Det är vanligt att hundar har inälvsparasiter och mask i magen utan att det märks. Oftast får hunden symtom som diarré, kräkningar, hosta, problem med päls och ändrad aptit. Då kan det vara bra att avmaska din hund. Här kan du köpa avmaskningsmedel för stora hundar, små hundar och valpar från bland annat Milbemax, Axilur och Milpro.
Hur ofta ska jag avmaska min hund?
Ibland kan det vara svårt att veta när man ska avmaska sin hund. Det är inte bra att avmaska sin hund för ofta, men det kan behövas ibland. Du bör inte avmaska din hund rutinmässigt utan bara göra det när det behövs.
Om du är osäker på om du behöver göra en avmaskning kan du ta ett träckprovstest. Du tar ett prov från hundens avföring och skickar in på analys. Svaret kommer inom några dagar och visar om det finns spår av mask.
Då ska du avmaska din hund
1) Om du har fått svar på analys om att hunden har mask
2) Om du har fått råd av veterinär
3) Om du ser mask eller ägg i hundens avföring eller kräkning
4) När du ska avmaska i förebyggande syfte, som på en kennel eller när du har valp
5) Avmaska inte din hund om den redan är dålig i magen och du inte vet säkert att det beror på mask.
Avmaska en valp
Valpar avmaskas i förebyggande syfte redan innan de är 3 veckor gamla. De ska sedan avmaskas med några veckors mellanrum tills de är 3 månader gamla. Hunden bör sedan avmaskas igen när den är mellan 6 månader och 1 år.
De första gångerna kan du använd ett avmaskningsmedel som verkar smalare, alltså bara mot spolmask. När valpen närmar sig 3 månader så kan du använda ett bredare medel. De behandlar fler sorters mask i magen och är vanligt att använda för vuxna hundar.
Avmaska en vuxen hund
En vuxen hund ska inte avmaskas i onödan och avmaskas sällan i förebyggande syfte. För bästa effekt ska du använda ett medel som bara behandlar den mask som hunden har. Ibland är det svårt att veta och du kan använda en avmaskning med bredare spektrum.
Om du ska resa med hund
Du kan behöva avmaska din hund om ni ska ut och resa. Beroende på var du ska resa finns det speciella regler för avmaskning. Du hittar all aktuell information på Jordbruksverkets hemsida.
Innan du besöker vissa länder ska du ha avmaskat hunden mot rävens dvärgbandmask. Det ska göras av veterinär och du behöver vara ute i god tid för att boka tid.
Olika typer av mask
Det finns många olika typer av mask och de beter sig lite olika. Många typer av avmaskning för hund behandlar flera sorter av mask.
Spolmask
Spolmask är den vanligaste typen av mask i magen hos hund. De är gulaktiga, spolformade och kan bli upp till 15 cm långa. Spolmask är vanligast hos valpar och unga hundar. Valpar kan smittas redan under fosterstadiet eller när de diar, om valptiken har spolmask. Hunden utvecklar en motståndskraft mot spolmask när de blir äldre.
Bandmask
Bandmask är platta maskar och går lätt av när de torkat då de är segmenterade, avdelade. Då ser de lite ut som platta risgryn. Den vanligaste formen av bandmask heter Taenia och går att behandla med de flesta typer av avmaskningsmedel. Andra sorters bandmask kan vara svårare att behandla och kräver speciell medicin. Bandmask är vanligast hos jakthundar och hundar som äter rått kött och råa inälvor.
Dvärgbandmask
Rävens dvärgbandmask sprids, som namnet säger, via räv. Dvärgbandmask kan också smitta människor och är väldigt vanligt i stora delar av Europa. Vanligast är det i Europas bergsområden.
Rävens dvärgbandmask behandlas med prazikvantel som ingår i vissa kombinerade avmaskningsmedel. Det bör inte användas för ofta eftersom det finns risk för utvecklande av resistens.
Rundmask
Det finns flera typer av rundmaskar. Hakmask är mindre vanlig men drabbar ibland kennelhundar och jakthundar. Den är bara 0,5–2 millimeter lång men suger blod och kan orsaka blodbrist, främst hos valpar. Andra typer av rundmask är spolmask och piskmask.