Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Här hittar du vanliga frågor och svar kring uttag av receptbelagda läkemedel.

Här kan du se recept för dig själv, dina djur och fullmakter. Läs mer om hur du handlar på recept i vår guide Handla på recept

Har du frågor kring receptuttag så kan du förhoppningsvis hitta svaren här! Hittar du inget svar på just din fråga är du mer än välkommen att ta kontakt med vår kundservice och legitimerade farmaceuter som alltid finns på plats för att ge dig personlig rådgivning.

Få mer information på Rådgivning om läkemedel.

Har MEDS tystnadsplikt?

Ja. Tystnadsplikten gäller enligt lag och är ett krav för alla som arbetar hos oss.

Är det säkert att hämta ut mina receptbelagda läkemedel på MEDS?

MEDS är ett nätapotek som är godkänt av Läkemedelsverket. Hos oss kan du beställa dina läkemedel tryggt och enkelt. Vi har samma höga krav gällande utbildad personal, hantering av mediciner, identitetskontroll, dosering och annat, som vilket apotek som helst

Vad behövs för att jag ska kunna hämta ut recept på MEDS?

Det krävs att du loggar in med din e-legitimation. För att hämta ut receptbelagda läkemedel via mobilen krävs Mobilt BankID. För att köpa receptfria läkemedel och andra apoteksprodukter behöver du inte logga in.

Hur fungerar Mobilt BankID?

För att kunna använda Mobilt BankID i din smartphone behöver du installera BankIDs säkerhetsapp och hämta ett Mobilt BankID via din Internetbank.

Hur får ni tag på mina recept?

Förskrivaren skickar receptet elektroniskt till den centrala receptdepån som sköts av eHälsomyndigheten, som är personuppgiftsansvarig. Alla apotek kan se ditt recept i receptdepån.

Har du fått ett pappersrecept av din förskrivare som du vill få expedierat kan du posta det till oss - Meds Apotek AB, Västberga Allé 32, 126 30 Hägersten, så registrerar vi det som ett e-recept

Kan någon annan hämta ut på mina recept?

Ja, om du ger en fullmakt åt den personen. För att ge fullmakt till någon annan eller för att ta bort befintlig fullmakt loggar du in under Mina recept med din e-legitimation. Klicka på fliken Ge fullmakt och följ instruktionerna.

Kan jag hämta ut recept till någon annan?

Ja, men först måste du ha en fullmakt för den personen. Personen skapar en fullmakt åt dig antingen genom att logga in med e-legitimation på webbplatsen eller genom att lämna in en ifylld fullmaktsblankett på ett apotek. När du sedan loggar in på MEDS med din e-legitimation kan du enkelt se och handla varor och läkemedel som finns på recept för de du har fullmakt för. 

Behöver jag en fullmakt för mina barn?

Är du vårdnadshavare behövs ingen fullmakt. Du kan beställa läkemedel på recept åt dina barn fram tills de fyller 12år. 13-18åringar behöver logga in med egen e-legitimation.  

Kan jag beställa livsmedel som jag fått på recept hos MEDS?

Ja, om du har ett elektroniskt recept för livsmedel kan du beställa dessa via vår webbplats.

Hur bestäms priserna på läkemedel?

När det gäller receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånen, samt receptfria läkemedel som nässpray och huvudvärkstabletter, råder fri prissättning. Alla apotek håller samma prissättning på receptbelagda läkemedel inom läkemedelsförmånen. Det är TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, som sätter priserna.

Gäller högkostnadsskyddet på MEDS?

Självklart! Alla apotek är anslutna till högkostnadsdatabasen, även MEDS.

Läs mer om hur Högkostnadsskyddet fungerar här.

Varför byter mina läkemedel namn ibland?

Du kan bli erbjuden ett billigare men likvärdigt alternativ. Detta för att varken du själv eller samhället ska behöva betala mer än nödvändigt för läkemedel. Det är samma höga kvalitetskrav på alla läkemedel oavsett pris och du väljer själv om du vill göra utbytet.  

Jag har inget högkostnadsskydd, kan jag påbörja ett nu?

Har du ett svenskt personnummer hanteras ditt högkostnadsskydd automatiskt vid köp inom förmån.  

Vilka varor ingår i förmånerna?

Att en vara är receptbelagd innebär inte automatiskt att den ingår i läkemedelsförmånen men de flesta receptbelagda läkemedel och vissa receptfria läkemedel ingår, även stomiprodukter och förbrukningsartiklar som behövs för att ta vissa mediciner eller för egenkontroll av medicinering.

Kan jag hämta ut så mycket jag vill vid ett och samma tillfälle?

För att få rabatt på dina inköp och för att de ska räknas in i ditt högkostnadsskydd får du hämta ut läkemedel och varor för högst tre månaders förbrukning i taget. 

När två tredjedelar av behandlingstiden gått från föregående uttag kan du hämta ut nya läkemedel och varor med rabatt, till exempel om du har hämtat ut läkemedel för tre månaders förbrukning måste det alltså ha gått två månader innan du får ta ut på receptet igen. Preventivmedel som p-piller och p-sprutor, är undantagna från denna tremånadersregel. 

Hur köper jag mina p-piller till reducerat pris?

Preventivmedel som ingår i läkemedelsförmånen är kostnadsfria för personer som är under 21 år. Kvinnor mellan 21–26 år får olika subvention beroende på landsting, vilket justeras manuellt på varje beställning.

Kan jag hämta ut läkemedel som betalas av landstinget hos er?

Ja!

Kan jag göra ett deluttag på mitt recept?

När du beställer ett recept kommer du automatiskt få ett helt uttag. Om du önskar hämta ut en mindre mängd läkemedel än den din förskrivare har ordinerat kan du genomföra köpet och kontakta oss på telefon, mail eller chatt i samband med detta. Uppge ditt ordernummer. Vi hjälper dig att korrigera din order enligt dina önskemål. Givetvis blir du återbetalad för den mängd läkemedel du inte hämtar ut.