fram och går då att känna med fingertopparna. Beroende på storlek kan du ibland trycka in hemorrojderna igen.


Hur behandlar jag hemorrojder?

Hemorrojder är inte farligt och är relativt vanligt. Det är enkelt att behandla hemma om man känner igen symtomen, använd en svalkade salva som minskar sveda, var noga med rengöringen (endast ljummet vatten, inte tvål), drick mycket vatten och ät fiberrik mat då en eventuell förstoppning kan förvärra symtomen.


Mina recept Sortiment Kampanjer Varumärken Mitt konto