Vad är feber?

Feber innebär att kroppstemperaturen är högre än vad den normalt brukar vara. Detta tillstånd är en del av kroppens naturliga försvar mot exempelvis främmande bakterier och virus.

När kroppstemperaturen är 38 grader och högre räknas det som feber. Med en febertermometer kan du snabbt kontrollera din temperatur. Tänk dock på att vila minst 30 minuter innan du mäter för mest tillförlitliga resultat.  

Oftast kommer febern i sällskap med ett eller flera symtom beroende på vad som är orsaken. Ont i halsen, huvudvärk eller hosta hör till vanligheterna.

Barn mellan sex månader och två år kan drabbas av tredagarsfeber som varar i tre dagar och ofta följs av hudutslag. Tredagarsfeber är en ofarlig virussjukdom.


Hur kan jag behandla feber?

Feber är inte en sjukdom i sig utan snarare en indikation på att något inte står rätt till i kroppen. Oftast går febern över av sig själv utan att du behöver söka vård.

Vid feber gäller det helt enkelt att låta kroppens försvar verka i frid och ro, tänk på att dricka mycket, vila och undvika ansträngningar. Träning och idrottande ska absolut undvikas.

Upplever du symptomen som mycket besvärande finns dock en rad olika febernedsättande läkemedel att ta till som exempelvis Alvedon och Ipren.

Här hittar du läkemedel som är febernedsättande, lindrar feber hos barn, feber hos äldre, feber hos vuxna, hög feber, värk i kroppen, muskelvärk, mensvärk och huvudvärk.


Mina recept Sortiment Kampanjer Varumärken Mitt konto