Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

CeraVe lanserar Blemish Control!

Allt du behöver veta om fet & blank hud, pormaskar & finnar! Och vad som hjälper om du har det! 🥳 

Visste du VARFÖR man inte ska klämma finnar (vi vet, det är svårt att låta bli) och att det kan vara bra att torka ut huden? Vi lärde oss om huden med Roger Nimark på CeraVe, som lanserar två nya produkter.

Roger om de nya produkterna

Berätta om Blemish control gel och Blemish control rengöring!💧

– CeraVe lanserar en duo av en rengörande och reducerande cleanser och en reducerande och återfuktande gel. De är utvecklade till dig med kombinerad/fet/blank hud med pormaskar, finnar och tendens till lätt akne.

Hur funkar de? 🤔

– Produktionen av talg är som högst under natten men utsöndringen sker 12 timmar senare under dagen. När överskott av talg samlas på hudens yta och i poröppningarna, bildas bakterier som kan utvecklas till pormaskar eller olika grad av tilltäpptheter som kan leda till en inflammation, det vill säga finnar och tendens till lätt akne.

Intressant, berätta mer! 😍

– Använder du produkter som löser upp och tvättar bort överskott av fett och döda hudceller som täpper till poröppningarna, blir huden ej lika mottaglig för tilltäppta poröppningar. Den reducerande och återfuktande Blemish Control Gel används en gång om dagen, på kvällen, för att ytterligare reducera pormaskar och samtidigt återfukta och stärka upp hudens barriärfunktion, det vill säga motståndskraft.

Torkas inte huden ut om man använder löddrande rengöring? 🧼

– En kombinerad/fet/blank hud och lätt aknebenägen hud behöver torkas ut från överskott av fett men utan att hudbarriären försvagas och genom att tillföra fukt. Generellt behöver inte en lätt löddrande rengöring vara synonymt med en uttorkande effekt men i detta fall önskar vi torka ut huden i förhållande till grad av fettutsöndring.

Kan du förklara BHA och AHA för någon som inte är insatt? 😇

– AHA är en förkortning av Alpha Hydroxy Acid och är ett samlingsnamn för olika typer av exfolierande syror såsom glykolsyra och mjölksyra!

– BHA är på samma sätt en förkortning av Beta Hydroxy Acid och är ett annat namn för salicylsyra som är känd för att vara rengörande och antiinflammatorisk. Salicylsyra är fettlöslig och passar därför perfekt i en produkt anpassad för fet, blank och aknebenägen hud med hög utsöndring av fett.

Hur går det till när synliga porer minskas? 🤤

– En utvidgad poröppning är just utvidgad därför att den utsöndrar ett överskott av fett. En kombinerad/fet och blank hud kan i partier ha utvidgade porer på näsa, kinder och panna. Men en torr hud har mycket fina och knappt synliga porer. Med andra ord blir poröppningarna mindre och mer tillslutna då du tvättar bort överskott av fett.

Jaha! Vad är ceramider för något och vad har de för effekt?💧

– Ceramider är en grupp av olika lipidmolekyler och som återfinns i höga koncentrationer i huden. Dess effekt är att hålla ihop hudcellerna, det vi kallar hudens barriärfunktion, från att ej avdunsta vatten och skydda mot olika extern påverkan. CeraVe har valt Ceramid 1, 3 och 6-II för att de är de mest hudlika lipiderna som därmed hjälper hudens barriärfunktion till att blir mer stark och återfuktad. Hudens barriärfunktion ska vara intakt oavsett om du använder en djuprengörande produkt eller en mildare peeling.

Varför har vissa en försvagad skyddsbarriär?🙍

– Att hudens barriärfunktion försvagas har att göra med att den ej är tillräckligt skyddad av hudens egna lipider och det beroende på att vi har olika hudtyper, hudvårdsrutiner, yttre påverkan, inflammatoriska hudsjukdomar eller friktionsskador på grund av kliande och att man ej tar hand om en torr hud.

Vad kan man göra för att förstärka sin skyddsbarriär? 🎉

– Grundläggande är att du har ett intresse för hudens utseende och att ta hand om din hud och dess olika behov. Återfuktning av olika grad är fundamentalt men även att förstå att en torr hud behöver lipidtillförsel.

Hur vet man om man har svag skyddsbarriär? 🧐

– En försvagad skyddsbarriär märks genom att huden har en rodnad, är narig och kliar. Denna hud behöver en mycket mild och återfuktande rengöring i kombination med en stärkande och återfuktande creme eller lotion. Att dessa produkter såsom hela CeraVe-serien är utan parfym är också avgörande då en hud med en svag barriärfunktion även reagerar på parfymerade produkter.

Rogers bästa tips om du har akne!

Var konsekvent med produkter! 🗓

Välj en produktserie som du vet att du kommer att använda morgon och kväll eftersom det är konsekvens som ger resultat. Att endast använda en produkt vid enstaka tillfällen, gör ingen större skillnad. Välj serie utifrån vilken grad 1-5 av problem du har med fet och blank hud, pormaskar eller akne.

Djuprengör! 🧼

I de flesta fall hjälper det med djuprengörande rengöring innehållande salicylsyra i kombination med reducerande och återfuktande hudvård innehållande salicylsyra, glykolsyra och mjölksyra såsom i CeraVe Blemish Control. Hitta en hudvårdsrutin som rengör, reducerar och återfuktar huden utan att försvaga barriärfunktionen.

Kläm inte! 😤

Var observant på att inte klämma, peta, fingra och irritera huden, det förvärrar problemen och kan vara orsak till uppkomst av nya.

Byt örngott! 🛏

Byt örngott på kudden ofta då det även kan vara en anledning till att bakterier trivs och växer på huden.

Kontakta läkare! 😷

Om du har svåra akneproblem genom underliggande bölder, kontakta vården för remiss till en specialistläkare (Dermatolog/Hudläkare) som kan ge dig god och effektiv hjälp. Om du redan står under en uttorkande medicinsk aknebehandling kan denna kompletteras genom stöttande hudvård som rengör huden mycket milt och återfuktar mycket lätt.