Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan
Filter
29 artiklar
Sortera efter: Mest sålda
Sortera efter: Mest sålda
Sortera efter: Nyheter
Sortera efter: Rekommenderat
Sortera efter: Namn, stigande
Sortera efter: Namn, fallande
Sortera efter: Pris, stigande
Sortera efter: Pris, fallande
Sortera
29 artiklar
Filter
Sortera efter: Mest sålda
Sortera efter: Mest sålda
Sortera efter: Nyheter
Sortera efter: Rekommenderat
Sortera efter: Namn, stigande
Sortera efter: Namn, fallande
Sortera efter: Pris, stigande
Sortera efter: Pris, fallande
Generella filter
Varumärke
Kategorier
Djurslag
Hårtyp
Egenskaper

Behandling – så blir du av med huvudlöss

  • Kamma igenom håret ordentligt med luskam.
  • Behandla sedan håret med ett lusmedel. Det verksamma ämnet dimetikon (silikonolja) som finns i lusmedel kväver lössen. 
  • Eftersom lusmedel bara tar död på lössen och inte på äggen är det viktigt att behandla igen efter cirka 1-2 veckor. Följ instruktionerna noga.
  • För att minimera riskerna för att få tillbaka lössen är det viktigt att alla i familjen gör en avlusning.

Hur ser huvudlöss ut?

Med en luskam som har täta och styva tänder upptäcker du enkelt om du har löss. Kamma inifrån hårbottnen och ut över en vit yta, exempelvis ett papper.

De riktigt unga lössen kan vara svåra att upptäcka men annars är de i regel 1-3 millimeter långa och genomskinliga. Färgen varierar från grå, brun, svart till röd beroende på när de sugit blod.

Lössens avföring och ömsade skinn ser ut som ett svart puder som kan synas på kudden eller kragen.

Hur ser lusägg ut?

Äggen finns nära hårbottnen och kan vara lättare att hitta än själva lössen. Om de innehåller en blivande lus så är de mörka men det kan också vara tomma ägg och då är de lite gulvita. Om du bara hittar tomma ägg och inga löss så kan det räcka med att kamma ur håret och avvakta med själva avlusningen

Förebyggande produkter mot huvudlöss

Huvudlöss sprids genom kontakt hår mot hår. Risken att drabbas av huvudlöss är särskilt hög under sommaren då lössen är som mest aktiva. När skolor och förskolor öppnar igen efter sommarlovet kan lössen spridas om det vill sig illa. 

Det finns förebyggande produkter mot huvudlöss. Exempelvis Paranix Protection Shampoo är ett schampo som du kan använda var tredje gång du tvättar håret istället för ditt vanliga schampo. Detta schampo både tvättar håret och skyddar mot lusutbrott.

Även Linicin Prevent fungerar förebyggande på så sätt att den har en doft som lössen inte gillar men som vi människor inte lägger märke till. Linicin Prevent bör appliceras varje morgon under högriskperioder, t. ex. i början av en skoltermin.

Du kan också använda en speciell tofs i håret som skyddar mot huvudlöss: Den så kallade lussnodden!