Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.

Löss

Misstänker du huvudlöss kan du börja med att kamma igenom håret med en luskam över ett vitt papper. Upptäcker du då att du eller ditt barn har löss eller lusägg i håret så ska du fortsätta kamma igenom håret – och sedan behandla med ett lusmedel.
Visa mer
Filtrera 0
Sortera
27 produkter
Filtrera
Generella filter 0
Mina val
Eko
Kampanj
Vegan
Nyheter
Receptbelagda
Eko 0
Kampanj 1
Vegan 0
Nyheter 0
Receptbelagda 0
Visa alla
Visa färre
Kategori 0
Mina val
barnprodukter
fästingar löss & loppor
löss
schampo
barnprodukter 2
fästingar löss & loppor 1
löss 27
schampo 1
Visa alla
Visa färre
Varumärken 0
Mina val
beurer
clinic
hedrin
ksl
licener
linicin
lussnodden
medisana
nitfree
nyda
paranix
beurer 1
clinic 1
hedrin 6
ksl 2
licener 1
linicin 4
lussnodden 5
medisana 1
nitfree 1
nyda 1
paranix 4
Visa alla
Visa färre
Djurslag 0
Mina val
hund
häst
katt
hund 1
häst 1
katt 1
Visa alla
Visa färre
Egenskaper 0
Mina val
parfymfri
parfymfri 3
Visa alla
Visa färre
Hårtyp 0
Mina val
alla hudtyper
alla hårtyper
normal
alla hudtyper 1
alla hårtyper 23
normal 1
Visa alla
Visa färre

Behandling – så blir du av med huvudlöss

  • Upptäcker du löss ska du kamma igenom håret ordentligt med luskam
  • Behandla sedan håret med ett lusmedel. Det verksamma ämnet dimetikon (silikonolja) som finns i lusmedel kväver lössen.
  • För att få bort både löss och ägg och minimera riskerna för att det ska återkomma så bör hela familjen göra en avlusning.

Hur ser löss ut?

Med en luskam som har täta och styva tänder upptäcker du enkelt om du har löss. Kamma inifrån hårbottnen och ut över en vit yta, exempelvis ett papper.

De riktigt unga lössen kan vara svåra att upptäcka men annars är de i regel 1-3 millimeter långa och genomskinliga. Färgen varierar från grå, brun, svart till röd beroende på när de sugit blod.

Lössens avföring och ömsade skinn ser ut som ett svart puder som kan synas på kudden eller kragen.

Hur ser lus-ägg ut?

Äggen finns nära hårbottnen och kan vara lättare att hitta än själva lössen. Om de innehåller en blivande lus så är de mörka men det kan också vara tomma ägg och då är de lite gulvita. Om du bara hittar tomma ägg och inga löss så kan det räcka med att kamma ur håret och avvakta med själva avlusningen.

Förhindra löss i håret – förebyggande produkter

Löss sprids genom kontakt hår mot hår. Risken att drabbas av huvudlöss är särskilt hög under sommaren då lössen är som mest aktiva. När skolor och förskolor öppnar igen efter sommarlovet kan lössen spridas om det vill sig illa. 

Det finns förebyggande produkter mot huvudlöss. Exempelvis Paranix Protection Shampoo är ett schampo som du kan använda var tredje gång du tvättar håret istället för ditt vanliga schampo. Detta schampo både tvättar håret och skyddar mot lusutbrott.

Även Linicin Prevent fungerar förebyggande på så sätt att den har en doft som lössen inte gillar men som vi människor inte lägger märke till. Linicin Prevent bör appliceras varje morgon under högriskperioder, t. ex. i början av en skoltermin.

Du kan också använda en speciell tofs i håret som skyddar mot huvudlöss: Den så kallade lussnodden!