Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.

Behandla allergi

Behandla allergi

Varför blir man allergisk?

En allergi betyder att kroppen är överkänslig mot ett, eller flera ämnen som kallas för allergener. Dessa allergener kan återfinnas i t ex. kvalster, olika livsmedel (t ex. äpple, ägg, nötter), läkemedel, pollen, pälsdjur och olika metaller (t ex. nickel).

Allergi är en kronisk sjukdom med besvär som antingen är säsongsbundna eller kroniska. En allergi uppstår när kroppens naturliga immunförsvar inte fungerar som det ska och överreagerar mot ett visst ämne och bidrar till att en kroppslig reaktion.

Man räknar med att det finns ca 30 olika hormoner som bidrar till kronisk eller säsongsbunden allergi. De vanligaste är histamin, prostaglandiner och leukotriener. Ärftlighet är en vanlig orsak till allergi, likaså olika yttre faktorer i miljön. Man beräknar att ca 20% av Sveriges befolkning har någon allergi och nästan 10% har astma.

Symtom på allergi

Beroende på vilken allergen man är allergisk mot så reagerar kroppen olika, även hur mild eller kraftig sin allergi är. Vanliga symtom vid allergi orsakad av yttre faktorer är rinnande näsa, kliande ögon, svårighet att andas, klåda och nysningar. Eksem är ett annat symtom av allergi som antingen kan uppstå eller förvärras av allergen.

Besväras du av kontaktallergi innebär det att huden blir irriterad och eksem bildas. En vanlig kontaktallergi är t ex. nickelallergi.

Är du allergisk mot livsmedel kan symtom vara svullna läppar, problem med magen och att det kliar i halsen och i svalget.

Behandla allergi

Allergi hos barn

Det är vanligt att allergier utvecklas när barnen är små och när deras immunförsvar utvecklas. Luftburna allergener, som t ex. pollen, kvalster och pälsdjur uppstår främst i skolåldern. i många fall blir de allergiska symtom som uppstår när barnen är små, mer lindriga när de blir äldre. 

Allergi mot livsmedel är den vanligaste allergin som utvecklas hos små barn, där de vanligaste är allergi mot t ex. komjölk och ägg. 

Vid atopiskt eksem blir huden irriterad, torr och kliar. Detta eksem dyker upp i unga år och kallas även för blöjveckseksem eller barneksem. Hos vissa barn kan eksemet försämras av vissa livsmedel som t ex. fisk, mjölk, vetemjöl och ägg.

Misstänker du att ditt barn är allergiskt är det bra att besöka en läkare för att få en allergisk diagnos fastställd.