Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Hudvård för barn och unga? 

Att välja rätt produkter för sitt ansikte är en grundläggande del av att vårda huden på bästa sätt. Men vad gäller för hudvård för barn och unga? Vi har frågat vår farmaceut och hudterapeut Alisar Ismail om vilken typ av hudvård som är rekommenderat för barn och unga, och vad som ska undvikas. 

Vilken typ av hudvård kan barn använda?

Med tanke på barns känsliga och ömtåliga hud är det av yttersta vikt att välja hudvårdsprodukter som är skonsamma nog att inte skada deras hudbarriär. Därför bör hudvårdsrutinen för barn hållas enkel; en mild rengöring, mjukgörande produkter samt solskydd är oftast tillräckligt för att upprätthålla en optimal hudvårdsrutin för barn.

När det kommer till val av hudvårdsprodukter för barn är det viktigt att granska ingredienslistan. Här är några exempel på skonsamma ingredienser att titta efter:

- Glycerin

- Aloe vera

- Ceramider

- Niacinamid

- Hyaluronsyra

Dessa ingredienser är kända för sina fuktgivande och lugnande egenskaper, vilket gör dem särskilt lämpliga för barns ömtåliga hud.

Vilken typ av hudvård ska barn med frisk hud undvika?

Det är rekommenderat att undvika användning av hudvårdsprodukter för barn som innehåller kraftfulla ingredienser så som syror och retinoler. Dessa ämnen kan vara alltför aggressiva eller potentiellt skadliga för barns ömtåliga hud. Barn och unga med hudåkommor, som exempelvis mycket torr hud eller akne, kan givetvis behandla dessa med avancerad hudvård efter rådgivning av sjukvården eller apotek.

Exempel på ingredienser som barn med frisk hud bör undvika är:

- Retinoider (retinol, retin-A, retinylpalmitat)

- Benzoylperoxid

- Salicylsyra (BHA-syra)

- Alfa hydroxisyror (AHA-syror som glykolsyra och mjölksyra)

- Dofteämnen

Genom att undvika dessa ingredienser och välja produkter som är skonsamma för barns ömtåliga hud kan man bidra till att främja en sund hudvårdsrutin och minska risken för oönskade reaktioner.