Löss

Löss kan drabba vem som helst och har ingenting att göra med hur du sköter din hygien. De sprids genom kontakt hår mot hår och det vanligaste symptomet då du drabbats av huvudlöss är klåda i hårbotten. Misstänker du löss kan de upptäckas genom att du kammar ut håret över ett vitt papper.

Lössens färg varierar från grå till svart och röd beroende på när de senast sugit blod. Du kan även hålla utkik efter lusägg vid kamningen. Ägg som innehåller blivande löss är mörka medan tomma ägg är ljusa, åt det gulvita hållet. Hittar du bara tomma ägg ska du inte påbörja någon behandling eftersom det då inte är säkert att du har levande löss.

Risken att drabbas av huvudlöss är särskilt hög under sommaren då lössen är som mest aktiva. När skolor och förskolor öppnar igen efter sommarlovet kan lössen spridas om det vill sig illa. Det bästa sättet att förhindra en sådan lusepidemi är att finkamma barnen över ett vitt papper innan skolstart och behandla de eventuella fall av löss som upptäcks.

Visa mer

Hur behandlar jag huvudlöss?

Upptäcker du löss ska du kamma igenom håret ordentligt med luskam, men i det flesta fall måste du kombinera med en behandling av lusmedel. Det verksamma ämnet dimetikon (silikonolja) som finns i lusmedel kväver lössen. För att få bort både löss och ägg och minimera riskerna för att det ska återkomma så bör hela familjen göra en avlusning.


Hur upptäcker man löss?

Du kan ha löss utan att det kliar men vanligtvis så känner du en klåda i hårbotten som är en reaktion på lusens saliv. Första gången du får löss så kan det ta flera veckor innan det börjar klia. Lössens avföring och ömsade skinn ser ut som ett svart puder som kan synas på kudden eller kragen. De riktigt unga lössen kan vara svåra att upptäcka men annars är de i regel 1-3 millimeter långa och genomskinliga. Färgen varierar från grå, brun, svart till röd beroende på när de sugit blod.


Hitta lössen med luskam

Med en luskam som har täta och styva tänder upptäcker du enkelt om du har löss. Är kammen dessutom ljus så syns lössen lättare. Kamma inifrån hårbottnen och ut över en vit yta, exempelvis ett papper.

Det kan vara lättare att hitta äggen än själva lösen och de finns nära hårbottnen. Om de innehåller en blivande lus så är de mörka men det kan också vara tomma ägg och då är de lite gulvita. Om du bara hittar tomma ägg och inga löss så kan det räcka med att kamma ur håret och avvakta med själva avlusningen.

Du hittar allt du behöver för att bekämpa ett anfall av otrevliga huvudlöss här på Meds.


Mina recept Sortiment Kampanjer Varumärken Mitt konto