Dagen efter piller

Akut-p-piller eller Dagen-efter-piller är receptfria läkemedel som ska tas så fort som möjligt, men max 3 dygn efter oskyddat samlag eller om en använd preventivmetod av någon anledning misslyckats.

Ett Dagen-efter-piller fungerar genom att skjuta upp eller hämma ägglossningen.

Hur använder jag Dagen-efter-piller?

I den bästa av världar ska Dagen-efter-pillret tas 12 timmar efter oskyddat samlag eftersom pillret har större effekt ju snabbare det tas. Men efter max 3 dygn ska pillret tas.

Skulle du kräkas inom tre timmar efter att du tagit pillret så ska du ta ett nytt så snart som möjligt.

Under din resterande menstruationscykel bör du använda dig av hormonfria preventivmedel som exempelvis kondom. Detta eftersom Dagen-efter-pillret kan ha skjutit upp ägglossningen samt att risken för att bli gravid finns kvar.

Upplever du graviditetssymtom så som mens försenad med 5 dagar, onormal mens eller andra symtom som tyder på graviditet ska du göra ett graviditetstest så att graviditet kan uteslutas.

Använd inte Dagen-efter-piller för ofta

Tänk på att om du använder Akut p-piller mer än en gång under samma menstruationscykel så blir effekten sämre. Om du känner att du tar preparatet för ofta kan det vara smart att gå på preventivmedelsrådgivning hos en barnmorska, ungdomsmottagning eller gynekolog.

Dagen-efter-piller bör inte användas regelbundet eftersom det ger sämre skydd än preventivmedel som p-piller eller spiral. När det kommer till skydd mot könssjukdomar är det bara kondom fungerar.

Värt att veta om Dagen-efter-piller

Det finns inga påvisade fall av fosterskador hos kvinnor som blivit gravida trots användande av Dagen-efter-piller.

Skulle du redan vara gravid och tar ett Dagen-efter-piller så påverkas inte graviditeten.

Mina recept Sortiment Kampanjer Varumärken Mitt konto